UPDATE, ora 13.52: Procurorii DIICOT au transmis miercuri, printr-un comunicat, că „au dispus reținerea a 7 inculpați (unul – cetățean străin) și măsura controlului judiciar față de alți 3, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de migranți, facilitarea șederii ilegale în România și spălarea banilor. În sarcina unuia dintre inculpați a fost reținută și comiterea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și deținerea de droguri de risc, fără drept, în vederea consumului propriu”.
„În urma perchezițiilor domiciliare efectuate au fost identificate și ridicate înscrisuri (aproximativ 47.000 de file), sume de bani în euro și lei, telefoane mobile, o cantitate de drog de risc (canabis), mai multe plante și semințe de canabis, o instalație și echipamente destinate dezvoltării rapide a plantelor de canabis indoor, precum și alte mijloace de probă”, se precizează în comunicatul citat.
***
Știre inițială: Cele trei persoane plasate sub control judiciar sunt Andrei-Cătălin Huniadi, Cristian-Arthur Oncică, funcţionari în cadrul Biroului pentru Imigrări Caraş-Severin, şi P.C.S., administrator al unei societăţi comerciale.
În cazul celor patru există suspiciuni că, în schimbul unor sume de bani, au încălcat legislația privind migrația, precum și anumite norme legate de muncă „în legătură cu admisia, șederea și dreptul la muncă al cetățenilor străini pe teritoriul României”, se precizează în comunicatul DNA.
Potrivit procurorilor, „în perioada 2022 – 2023, direct sau prin intermediar, inculpații Mitruș Vali și Huniadi Andrei Cătălin, cu ajutorul colegului lor, Oncica Cristian-Arthur, ar fi primit de la mai mulți oameni de afaceri, printre care și inculpatul P.C.S., implicați în migrația ilegală, sume de bani cuprinse între 2.100 lei și 22.000 euro și alte foloase necuvenite, pentru emiterea avizelor de muncă și prelungirea nelegală a dreptului de ședere în România în cazul a peste 1.137 cetățeni străini (majoritatea din Pakistan și Bangladesh (peste 80%), dar și din Sri Lanka, India, Nepal și Sudan)”, mai precizează procurorii anticorupție.
După ce avizele de muncă erau emise, unii dintre cetățenii străini ajunși în România, erau preluați de „reprezentanții societăților pentru care ar fi fost eliberate documentele respective, cazați fără forme legale în diferite locații și plasați în mod nelegal pentru a munci la alte societăți”, spun anchetatorii.
Alte persoane erau preluate direct de membri ai rețelelor de traficanți de migranți și „călăuziți spre state din Vestul Europei, trecând ilegal frontiera de stat a României”, adaugă DNA.
Vali Mitruş va fi prezentat miercuri, 5 iunie, în fața instanței, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Polițiștii și procurorii DIICOT au făcut, marți dimineață, 67 de percheziții în București și în județele Caraş-Severin, Timiş, Arad, Bihor, Argeş, Sibiu în acest dosar. Gruparea era condusă de un fost angajat MAI, acuzat că aducea migranți în România cu avize de muncă obținute prin încălcarea legii, a precizat marți Poliția Română.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro