Mergi direct la conținut »
Trei adolescenți din Iași au spart un magazin online. Micii hackeri au obținut ilegal 1.000 de carduri cadou și au comandat ce au vrut
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Trei adolescenți din Iași au spart un magazin online. Micii hackeri au obținut ilegal 1.000 de carduri cadou și au comandat ce au vrut

Trei adolescenți din Iași au spart un magazin online. Micii hackeri au obținut ilegal 1.000 de carduri cadou și au comandat ce au vrut

Trei adolescenți din Iași au spart un magazin online și și-au cumpărat tot ce și-au dorit printr-o metodă pe care nu au dezvăluit-o nici după ce au fost prinși de procurori. Totul a pornit de la ideea unui puști de 17 ani, care, cu ajutorul altor doi colegi de aceeași vârstă, a reușit să acceseze ilegal baza de date. Astfel, a intrat în posesia a aproape 1.000 de carduri cadou, destinate clienților fideli. Bucuria liceanului n-a durat mult pentru că reprezentanții magazinului au descoperit scurgerile de informații și au sesizat procurorii.

Doi ani a durat ca procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași să pună cap la cap probele necesare trimiterii în judecată a celor trei tineri. Alexandru Tudor Merișescu, Teodor Proca și Luca Ionuț au fiecare 19 ani, iar faptele de care sunt acuzați le-au comis pe când toți trei erau minori, scrie Ziarul de Iași.

Trei adolescenți din Iași au spart un magazin online. Hackerii au folosit date pentru clienții fideli

Rechizitoriul procurorilor arată că Merișescu, care atunci învăța la liceul „Petru Poni” din Iași, a reușit să acceseze baza de date a unui magazin online. A profitat de mai multe breșe de securitate și a accesat contul de administrator.

În acest mod, adolescentul a obținut seriile și codurile PIN ale unor carduri cadou emise de comerciant pentru clienții fideli. Având complicitatea altor doi elevi de aceeași vârstă, băiatul a făcut opt comenzi, în perioada noiembrie 2014 – ianuarie 2015. Nu au cumpărat produse scumpe, probabil pentru a nu atrage atenția, susțin anchetatorii.

Adolescenții au încercat să facă tot posibilul pentru a nu fi prinși. Tânărul Ionuț Luca a folosit datele de identificare ale fratelui său pentru a comanda un telefon, în valoare de 600 de lei. Mai apoi, băieții au mai comandat o tabletă în valoare de 300 de lei, un telefon de 1.600 de lei, un telefon de 450 de lei, un laptop de 1.200 de lei, o staţie office şi un monitor LCD în valoare de 2.600 de lei, un smart-TV de 1.800 de lei, un router de 130 de lei, menționează procurorii.

„Din informaţiile puse la dispoziţia organelor de urmărire penală de către SC Domo Retail SA rezultă că aceasta, în vederea promovării şi stimulării vânzărilor, a lansat în cursul anului 2011 un program de emitere a unor carduri comerciale utilizabile de către posesori, exclusiv în scopul cumpărării din magazinele DOMO“, se arată în rechizitoriul procurorilor ieșeni.

După ce au constatat neregulile, reprezentanții magazinului au alertat procurorii. Cei trei tineri au avut atitudini diferite atunci când au fost audiați de anchetatori. Merișescu, cel care ar fi pus totul la cale, a refuzat să facă declarații.

„Inculpatul Proca Teodor era minor la data comiterii faptelor, având vârsta de 17 ani, iar în prezent este major. A avut o atitudine sinceră, a recunoscut comiterea faptelor şi a pus la dispoziţia organelor judiciare bunurile provenite din săvârşirea infracţiunilor“, au mai arătat anchetatorii, pentru sursa citată.

La rândul lui, Luca a recunoscut faptele imputate.

 
 
Close
Close
Închide