Când spui paste, spui Italia şi invers. Este mâncarea naţională, emblema peninsulei şi o industrie înfloritoare care aduce acestei ţări o avere. Ştiai însă că pastele, la origine, nu sunt italiene?
Istoricul John Dickie, prezentatorul documentarului “Delizia – Istoria bucătăriei italiene”, difuzat la Viasat History, a dezvăluit un fapt absolut uluitor: pastele, aşa cum le ştim azi, au ajuns în Italia în secolul IX, duse de musulmani! Arabii care şi-au pus în cap să cucerească Sicilia, au descoperit, când au ajuns în Palermo, un teren arid, deloc propice agriculturii. Cum vechile apeducte romane nu mai erau funcţionale, s-au pus pe săpat galerii subpământene pentru a aduce apa la suprafaţă şi, după un timp, au reuşit. Odată irigat pământul, au plantat anghinare, vinete, lămâi şi măslini – care, mai târziu, aveau să devină de nelipsit în bucătăria italiană, ba chiar să se identifice cu ea! Cel mai important însă, au însămânţat terenul cu grâu dur. Adică exact acela din care se fac pastele urcate. Doar că ei nu le numeau paste, ci itriyya. Încet, încet, itriyya nu numai că a prins la localnici, dar din Palermo au început să plece către restul Italiei vapoare pline cu paste uscate. În scurt timp, întreaga peninsulă a devenit dependentă de această sursă valoroasă de hrană, care era ieftină, uşor de făcut şi uşor de păstrat. După plecarea arabilor din zonă, italienii au continuat să facă paste şi să îngrijească plantaţiile de lămâi şi măslini, fără de care azi nimeni nu-şi poate imagina Italia…