Cei care vor sa invete cum sa viseze frumos, cum sa scape de cosmaruri sau cum sa-si descopere ideile pastrate in subconstient sunt invitati la deschiderea primului Centru de explorare a viselor, maine, 11 aprilie, la Hanul lui Manuc -Salonul Voievodal.
De cinci ani, psihologul Ovidiu Brazdau (foto) isi noteaza in fiecare dimineata ce a visat si analizeaza de ce s-a intamplat una sau alta. El spune ca aceasta metoda te ajuta enorm la descifrarea mesajelor transmise de propriul sine. Reteta este simpla si poate fi aplicata de oricare dintre noi.
Psihologul olandez Strephon Kaplan Williams, fondatorul centrelor de explorare din SUA si Olanda, va sustine un curs introductiv, intre orele 17.00 si 20.00, iar sambata si duminica intre 10.00-14.00 si 16.00-20.00 vor fi sesiuni practice de explorare a viselor.
Studierea acestui subiect a devenit o pasiune pentru multi psihologi romani. „Nici un vis nu este intamplator, el reflecta gandurile si sentimentele din subconstient, impresiile depozitate in memorie. Tensiunile din viata de zi cu zi se manifesta in timp ce dormim. Un om cu viata armonioasa are vise frumoase, dar acesta este un caz ideal, care aproape ca nu exista. Cu cat avem o viata mai incarcata de stres, cu atat visele noastre sunt mai tensionate”, ne spune Ovidiu Brazdau.
Psihologii spun ca, de regula, visele sunt uitate, dar cu cat suntem mai odihniti incepem sa ni le amintim. „Cosmarurile pot fi evitate daca ne alimentam cu ganduri bune, optimiste inainte de a ne culca. Incetarea brusca a unei medicatii poate cauza cosmaruri. Cand trecem printr-o noapte agitata este bine sa ne explicam ce-am visat, la trezire. De ce ne era frica? De ce nu am putut interveni? Gasind o explicatie logica, a doua oara sigur nu vom mai relua visul. Studii recente sugereaza ca acesti oameni tind sa fie mult mai deschisi, senzitivi, increzatori si emotionali decat oamenii obisnuiti. Sigur ca sunt si vise de genul science-fiction, dar asta se intampla cand creierul isi reorganizeaza informatiile”.
Toti visam in culori, dar sunt si persoane care au reverii in alb si negru. Acestea nu-si pun prea multe intrebari despre viata si au o constiinta limitata. Artistii, in schimb, „vad” cele mai surprinzatoare combinatii de culori.