Astfel, Miron l-a interpelat pe şefului Guvernului, cerându-i ca ANPC să aplice sancţiuni financiare foarte mari pentru patronii care pun spre vânzare produse alimentare expirate sau stricate, amenzile mergând până la zece la sută din cifra de afaceri a companiei.
„România este o ţară plină de instituţii. Instituţiile sunt puternice în relaţiile cu oamenii de afaceri care şi-au garantat afacerile cu casele personale cât şi ale apropiaţilor, şi sunt doar formale cu cei care-şi externalizează profiturile după ce în prealabil folosesc consumatorul român după criterii străine Uniunii Europene.
Consumatorul român este captiv, nu mai are vlagă să reacţioneze, iar instituţiile care au obligaţia să-l apere, nu au arme utile să facă acest lucru.
Opinia publică a fost îngrozită că un mare lanţ de magazine din Sibiu reeticheta produse expirate şi le oferea consumatorilor români iar sancţiunea aplicată de A.N.P.C. pentru această infracţiune era contravaloarea produselor vândute de acest magazin în 35 de secunde. Practic, acel lanţ de magazine nu a primit nici o sancţiune raportată la gravitatea acţiunilor săvârşite.
Domnule Prim-Ministru, consideraţi că consumatorul român trebuie să fie umilit sau consideraţi că are dreptul să fie respectat, iar cei ce nu-l respectă să plătească o amendă echivalentă cu 10% din cifra de afaceri şi nu o amendă identică cu cea aplicată unui vânzător de mărţişoare? România trebuie să fie şi ţara românilor şi nu doar o haltă a fondurilor de învestiţii «de aiurea»”, spune senatoarea PNL.