Suntem în buricul Capitalei. Kilometrul zero al Bucureștiului. Lăsăm pe stânga Teatrul Național, pe dreapta Palatul Suţu și ne îndreptăm din Piața Universității spre Piața Unirii.
De cum intrăm pe bulevardul I.C. Brătianu avem parte de un spectacol sonor realizat de dalele de beton montate de municipalitate. Majoritatea nu mai rezistă în pământ, ies la orice pas făcut pe ele. Multe sunt rupte, scoase și reprezintă un real pericol pentru cei care se încumetă să meargă pe acolo cu rolele sau trotineta. Dar și pentru doamnele cu tocuri, evident.
Investiție de un milion de euro
Montate în aprilie 2016, dalele s-au deteriorat, iar Municipalitatea nu a întreprins niciun demers să rezolve problema. Administrația Străzilor a încheiat în 2015 un contract de reparații pentru trotuarul de pe bd. I.C. Brătianu cu firma SC Tehnologica Radion SRL, iar lucrările au fost executate în anul 2016. Suma acestui contract a fost de 4.560.000 de lei fără TVA.
Așadar ne aflăm în aria sectorului 3, dar de acest bulevard se ocupă Primăria Municipiului București, prin Administrația Străzilor. Care de pe 12 septembrie 2020, aproape un an, nu a mai postat niciun fel de informație pe pagina oficială de Facebook a instituției.
„Nu vedeți că toate plăcile astea nu mai sunt la locul lor? Nu interesează pe nimeni. Sunt ieșite din pământ, sunt rupte, sunt un adevărat pericol. Dar ce să facem, mergem înainte”, spune domnul Alexandru, care a ieșit dintr-un magazin cu o sticlă rece de apă.
La doi pași de Universitate, un bloc este în reabilitare de câțiva ani. Trotuarul este îngustat, dalele de beton, distruse, abia poți să mergi pe ele. Muncitorii zâmbesc, spun că nu e treaba lor și pleacă mai departe.
Ce răspunde Primăria Capitalei
Libertatea a trimis solicitări pentru a afla motivul pentru care trotuarul de pe I.C. Brătianu arată așa, iar Primăria Municipiului București a răspuns la întrebări după aproape două săptămâni.
„Lucrările de reparații trotuare vor fi incluse în programul de reparații ample pe străzile aflate în administrare, care vor fi demarate după încheierea procedurii de licitație și a contractelor aferente. Inspectorii ASB verifică periodic starea de viabilitate a arterelor (carosabil și trotuare) aflate în administrare”, spun reprezentanții PMB, citând Administrația Străzilor București.
Piatra cubică a dispărut de pe străzile din Centrul Vechi
Situația este asemănătoare și pe străduțele lăturalnice. Ca să ajungi la terasele din apropierea Bisericii Ruse trebuie să fii extrem de atent la dalele de beton.
Sunt rupte, sparte și ies din pământ. Același lucru și în Centrul Vechi, sunt porțiuni unde piatra cubică lipsește cu desăvârșire!
Situația din sectorul 3 nu este singulară în București. Cristian Bulfon, fost consilier al Primăriei Sectorului 1, a semnalat o problemă asemănătoare cu dalele de pe strada Ion Brezoianu, pe pagina sa de Facebook. „Primăria Municipiului București – Administrația Străzilor, puneți panouri pentru a avertiza doamnele să nu se avânte pe aici pe tocuri!”, a scris acesta în urmă cu ceva timp.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro