Bucuresteanul Vasile Chitac (65 de ani) sustine ca este singurul colectionar roman de creioane. A facut un adevarat cult pentru ele. Aparent banalul obiect de scris si desenat, din lemn cu miez din grafit, pe care niciodata nu-l gasim atunci cand trebuie sa notam ceva urgent, reprezinta, pentru pensionarul, o comoara de nepretuit.
Mici cat o unghie, lungi de o jumatate de metru, subtiri ca paiul ori groase cat trei degete de adult, colorate, dungate, lacuite, inscriptionate sau facute direct din crengi de copac, creioanele din colectia bucuresteanului reprezinta pentru acesta mai mult decat o pasiune. ‘Eu sunt unicul colectionar de creioane din tara. ?mi place foarte mult sa am grija de ele, sa le strang. Cu cat detin mai multe si mai deosebite, cu atat ma simt mai bine. Nu am auzit sa mai fie vreun alt colectionar de creioane, cred ca sunt unicul’. De-a lungul anilor, Chitac a strans in apartamentul sau peste 2.000 de exemplare.
Povestea colectiei de creioane a aparut in urma cu 27 de ani. ‘Pe la inceputul anilor ?T80 lucram ca ghid turistic la BTT. Am fost intr-o excursie in Bulgaria si, neavand cine stie ce bani la mine ca sa cumpar suveniruri pentru cei dragi si prieteni, am intrat intr-o librarie si am pus ochii pe niste creioane absolut superbe. Colorate, realizate cu migala, dichisite. Le-am luat. Atunci am simtit nevoia subita sa cumpar si altele. Fara sa vreau, am devenit colectionar impatimit’.
Astazi, un raft intreg din biblioteca lui Chitac este ocupat de cartoanele pe care sunt prinse nepretuitele ‘comori’. Unele dintre ele, intens colorate, par fluturi lungi, exotici, cu aripile stranse. Cele mai vechi piese din colectie sunt de la inceputul secolului 20 si din perioada interbelica.
Cele avand marca ‘Faber’, confectionate la Sibiu, pe vremea cand aici exista o sectie a vestitei fabrici germane, au inscriptionate pe ele reclame la becurile ‘Tunsgram’ sau la ‘Bohemia Works’ din Cehoslovacia, care face creioane de peste 300 de ani.
Intre exponate se mai gaseste un creion cu clopotel, care are atasat in capat un pliculet cu mai multe creionase-pui, reclama la o gradina zoologica americana. Tot printre comorile lui Chitac se afla si creioane pe care sunt lipite poze cu obiectivele turistice principale din Paris.
Nimeni nu se atinge de colectia lui
Dintre creioane ne-a atras atentia insa unul curbat si lung, care imita valurile, lansat cu ocazia unei expozitii oceanografice din SUA. Colectia lui Chitac este intregita si de cateva cutii din tabla in care se vindeau pe vremuri creioanele.
Ii sunt atat de dragi, incat nu le-a folosit niciodata
Chiar daca are peste 2.000 de exemplare in casa, Vasile nu se indura sa scrie cu nici unul dintre ele. La nevoie, celor din familie le ofera niste creionase uzate, de cativa centrimetri lungime. Nimeni nu se atinge de colectia lui.