Măsurile de resuscitare au avut loc în doar o treime dintre cazuri, chiar dacă stopurile cardiace au avut loc în prezenţa partenerului.
„Deşi stopul cardiac din timpul activităţii sexuale a fost în prezenţa partenerului, doar unul din trei pacienţi au avut resuscitare imediată”, a precizat Sumeet Chugh, autorul studiului şi director la Cedars-Sinai Heart Institute.
Până acum, se cunoaştea faptul că pot exista probleme în urma activităţii sexuale, mai ales la persoanele predispuse, precum cele supraponderale sau cu probleme de inimă, iar cercetătorii au dorit să vadă, cu ajutorul noului studiu, dacă sexul poate fi un punct declanşator pentru fatala condiţie în populaţia generală.
Astfel, cercetătorii americani au analizat o bază de date a Oregon SUDS (Oregon Sudden Unexpected Death Study), care include şi decesele subite rezultate în urma stopului cardiac din timpul sau după o oră de la raportul sexual.
În total, cercetătorii au identificat 4.557 cazuri de stopuri cardiace. Dintre acestea, doar 34 (0,7%) au apărut din cauza activităţii sexuale, iar cel mai mare număr dintre aceştia este de bărbaţi afro-americani – aflaţi la vârsta a doua – care au o istorie a bolilor cardiovasculare.
„Aceste descoperiri subliniază importanţa eforturilor continue de a educa publicul la importanţa măsurilor de resuscitare la faţa locului, indiferent de circumstanţe”, a mai spus Sumeet Chugh.
Așadar, un alt mit despre sex a fost spulberat: Șansele ca sexul să provoace stop cardiac sunt infime.
Un stop cardiac se întâmplă atunci când inima funcționează defectuos și brusc se oprește din bătut. În urma unui stop cardiac persoana rămâne iconștientă și dacă nu i se fac manevre de resuscitare riscă să moară în scurt timp. Acesta este diferit de un atac de cord, care înseamnă că fluxul sanguin către inimă este blocat.
Se știe că activitatea sexuală poate declanșa atacuri de cord, dar legătura cu stopul cardiac a fost necunoscută până acum. În schimb, dacă bei multe ”carbogazoase”… rişti să faci stop cardiac!
Date despre stopul cardiac
Aproape 90% dintre persoanele care suferă atac de cord în afara spitalului mor
Fiecare minut fără resuscitare cardiopulmonară (CPR) sau defibrilare reduce șansele cuiva de supraviețuire cu 10%
CPR, mai ales dacă se efectuează în primele câteva minute de stop cardiac, poate dubla sau tripla șansa unei persoane de a supraviețui
În timpul CPR, ar trebui făcute presiune de o rată între 100 și 120 de comprimări pe minut.
Doar în SUA, anual, s-au înregistrat 350.000 de decese… din această cauză.
CITEȘTE ȘI… Video EXCLUSIV/ Mircea Dinescu nu e doar poet! Își cântă versurile pe melodii populare compuse chiar de el!