MENIU CAUTĂ
07 Dec. 2017 14:13

Polonezii se pregătesc de proteste după ce președintele a propus două legi ale justiției

Distribuie

Polonezii se pregătesc de proteste după ce președintele propune modificări ale legilor justiției iar opoziția și populația consideră că acestea sunt neconstituționale, scrie Liberation.

Două modificări ale legilor justiției, propuse de președintele Andrzej Duda, urmează să fie votate zilele acestea, iar populația este chemată în stradă pentru a protesta împotriva acestora.

La patru luni după ce manifestațiile din stradă au oprit puterea de la Varșovia să adopte cele două legi care modifică sistemul judiciar, preșeidntele Duda le-a propus din nou spre vot.

Opoziția a chemat, joi, populația din nou în stradă, spunând că ceea ce s-a întâmplat în iulie a fost doar o manipulare a opiniei publice și puterea nu a renunțat la ideea de a adopta legi neconstituționale.

Președintele, membru al partidului de guvernământ ultra-conservator PiS, a revenit cu o versiune proprie a celor două legi, aceasta nefiind cu mult diferită față de cea din luna iulie.

„Sunt devastat. Acesta este sfârșitul Curții Supreme”, a transmis președintele Curții, Małgorzata Gesdorf.

Cele două legi au trecut pe 30 noiembrie de o comisie parlamentară și urmează să fie votate de cele două camere ale parlamentului până pe 15 decembrie.

Potrivit unui avocat polonez, prima dintre cele două legi propuse de preșdintele Duda ar permite politicii să controleze Consiliul Național al Justiției, după ce cei 15 judecători vor fi numiți de Parlament. A doua se referă la o reformare a Curții Supreme, unde toți judecătorii de peste 65 de ani vor fi concediați, adică majoritatea, inclusiv actualul președinte al Curții. Excepții ar putea fi făcute doar cu acordul președintelui.

Aceste legi prevăd și crearea a două camere judiciare suplimentare: una de disciplină și una de control special asupra afacerilor publice, al cărei rol ar fi aprobarea rezultatelor electorale. Aceste două organisme vor fi compuse din judecători numiți de Parlament adică de partidul majoritar, PiS.

Totuși, în ciuda apelurilor făcute de opoziție către populație, există posibilitatea ca amploarea manifestaților să nu fie la fel de mare ca în iulie, deoarece decembrie este cea mai aglomerata luna a anului pentru cetateni si este foarte frig afara.


Citește și: VIDEO EXCLUSIV/ Iubește animalele de moare, însă adoră și personajul Cruella De Vil. Raluca Bădulescu a avut o apariție de infarct


Loading...
Comentarii