Ziua 1: Salată despanac cu nuci
Ingrediente: 100 g ciuperci, 100 g spanac, o ceapă verde, un ou fiert tare, o linguriţă de ulei de măsline, o linguriţă de oţet balsamic, miezul de la trei nuci, 50 g mozzarella, sare şi piper după gust.
Mod de preparare: Se spală spanacul, se zvântă, iar frunzele se rup bucăţi. Ciupercile şi ceapa se curăţă şi se spală. Mozzarella şi oul se taie cubuleţe, iar miezul de nucă se fărâmiţează. Ingredientele se pun într-un castron, iar deasupra se toarnă uleiul de măsline şi oţelul balsamic şi se condimentează cu sare şi piper.
Ziua 2: Salată deorez cu legume
Ingrediente: o ceaşcă cu orez, 2 ceşti cu apă, sare şi piper după gust, o roşie potrivită, un ardei gras, o ceapă, 3 căţei de usturoi, o linguriţă ulei de măsline, o linguriţă suc de lămâie, boabe de porumb.
Preparare: Se fierbe orezul în apă 20 de minute. Roşia şi ardeiul se taie bucăţele, iar ceapa, solzişori şi se amestecă cu sare şi piper, ulei de măsline şi sucul de lămâie. Usturoiul se taie în felii fine şi se pune peste orezul rece. Se amestecă ingredientele şi se lasă la frigider 10 minute.
Ziua 3: Salatăcu piept de pui
Ingredinte: câteva frunze de salată verde, 100 g piept de pui fiert sau la grătar, 3 căţei de usturoi, un ardei gras, o roşie potrivită, 50 g parmezan ras, 50 g crutoane, o linguriţă suc de lămâie, o linguriţă ulei de măsline, sare şi piper după gust.
Preparare: Se spală bine salata, se usucă şi apoi se rupe în bucăţi. Pieptul de pui se taie cubuleţe. Roşia, ardeiul gras şi usturoiul se taie feliuţe. Toate ingredientele se amestecă într-un castron mare, inclusiv crutoanele, iar apoi se condimentează după gust cu sare, piper, ulei de măsline şi suc de lămâie. Parmezanul ras se pune la final.
Ziua 4: salată de broccoli cu iaurt
Ingrediente: 100 g broccoli proaspăt, 80 g ciuperci, 3 roşii mici, un ardei gras, o ceapă roşie potrivită, 8 măsline, 50 ml iaurt dietetic, o lingură muştar de Dijon, o linguriţă zeamă de lămâie, sare şi piper după gust.
Preparare: Se spală bine broccoli, ciupercile, roşiile, ardeii şi ceapa, iar apoi se taie felii şi se aşază într-un bol de salată. Măslinele se adaugă peste legume. Iaurtul se amestecă cu muştarul, zeama de lămâie, sarea şi piperul, apoi se toarnă peste ingredientele din castron. Se amestecă uşor, se acoperă cu o folie de plastic şi se dă la rece o oră.
Ziua 5: salată de roşii cu brânză
Ingrediente: 2 roşii, un castravete, o ceapă, 150 g brânză feta, 8 măsline negre, o linguriţă zeamă de lămâie, o linguriţă ulei de măsline, mirodenii (oregano, busuioc, în funcţie de preferinţe), sare şi piper după gust.
Preparare: Se spală roşiile şi se taie în rondele, iar castravetele se curăţă de coajă şi se taie cubuleţe. Ceapa se toacă. Legumele se pun într-un castron şi se condimentează după gust. Se adaugă brânza tăiată cubuleţe şi măslinele fără sâmburi. Se presară oregano sau busuioc şi se lasă 10 minute la frigider. Atunci când se serveşte, se adaugă iaurtul, zeama de lămâie şi uleiul de măsline.
Ziua 6: salată asortată
Ingrediente: 3 morcovi potriviţi, 80 g ciuperci, o ceapă potrivită, 3 linguri ulei de măsline, o linguriţă oţet balsamic, o salată verde, un căţel de usturoi, 100 ml iaurt dietetic, 50 g telemea de vacă, mirodenii la alegere, sare şi piper după gust.
Preparare: Se taie ceapa şi morcovii în felii subţiri, iar salata şi roşiile se toacă mărunt şi se amestecă într-un castron. Ciupercile se taie şi se călesc 5 minute în ulei de măsline încins, apoi se adaugă oţetul balsamic şi se condimentează cu sare şi piper după gust. Se amestecă iaurtul cu usturoiul pisat şi cu restul de mirodenii. Ceapa, morcovii, salata, roşiile, ciupercile şi sosul de iaurt se amestecă cu telemeaua tăiată cubuleţe şi se lasă 10 minute la frigider.
Ziua 7: salată de ţelină cu ton
Ingrediente: o cutie de ton (100 g), o ceapă, un căţel de usturoi, o legătură de mărar, o legătură de pătrunjel, o ţelină, o salată verde, 8 măsline negre, o lămâie, sare şi piper.
Preparare: Se curăţă şi se spală legumele şi zarzavaturile. Se dă ţelina pe răzătoarea mică, ceapa, mărarul şi pătrunjelul se taie mărunt, iar salata se rupe fâşii. Se adaugă şi măslinele fără sâmburi. Tonul din conservă se scurge de ulei sau saramură. Se pune totul într-un castron şi se amestecă cu uleiul, zeama de lămâie, usturoiul pisat, piperul şi sarea. Se serveşte după ce a stat la frigider 10 minute.
(fotografii: Shutterstock)