MENIU CAUTĂ
23 Iul. 2018 09:39

Toader, despre lipsa candidaturilor la șefia DNA, în ultima zi: „Unii procurori cred că numirea se va face ca în trecut”

Distribuie

Ministrul Justiției Tudorel Toader a declarat luni, despre lipsa candidaturilor la șefia DNA, că, în opinia sa, acest fapt se explică prin aceea că magistrații cred că numirea se va face ca în trecut, prin ”înțelegere politică”. Toader a adăugat că potențialii candidați ar ezita pentru că știu foarte bine câtă muncă este necesară pentru a face DNA funcțională, în ”parametrii constituționali”. 

„Nu știu nici eu (de ce nu sunt candidați-nr), dar nu uitați că numirile precedente au fost realizate uneori pe baza unei înțelegeri politice, să nu zic un troc politic. Gândiți-vă la ultima numire (a Laurei Codruța Kovesi, n.r.), nu a fost procedură, nu a fost concurență și nu v-ați alarmat că nu sunt mulți înscriși. Altădată numirea s-a făcut în detrimentul unui aviz negativ al CSM', a spus Toader.

'Cred că unii dintre procurorii au această părere că numirea se va face ca în precedent pe baza unor înțelegeri. Vă asigur că nu va fi așa ceva. Pe de altă parte, cine vrea să fie șef la DNA, nu cred că nu sunt doritori, știu foarte biine realitatea de acolo, mai bine decât mine și dvs, își dau seama de cât de multă muncă este necesară pentru a face DNA funcțională. Prin urmare, acestea sunt, după părerea mea, motivele rezervei în înscrierea candidaturilor. Mai avem însă ziua de astăzi când cred că vom avea candidați', a mai spus Toader.

Procurorul șef al DNA Laura Codruța Kovesi a fost revocată din funcție de președintele Klaus Iohannis, la solictarea Curții Constituționale, iar de atunci postul este vacant. Ministerul justiției a demarat procedurile de selecție dar până acum nu a fost depus nici un dosar, a declarat duminică pentru Agerpres ministrul Tudorel Toader. „Cel mai probabil mâine vom înregistra mai multe candidaturi” consideră Tudorel Toader.

Concursul a început de două săptămâni

Selecţia pentru propunerea în funcţia vacantă de procuror-şef al DNA se desfășoară în perioada 9 – 30 iulie 2018, potrivit anunţului postat pe site-ul Ministerului Justiţiei.

Procurorii pot depune cereri de înscriere pentru funcţia de conducere vacantă până la data de 23 iulie.

Cererile de participare la selecţie vor fi însoţite de dovada îndeplinirii condiţiilor de vechime, un proiect privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere pentru care participă la selecţie, un curriculum vitae, minim 10 lucrări întocmite de procuror în compartimentele în care şi-a desfăşurat activitatea în ultimii 5 ani, ultimul raport de evaluare a activităţii profesionale a procurorului participant la selecţie şi orice alte înscrisuri relevante.

Lista procurorilor care îndeplinesc condiţiile legale de participare la selecţie şi programarea interviurilor se vor afişa la sediul Ministerului Justiţiei şi pe site-ul instituţiei la data de 24 iulie, urmând ca în perioada 25 – 27 iulie candidaţii selectaţi să susţină interviurile cu ministrul Justiţiei. Rezultatele selecţiei vor fi anunţate public pe data de 30 iulie.


Soțiile de parlamentari câștigă mai mult decât partenerii de viață: De la funcții în instituții de stat, la bani din chirii și dividende


Citește mai multe despre laura codruta kovesi, tudorel toader, DNA - Direcția Națională Anticorupție, justitie, ministru și procurori pe Libertatea.

Comentarii