De Mihai Niculescu,

Ionel Marcel Lepa a fost găsit spânzurat, în baia celulei. Potrivit unor surse apropiate anchetatorilor, acesta ar fi improvizat un ștreang dintr-un cearșaf.

Conducerea Penitenciarului Timișoara a început deja ancheta internă, alături de polițiștii criminaliști și procurorul delegat.

Sorin Dumitrașcu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, spune că agenții de penitenciar nu pot supraveghea permanent un deținut, iar în baia din celulă nu se poate face supraveghere, astfel că o eventuală sinucidere e greu de prevenit, iar cine decide asta, ”o face și gata”.

„El s-a sinucis așa cum se sinucid toți care decid să facă asta, și-a făcut pregătirile de rigoare și s-a spânzurat. Întrebarea pe care și-o pun oamenii este de ce a făcut asta în penitenciar și de ce nu s-a putut preveni, eventual. Adevărul e că nu prea ai ce să previi, în general când cineva decide să se sinucidă, o face și gata. În penitenciar noi nu avem voie să facem supraveghere continuă iar dacă a făcut-o în baie, noi nu avem voie să facem supraveghere deloc. Se intră în cameră la apel sau când există vreo sesizare. Dacă nu s-a văzut că intenționează să facă ceva la supravegherile periodice, cu siguranță era greu de prevenit un asemenea act sinucigaș” a spus Sorin Dumitrașcu, în emisiunea Adrianei Nedelea ”La fix” .

Deţinuţii au în cameră cearşafuri, pături, nici nu poţi sta fără. Au haine. Se pot spânzura, dacă asta doresc, cu orice. Sigur că atunci când avem informaţii că acesta ar fi intenţia, deţinuţii sunt supravegheaţi ceva mai intens. Însă nimeni nu poate sta 24 de ore din 24 cu ochii pe el” a precizat sinidicalistul.

La fiecare deces al unui deţinut, indiferent de motive, este sesizat procurorul delegat al penitenciarului.

Se fac verificări în cauză, iar procurorul decide în funcţie de ce a constatat. După care urmează procedura tipică pentru oricare deces, va fi înmormântat şi aşa mai departe”, a precizat sindicalistul.

Întrebat de motivele care l-ar fi putut determina pe Lepa să-și pună capăt zilelor, Dumitrașcu a spus că „perspectiva unei condamnări de viață putem considera că l-a determinat să facă acest gest”.

Foto: Hepta / Mediafax Foto / Dani Amariei


Citește și: VIDEO | Înregistrarea în care Dodon îi vorbește lui Plahotniuc de banii primiți de la ruși


Soția lui Nicolae Dobrin: „M-au călcat în picioare, am fost aruncată în stradă cu copiii”
GSP.RO

Soția lui Nicolae Dobrin: „M-au călcat în picioare, am fost aruncată în stradă cu copiii”

Horoscop 18 ianuarie 2020. Fecioarele au o zi în care răbdare se epuizează
HOROSCOP

Horoscop 18 ianuarie 2020. Fecioarele au o zi în care răbdare se epuizează