El a contestat decizia instituției conduse de Ursula von der Leyen prin care au fost eliminate taxele vamale pentru produsele venite din țara condusă de Volodimir Zelenski.
„Este din ce în ce mai evident că Decizia Comisiei Europene de a ridica taxele vamale pentru produsele provenite din Ucraina a generat efecte negative tuturor statelor din regiune. Cerealele provenite din Ucraina au provocat blocaje comerciale, au destabilizat piaţa, au generat prăbuşiri ale preţurilor, punând fermierii români în imposibilitatea de a-şi valorifica producţiile”, a spus deputatul PSD, într-un comunicat.
El a cerut reintroducerea taxelor vamale pentru cereale. „Este timpul ca taxele vamale să fie reintroduse şi să permitem cerealelor şi produselor ucrainene doar tranzitarea teritoriului României în drumul lor către ţări terţe”, a conchis șeful Comisiei de agricultură din Camera Deputaților.
O măsură similară a fost propusă și de ministrul PSD al Agriculturii, Petre Daea: „Să se introducă măsuri care înseamnă restricții la vamă, prin taxe vamale și să se creeze un mecanism de monitorizare foarte clar prin care să știe în fiecare moment ce cantitate de cereale există în drum spre țările care sunt în vecinătatea conflictului armat”.
Fermierii români au protestat vineri, 7 aprilie, nemulţumiţi de preţurile de dumping ale cerealelor ucrainene și de „soluţia găsită de Comisia Europeană la problemele şi dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar”, adică suma de numai 10 milioane de euro acordată României de instituția condusă de Ursula von der Leyen. Ei au acuzat că dacă nu vor fi sprijiniți financiar mai consistent, urmează falimentul fermierilor.
De unde a plecat scandalul banilor UE pentru fermieri
Comisia Europeană a anunţat pe 20 martie că va apela la o rezervă de criză în valoare totală de 56,3 milioane euro pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, ca să compenseze pierderile economice cauzate de creşterea importurilor de cereale din Ucraina.
Astfel, instituția condusă de Ursula von der Leyen a alocat 29,5 milioane de euro pentru Polonia, 16,75 milioane de euro pentru Bulgaria și restul de numai 10,05 milioane de euro pentru România.
Preşedintele Klaus Iohannis a criticat suma alocată de Comisia Europeană pentru sprijinirea fermierilor români și a adăugat că i se pare „foarte ciudat” că nu s-au negociat sumele acordate statelor membre, ci doar s-au folosit formule de calcul.
În aceste condiții, statul român va suporta alte 10 milioane de euro, adică va dubla suma oferită de Comisia Europeană.
La finalul lunii martie, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a susținut că instituția condusă de von der Leyen pregătește un nou pachet de despăgubiri pentru fermierii afectați de importurile din Ucraina, în valoare totală de 75 de milioane de euro.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Liviu707 • 09.04.2023, 09:21
Daca Ucraina este neajunsul agriculturii din Romania si UE am ajuns bine. Este doar praf in ochi, sa gasit repede un vinovat pentru mentalitatea de tip woke a leaderilor europeni mentalitate ce va duce la excluderea lor politica in urmatoarele alegeri. Hai sa acuzam Ucraina ca au scazut pretul la cereale de la 0.65 ron in 2021 la 1.1-1.5 in 2023 ne comportăm de parca nu am auzit de bursă. Problema este noul PNS ce prin o singura regula a mancat 5 % din capacitatea de producție a Romaniei. Problema este scăderea subventiilor pe o piață unde totul a crescut in valoare (inputuri, utilaje, motorina etc cu minim 30%). Problema este excluderea de pe piața UE a pesticidelor ieftine (putem spune clasice fiind mai vechi pot fii produse de oricine ) cele noi au preturi de Armani si Gucci. Problema este ca atunci cand esti in concurenta cu SUA, Brazilia, Rusia nu prea e loc de prosteala. Crede cineva ca oarecum respecta aceste țări regulile europene de tip GAEC.
Trandafir • 08.04.2023, 10:53
Guvernul polonez a interzis importurile de cereale din Ucraina. De ce johanis, ciuca, daia nu face imediat acelasi lucru ?