Partidele din coalitia de guvernamant persevereaza in a se balbai politic. De data aceasta, liderii PNL-PD vor sa se impiedice a treia oara de aceeasi piatra: statutul parlamentarilor. Dupa ce statutul a trecut de doua ori prin Parlament cu privilegiile dorite de alesi, PNL si PD vor sa suspende legea prin ordonanta de urgenta. Numai ca, in sedinta coalitiei de luni seara, UDMR nu a fost de acord.
Statutul parlamentarilor ramane o piatra de moara atarnata de gatul partidelor din arcul de guvernamant. Trecut prima oara de Parlament cu aproape unanimitate de voturi, statutul a fost trimis inapoi pentru corectura de presedintele Traian Basescu. Acesta a cerut alesilor sa scoata din text privilegiile pe care si le votasera, inclusiv pensiile egale cu 80% din indemnizatia de parlamentar. Efectul cererii presedintelui a fost egal cu zero. Statutul a trecut pentru a doua oara prin Parlament in forma dorita de cei care apasa butonul de vot: cu pensii grase si cu pasapoarte diplomatice pentru intreaga familie.
In disperare de cauza, Traian Basescu, nemaiputand retrimite legea Parlamentului, a expediat statutul la Curtea Constitutionala, poate-poate acolo se ciuntesc privilegiile. Din nou, ghinion. Pensiile de lux au ramas neatinse. Asa ca, in sedinta Aliantei de luni seara, co-presedintii Calin Popescu Tariceanu si Emil Boc au anuntat cu surle si trambite ca au gasit solutia de a le da peste degete parlamentarilor. Si anume, emiterea unei ordonante de urgenta care sa suspende legea statutului.
Dar bucuria nu a tinut decat de la iesirea din sedinta Aliantei pana la intrarea in cea a reprezentantilor coalitiei, tot luni seara. In coalitie, surpriza: UDMR nu a fost de acord cu emiterea unei ordonante de urgenta pentru suspendarea unei legi care nu se afla inca in aplicare. Surse din coalitie ne-au declarat ieri ca UDMR-istii au intr-un fel dreptate deoarece legea statutului va intra in vigoare la 30 de zile dupa publicarea in Monitorul Oficial.
Ieri, deputatul Lucian Bolcas a anuntat ca PRM va depune un proiect de lege care sa modifice si el statutul parlamentarilor. Numai ca in ambele situatii (fie ordonanta de urgenta, fie proiect de lege) modificarile statutului vor ajunge tot la votul parlamentarilor, care isi pot pastra punctul de vedere, asa cum au facut de doua ori pana acum, in pofida amenintarilor primite de la sefii politici.