„Piața a fost panicată inițial, dar bursele au recuperat mare parte din scăderi, nu toate scăderile pentru că s-au produs două lucruri. În primul rând s-au uitat la ce s-a întâmplat cu Brexitul și au văzut că acesta a fost o șansă de cumpărare pentru ele. A fost un șoc inițial, apoi au tot recuperat”, ne-a declarat, analistul economic, Claudiu Cazacu.
Potrivit economistului, cel de-al doilea motiv ține de discursul lui Trump care a fost unul foarte temperat și dacă păstrează tonul asta moderat în perioada următoare, fără zid la granița cu Mexicul și fără demolarea acordurilor comerciale și altele vor duce la un efect pozitiv în primă fază în economie. La asta au reacționat piețele după șocul ințial.
„Piețele încă nu și-au găsit liniștea, dar nu este atât de rău pe cât pare, dar cred că mai este loc de variații și alunecări mult mai mult decât o sigerează piețele acum. Toți investitorii sunt încă ușor nervoși dar încă așteaptă claritate pentru a vedea ce se pune în practică din tot ceea ce s-a promis. Este un mare plus că nu mai există acel ton revanșat și xenofob, anti-globalist pe care-l vedeam înainte”, a mai spus Cazacu.
Și dacă aurul a fost investiția sigură aleasă de investitori în ultimele 12 ore, acum aceștia s-au reorientat. Ca un exemplu, la orele 5-6 ale dimineții, aurul atinsese o cotă de 5.350 de lei pe uncie, după ce pornise de la 5.200 de lei. Iar acum, uncia de aur, a ajuns în jurul cotei de 5.300 de lei pe piețele internaționale.
Citește și: Donald Trump este noul președinte al SUA. Cum au reacționat liderii mondiali