Salariul minim va crește în Spania la 1.134 de euro brut în următoarele 14 luni, după acordul din ianuarie, privind o majorare de 5%, încheiat între Ministerul Muncii și sindicatele Ugt și Ccoo. Un acord pe care antreprenorii nu l-au semnat.
De această majorare beneficiază aproximativ 2,5 milioane de anagajați. Măsura va avea efecte retroactive de la 1 ianuarie 2024. Din 2018, când se situa la 736 de euro, salariul minim pe economie a crescut, în total, cu 54% în Spania.
În 2022 a depășit pragul de o mie de euro, iar anul trecut, într-un context de inflație ridicată, creșterea a fost de 8%, ajungând la 1.080 de euro.
În 6 țări din UE salariul minim nu există
În Uniunea Europeană, salariul minim a fost introdus în 21 din cele 27 de țări membre .
În afară de Italia, celelalte membre UE care nu au adoptat această măsură de protejare a lucrătorilor sunt Finlanda, Danemarca, Austria, Suedia și Cipru.
În Italia, dezbaterea privind salariul minim a fost reluată și se bazează pe ipoteza unei legi care prevede un salariu minim orar de 9 euro.
Procesul legislativ ar urma să beneficieze de sprijin european, precum și de cel al jurisprudenței italiene. Prin hotărârea 27711/2023, Curtea Supremă a stabilit dreptul angajatului la un salariu minim constituțional, adecvat și demn.
Salariul minim nu trebuie confundat cu venitul minim
Salariul minim orar nu trebuie confundat cu venitul minim , menit să asigure o remunerație minimă pentru cetățeni, inclusiv pentru cei care nu au un loc de muncă, în cazul în care se află în dificultate dovedită.
Cealaltă distincție care trebuie făcută este față de venitul de cetățenie, care are ca obiectiv reintegrarea beneficiarului în lumea muncii.
Scopul principal al intoducerii salariului minim în Italia este reprezentat de lupta împotriva sărăciei: prin garantarea unei remunerații proporționale cu munca prestată.
În general, salariul minim este stabilit prin lege. În câteva țări europene, negocierea colectivă este procesul care definește salariul minim în diferitele sectoare de activitate.
Foto: Profimedia Images
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
HaiducMM • 20.01.2024, 10:34
Ok. Cu condiția să pot alege să nu dau bani la stat (pt. pensii "speciale" sau pt. "sănătate" ). Statul să se descurce cu TVA-ul și accizele nu să-mi ia 70% din bani. Am ajuns de la zeciuială la saptezeciuiala.
Alex.59 • 17.01.2024, 11:16
Ei, așa parcă mai merge..! La ei, că la noi...e "ca la noi la nimenea"..! 🙄