„Conștiința nevoii de a unifica data la care sărbătorim Învierea Domnului a existat mereu în interiorul Ortodoxiei. (…) Cunoaștem dificultatea de a sincroniza calendarul, care se poate face doar prin dialog interconfesional și intraortodox, însă aceasta nu scuză sărbătorirea aceluiași eveniment la date diferite în diversele Biserici”, scrie în petiția online publicată de cei doi intelectuali, care a fost deja semnată de numeroase personalități ale societății civile, printre care scriitori, profesori și artiști.
„Celebrând laolaltă Învierea Domnului, am face un pas important spre mult mai complicata reîntregire a Bisericii Lui Hristos, care comportă probleme dogmatice dificile. (…) Frumos ar fi să sărbătorim Învierea Domnului împreună, ortodocși, catolici și protestanți, măcar începând din 2025, când se vor împlini 1700 de ani de la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea”, afirmă semnatarii scrisorii deschise.
Aceștia se declară conștienți de faptul că problema pascaliei „nu poate fi rezolvată doar prin voința unilaterală a Bisericii Ortodoxe Române, deși aceasta este tradițional deschisă spre dialog” și solicită ca BOR „să se implice cu energie și convingere în dialogul panortodox și interconfesional pe această temă, spre a convinge și Bisericile Ortodoxe surori să adopte duhul unității și să sprijine inițiativele Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol”.
„Naționalismul religios (profund neortodox și necreștinesc), afectele antioccidentale, calculele politice, sau încremenirea în calendare desuete nu trebuie să stea în calea bunului simț și a dreptei credințe (adică a Ortodoxiei postniceene), care ne cer să sărbătorim în unitate Învierea Domnului nostru Iisus Hristos”, punctează inițiatorii demersului.
Scrisoarea este semnată, printre alții, de Ana Blandiana (scriitoare, președinta Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei), Andrei Pleșu (profesor, președintele Fundației New Europe), Anca Vasiliu (profesor și cercetător științific, Sorbonne Université/ENS/CNRS, Paris), Daniel David (psiholog, profesor, rectorul Universității Babeș-Bolyai, Cluj), scriitoarea Monica Pillat, criticul literar Alex Ștefănescu, profesorul de științe politice Radu Carp.
Baconschi și Papahagi, ambii apropiați de Biserica Ortodoxă Română, au cerut recent ca BOR să celebreze Paștele odată cu catolicii și protestanții, dar discuția a degenerat într-un scandal între Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, și Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie.
Puteți citi AICI integral textul scrisorii deschise adresate BOR de către Teodor Baconschi și Adrian Papahagi.
Foto: Hepta.ro
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
KarlMariavonWeber • 24.04.2023, 11:09
Aceasta lamurire este binevenita. Daca se face printr-un acord pan-ortodox, unificarea calendarului pascal cu cel occidental este foarte buna. Pentru mine ar fi o adevarata minune un astfel de acord, in sensul cel mai propriu religios al cuvantului. Din luarile de pozitie anterioare eu am inteles ca se doreste ca BOR sa actioneze pe cont propriu cu speranta ca si alte biserici ortodoxe surori vor urma exemplu (si cu riscul ca altele nu o vor face.)
Gogupintenogu • 24.04.2023, 09:39
Sigur, să se serbeze, dar banii să-i ia Daniel! Blabla pe o non problemă.
CamelianPropinatiu • 24.04.2023, 02:29
Dacă se obține serbarea simultană catolico-ortodoxă a Paștelui, PMP ar intra în 2024 în Parlament și s-ar aproba mai ușor finanțarea pentru reconstrucția de către stat, după modelul polonez, a Mănăstirii Văcărești, demolate de comuniști.