MENIU CAUTĂ

Terenurile se vor scumpi in 2006 cu 25-30 la suta

Distribuie

Apropiata integrare in Uniunea Europeana a fost un motiv serios pentru vanzatorii de de case si terenuri sa majoreze preturile, pe motiv ca vin clienti straini cu putere de cumparare ridicata. Dupa scumpirea exorbitanta a apartamentelor, a venit randul terenurilor.


Pretul terenurilor pentru constructii s-a triplat in ultimii trei ani, dar cresterea continua si in 2006, reiese dintr-un raport al Institutului de Consultanta Imobiliara – SGA. ”In zona Calea Dorobanti, de la 335-350 de euro pe metru patrat, la inceputul anului 2003, pretul aceleiasi parcele de teren este acum de peste 1.000 de euro. De asemenea, in cartierul Primaverii pretul terenului a ajuns la 2.500 de euro pe metru patrat, adica aproape tot atat cat in marile capitale europene”, precizeaza Artur Silvestri (foto stanga), coordonatorul raportului .


”In 2006, terenurile vor reprezenta cea mai profitabila investitie, cu un plus pentru cele agricole. Cred ca pentru anul viitor, se poate miza pe o crestere medie de 25-30%”, declara si Ion Radu Zilisteanu, analist imobiliar.


Specialistii SGA apreciaza ca dupa o crestere continua a pretului terenurilor si in anul viitor, va urma un blocaj pe piata, asemanator celui de pe segmentul rezidential. ”La anumite niveluri ale pretului piata se plafoneaza de la sine si apare un blocaj, deoarece nici o investitie nu mai este rentabila daca se plateste pentru achizitia terenului mai mult de 45-50% din valoarea totala a proiectului”, se mentioneaza in raport.


Cu gandul la investitorii straini s-au majorat si preturile terenurilor agricole. ”Terenul agricol costa in Romania inca 400-500 de euro pe hectar, in timp ce in Cehia se achizitioneaza cu aproximativ 5.000 de euro pe hectar, in Italia cu minimum 6.000 de euro si in Polonia cu 6.000-7.000 de euro pe hectar”, mai informeaza raportul.


Chiriile in crestere


Pe piata apartamentelor ”de cartier” blocajul s-a produs inca din primavara acestui an. Apoi, masurile Bancii Nationale a Romaniei privind restrictionarea creditului in valuta si inasprirea normelor de acordare a creditelor ipotecare si imobiliare au accentuat si mai mult aceasta lipsa de cumparatori.


”Prin aceste masuri s-a produs o reducere a surselor de finantare a pietei imobiliare. Clientii cu venituri reduse nu mai pot lua credite pentru ca nu indeplinesc cerintele impuse de banci si, in plus, li se ofera si creditul in lei, care este mai scump”, a explicat Radu Zilisteanu, analist imobiliar. Ca urmare a acestor fenomene, in acest an a avut loc un puseu de crestere pe piata inchirierilor, deoarece toti cei care nu au mai putut sa acceseze un credit au optat pentru varianta inchirierii locuintei.


Tranzactiile imobiliare vor costa mai mult


Impozitarea veniturilor realizate din vanzarea unui imobil in termen de pana la trei ani de la data dobandirii va determina majorarea costului tranzactiilor imobiliare, precum si sporirea evaziunii fiscale, a declarat Radu Zilisteanu, analist imobiliar, citat de Mediafax. ”Impozitarea diferentei dintre valoarea de instrainare si valoarea de baza a imobilelor a fost un lucru benefic, care a obligat atat cumparatorul, cat si vanzatorul sa declare valorile reale de tranzactionare”, a spus Zilisteanu. Acesta a precizat ca, in prezent, pentru o tranzactie imobiliara, taxele notariale si cele platite la bugetul de stat reprezinta aproximativ 3-4% din valoarea tranzactiei, dar ca se vor majora dupa intrarea in vigoare a acestei prevederi pana la 5-6%.

Comentarii