Studiu, realizat de Institutul Național de Boli Transmisibile (NICD) din regiunea Western Cape, a comparat aproximativ 11.600 de pacienți din primele trei valuri COVID cu aproximativ 5.100 din valul provocat de Omicron, care a început în noiembrie.
Cercetarea a venit în condițiile în care răspândirea fără precedent la nivel global a tulpinii Omicron a avut tendința de a provoca forme mai blânde ale bolii și proporțional mai puține internări în spital și decese, decât variantele anterioare.
Astfel că oamenii de știință încearcă să stabilească în ce măsură acest lucru se datorează ratelor mai ridicate de imunitate generate de vaccinare sau de trecerea prin boală, sau dacă Omicron este în mod intrinsec mai puțin virulent.
Cercetătorii noului studiu sud-african au ajuns la concluzia că aproximativ un sfert din riscul redus de îmbolnăvire severă cu Omicron a fost atribuit caracteristicilor virusului în sine.
„În valul determinat de Omicron, rezultatele severe ale COVID au fost reduse în principal datorită protecției conferite de infecția anterioară și/sau de vaccinare, dar virulența intrinsecă redusă poate fi responsabilă pentru un risc mai mic cu aproximativ 25% de forme grave sau de deces în comparație cu Delta”, potrivit studiului.
Mai multe studii au ajuns deja la concluzia că Omicron, foarte contagioasă, provoacă forme mai blânde ale bolii. Asta pentru că, potrivit studiilor, noua tulpină afectează mai puțin plămânii, unde celelalte variante ale virusului creau leziuni serioase, cu provoacă adesea cele mai severe daune la nivelul căilor aeriene superioare.