Mergi direct la conținut »
Traseiștii din Parlament. Zeci de dezertări din partide, PMP și-a pierdut grupul parlamentar, Tăriceanu a atras mai mulți aleși de la PNL
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Traseiștii din Parlament. Zeci de dezertări din partide, PMP și-a pierdut grupul parlamentar, Tăriceanu a atras mai mulți aleși de la PNL

Traseiștii din Parlament. Zeci de dezertări din partide, PMP și-a pierdut grupul parlamentar, Tăriceanu a atras mai mulți aleși de la PNL

Traseiștii din Parlament. În sesiunea parlamentară care s-a încheiat, au avut loc zeci de dezertări din partidele reprezentate în Legislativ. PSD a reușit să atingă performanța de a avea, singur, majoritatea simplă în Senat, PMP și-a pierdut grupul parlamentar, după ce a rămas doar cu cinci senatori, iar Călin Popescu Tăriceanu a atras mai mulți aleși de la PNL și PMP, cea mai importantă achiziție fiind Daniel Zamfir, inițiatorul legii dării în plată, care a fost ulterior pus lider de grup la ALDE. 

De Valentina Postelnicu,

PSD, alături de ALDE, își păstrează majoritatea în Parlament, după cea de-a treia sesiune a actualului Legislativ. Caracterizată de tensiuni, după ce coaliția PSD-ALDE a dus o luptă aprigă pentru a trece prin Parlament legile justiției și modificările la Codul Penal, sesiunea parlamentară care s-a încheiat joi 19 iulie a adus și o serie de plecări și racolări în cadrul grupurilor parlamentare.

PSD și ALDE au reușit să mai atragă aleși de la Opoziție și și-a întărit poziția în Parlament. Votul de la moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă a arătat că PSD și ALDE au o majoritate confortabilă în Parlament, cu susținerea minorităților. UDMR a rămas neutru, iar Opoziția formață din PNL, USR și PMP s-a coalizat, în anumite momente importante.

Operaţiunea „Racolarea” a avut loc în Parlament, în luna mai. Atunci, PSD a început să negocieze cu PMP pentru ca mai mulţi deputaţi să treacă în tabăra social-democraţilor, iar Victor Ponta a reuşit să rupă deja mai mulţi deputaţi PSD care au venit de partea sa.

PSD și ruptura de Victor Ponta. Social-democrații blochează înființarea grupului parlamentar ProRomânia

Cu toate acestea, au fost plecări și de la social-democrați. Cea mai mare ruptură s-a produs o dată cu plecarea din PSD a lui Victor Ponta. I s-au alăturat deputații Nicolae Bănicioiu, Titus Mircea Dobre, Gabriela Podașca.

Tolo: Ce se întâmpla dacă Bănicioiu făcea lucrări stomatologice în același timp în care el, ca ministru, schimba legea pentru ca spitalul unde lucra să ia mai mulți bani de la stat?!
Recomandări

Tolo: Ce se întâmpla dacă Bănicioiu făcea lucrări stomatologice în același timp în care el, ca ministru, schimba legea pentru ca spitalul unde lucra să ia mai mulți bani de la stat?!

Au mai plecat de la PSD Badea Leonardo, Dumitru Chiriță, Marina Coste, Călin Dobra, Ionuț Gâdea, Iulian Iacomi, Luca Andaluzia, Marilena Meiroșu, Cătălin Nechifor, Ovidiu Sitterli, Vasile Alina Văcaru și Constantin Trușcă.

Ioan Munteanu și-a dat demisia din Parlament, iar Gabriel Vlase a fost numit șef la SIE. Dumitru Chiriță a fost numit de Parlament la șefia ANRE.

La Senat, grupul parlamentar numără în prezent 70 de senatori, depășind jumătate din numărul total al aleșilor din acest for legislativ.

După plecarea din PSD și lansarea unui nou partid, ProRomânia, fostul premier Victor Ponta a anunțat că dorește să îşi facă propriul grup parlamentar.

În noul partid, ProRomânia, s-au înscris fostul preşedinte PC Daniel Constantin şi fostul ministru al Educaţiei Sorin Cîmpeanu. Potrivit Regulamentului, pentru a fi înfiinţat un nou grup parlamentar la Camera Deputaţilor, sunt necesari minimum zece membri. PSD a blocat înființarea noului grup parlamentar, făcând apel la Regulamentul Camerei Deputaților care prevede că”deputaţii rămaşi neafiliaţi nu-şi pot constitui un grup parlamentar”. 

BREAKING NEWS | Ministrul Sănătăţii şi secretarul de stat operează în continuare la clinicile private care beneficiază de schimbările la legea sănătăţii promovate de minister
Recomandări

BREAKING NEWS | Ministrul Sănătăţii şi secretarul de stat operează în continuare la clinicile private care beneficiază de schimbările la legea sănătăţii promovate de minister

PNL, dezertări spre Putere. Aleși liberali au ales partidul lui Tăriceanu

PNL a pierdut trei deputați, toți plecând la ALDE, partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu și care se află la Putere. Au părăsit PNL Daniel Olteanu, Doru Mihai Oprișcan și Eusebiu Pistru Popa.

La Senat, liberalii au pierdut patru membri. Siminica Mirea și Ion Popa au plecat la PSD, la sfârșitul sesiunii parlamentare, în timp ce Marius Nicoară și Daniel Zamfir s-au înscris în ALDE.

Și Vergil Chițac a părăsit partidul și a rămas independent.

”Nu e o trădare a PNL, am ales să mă alătur vechilor mei colegi liberali”, spunea Marius Nicoară, printr-un comunicat oficial, arătând că PNL astăzi nu mai este construcția pe care a pornit-o acum 28 de ani.

ALDE s-a despărțit de aripa ”Daniel Constantin”

ALDE a pierdut la Camera Deputaților nucleul format în jurul lui Daniel Constantin, fostul co-președinte al ALDE. Acesta a părăsit partidul după ce Tăriceanu a preluat conducerea partidului. I s-au alăturat atunci Damian Florea și Sorin Cîmpeanu. Au mai părăsit grupul ALDE Mircea Banias, Remus Borza și Eugen Durbacă, după neînțelegeri cu conducerea formațiunii. Aceștia au rămas independenți.

Experiența unei românce din China, în timpul epidemiei
Recomandări

Experiența unei românce din China, în timpul epidemiei

Damian Florea l-a trădat pe Constantin și a decis, în martie, să se alăture PSD.

La Senat, Scarlat Iriza a părăsit partidul și a decis să activeze ca independent.

PMP a rupt înțelegerea cu UNPR și l-a pierdut pe Valeriu Steriu

PMP a pierdut cinci deputați în ultima sesiune parlamentară. Partidul a decis să denunțe protocolul cu UNPR, astfel că Valeriu Steriu a plecat din partid și s-a dus la PSD. I s-au alăturat Liviu Balint, Ion Tabugan și Octavian Goga. Adrian Mocanu a plecat și el, dar la ALDE.

Deputatul Valeriu Steriu, care avea şi funcţia de preşedinte executiv al PMP, anunța că a ales libertatea şi e convins că şi alţi colegi de-ai lui vor lua această decizie.

La Senat, doi parlamentari PMP s-au alăturat social-democraților: Ion Ganea și Ioan Iustin Talpoș.

Pentru PMP a fost o lovitură, pentru că partidul lui Traian Băsescu a rămas doar cu cinci senatori și a pierdut dreptul de a activa în grup parlamentar. În urma desființării grupului, aleșii PMP au pierdut mai multe beneficii, precum mașini de la Senat, birou pentru grupul senatorial și angajații grupului.

Senatorii PMP activează în continuare ca independenți.


Citește și: Ilie Micolov a compus una dintre cele mai fredonate melodii românești. „Dragoste la prima vedere”, scrisă după întâlnirea cu o fată la Miliție


Close
Închide
  Close