Aproape peste tot plata cu cardul este acceptată, ba chiar adesea este singura posibilitate disponibilă și aproape toată lumea are măcar un card. Există desigur și posesori a mai multe carduri, însă sunt foarte puțini cei care știu cum să le atribuie rolurile potrivite astfel încât să păstreze controlul asupra cheltuielilor, să economisească bani sau chiar să se ferească de fraude.
După funcționalitatea de bază, cardurile sunt în principal de două feluri – de credit sau de debit. Însă de oricare ar fi el, pentru cei mai mulți totul se rezumă la un cuvînt: „cardul”. În nu puține cazuri, funcția lui se rezumă la o singură operațiune în fiecare lună: extragerea întregului salariu de la bancomat. La extrema cealaltă, „cardul” servește pentru absolut orice: încasarea salariului, plățile în magazin și online, în lei și în valută, în locuri de încredere sau mai dubioase, la cerere sau recurent și chiar cu descoperit de cont sau facilitate de credit.
Este abordarea cea mai simplă, însă vine cu riscuri de fraudă, plăți neintenționate sau costuri exagerate. Lucrul și mai important însă este că bugetul personal devine astfel foarte complicat de gestionat.
Sunt și dintre cei care au mai multe carduri însă aleg, din comoditate, să folosească unul singur principal pentru toate scopurile de mai sus. Pentru ei este momentul, poate, să-și facă ordine în ele. Iată o strategie de utilizare care te poate ajuta să îți controlezi mult mai bine bugetul.
1. Cardul de salariu.
Este tipul de card pe care îl are aproape toată lumea, asociat contului în care își încasează veniturile principale. Principala lui utilitate este, desigur, extragerea banilor cash de care ai totuși nevoie, de la bancomat. Mai departe însă, o atitudine prudentă înseamnă că el este folosit destul de rar – ca de exemplu la plata online a facturilor către furnizorii de încredere sau a impozitelor. Pentru aproape orice altceva, însă, există variante mai bune.
2. Cardul de credit sau cu descoperit de cont.
Dacă nu ai suficiente economii, un astfel de card poate servi ca resursă-tampon sau de urgență pentru perioadele când cheltuielile depășesc veniturile. Sunt însă două situații de evitat: în primul rând, nu încasa salariul pe un astfel de card. Fluctuația soldului când pe minus când pe plus va face foarte dificil să înțelegi câți bani ai de fapt la dispoziție în fiecare moment. De asemenea, nu folosi un astfel de card pentru cheltuielile de zi cu zi, pentru că nu vei mai ști cât exact câți bani ai disponibili și câți sunt datorie. Atunci când folosești un card care se poate duce pe sold negativ, rezumă-te exact la cheltuielile care au sens așa: plata rezervării pentru o vacanță sau cumpărarea unui obiect de folosință îndelungată care poate fi achitat relativ repede sau vreo plată urgentă de valoare mare.
3. Cardul de cheltuieli curente.
Acesta este poate cel mai important truc pentru a-ți putea gestiona bugetul. Ține la îndemână un card pe care să-l folosești exclusiv pentru plata cumpărăturilor de zi cu zi. Acesta nu trebuie să se poată duce pe minus și nici să nu fie atașat la un cont în care încasezi vreun fel de plată. Singurul fel de transfer îl vei face tu, la o perioadă determinată și în sumă fixă, în funcție de bugetul stabilit. Acesta este soldul pe care ar trebui să-l consulți zi de zi, ca să vezi exact dacă ritmul cheltuielilor tale este cel pe care ți l-ai propus.
4. Cardul de călătorie
Atunci când călătorești în străinătate poate ajuta să ai și un card în euro, asociat unui astfel de cont, care te poate ajuta să eviți costurile mari de conversie valutară. De asemenea, un card în euro poate fi de folos atunci când ai de făcut cumpărături sau rezervări din străinătate, tot pentru a economisi bani la schimbul valutar.
5. Cardul anti-pagubă.
În anumite cazuri, de exemplu când nu ai neapărată încredere în site-urile de pe care faci cumpărături, când ți se cere doar numărul de card pentru validare sau atunci când faci abonamente despre care este posibil să uiți, este de preferat să ai un card separat pe care să transferi exact suma necesară, înainte de plată. Varianta ceva mai sofisticată o reprezintă cadrurile virtuale, care presupun că nu mai este nevoie să păstrezi încă o bucată de plastic ci este suficient să generezi din aplicație datele unice ale unui card nou, pentru „unică folosință”.
Înscrie-te și tu la cursurile de educație financiară de la Școala de Bani!