„Varianta Delta va infecta în continuare persoanele care au fost vaccinate. Și asta înseamnă că oricine nu este încă vaccinat, la un moment dat, va întâlni virusul. Și nu avem nimic care să oprească transmiterea respectivă”, a explicat șeful Grupului de Vaccinuri Oxford.
Datele de până acum arată, potrivit Politico, că persoanele vaccinate, pe lângă faptul că au simptome mult mai ușoare, transmit virusul pentru o perioadă mai scurtă decât cele nevaccinate. De aceea, vaccinarea anti-COVID este în continuare foarte importantă.
Datele dintr-un studiu recent efectuat de Imperial College din Londra arată că persoanele complet vaccinate cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani au un risc cu 49% mai mic de a fi infectate în comparație cu persoanele nevaccinate.
Cu toate acestea, având în vedere rata mare de transmisibilitate a variantei Delta, vaccinarea nu poate opri complet răspândirea virusului.
„Această tulpină ne-a adus în situația în care imunitatea de turmă nu e posibilă pentru că infectează și oamenii vaccinați. Cred că ceea ce urmează e ca virusul să dezvolte o nouă tulpină care să fie și mai transmisibilă printre cei vaccinați. De aceea, e important ca programele de vaccinare să nu fie construite în jurul ideii atingerii imunității de turmă”, a spus Pollard.
Afirmațiile expertului sunt susținute și de situația din Israel, prima țară care a anunțat că a obținut imunitatea de turmă, după campania de vaccinare. Acum, cazurile au început să crească, fiind luată în calcul chiar o nouă carantină.