MENIU CAUTĂ
16 Feb. 2018 11:56 , de Daniel Ionașcu

SUA și Marea Britanie acuză Rusia pentru atacul cibernetic ”NotPetya”, care a avut loc anul trecut

Distribuie

SUA și Marea Britanie acuză oficial că Rusia ar fi lansat atacul cibernetic ”NotPetya”, care a avut loc în vara anului trecut și a afectat companii din întreaga lume, scrie Reuters.

În principal, însă, atacul a devastat rețelele de calculatoare din Ucraina, dar și Rusia.

Atacul a fost lansat de armata rusă și ”s-a răspândit la nivel mondial, cauzând miliarde de dolari pagube în Europa, Asia și America”, a declarat Sarah Sanders, secretarul de presă al Casei Albe.

”A fost parte din efortul Kremlinului de a destabiliza Ucraina și demonstrează și mai clar implicarea Rusiei în actualul conflict”, a spus Sanders. ”Acesta a fost un atac cibernetic nesăbuit și fără discriminare, dar care va avea de înfruntat consecințe internaționale”, a completat ea.

Experții în securitate au acuzat de mai mult timp că Rusia este în spatele atacului, dar este pentru prima oară când autoritățile americane recunosc același lucru.

SUA și Rusia, relații tensionate

Descrierea în termeni atât de puternici vine în contextul în care președintele american Donald Trump vrea să refacă relațiile cu Vladimir Putin.

Agențiile americane de securitate au acuzat de mai multe ori Rusia că s-a amestecat în alegerile prezidențiale din SUA din 2016. Facebook a recunoscut că propaganda rusă de pe rețeaua sa de socializare a ajuns la 126 de milioane de americani.

Concomitent, Trezoreria SUA a făcut de curând publică o listă cu politicieni și oligarhi din Rusia care ar putea fi supuși unor noi sancțiuni economice.

Citește mai multe despre atac cibernetic și Rusia pe Libertatea.

Comentarii