Plecarea vedetei conservatoare Tucker Carlson de la Fox News a fost primită luni cu uimire de public și de comentatorii și analiștii din presa americană, care nu anticipaseră un astfel de pas, în ciuda problemelor cu care se confruntă postul TV.
Ultimele informații vin să explice și de ce s-a întâmplat acest lucru. Potrivit Los Angeles Times, care citează persoane familiare cu situația, Carlson nu a plecat, ci a fost demis, iar decizia a venit direct de la președintele Fox Corp. Rupert Murdoch, cu contribuția membrilor consiliului de administrație și a altor directori ai Fox Corp.
Washington Post a dezvăluit și el că decizia a fost luată vineri seară de CEO-ul Fox Corp. Lachlan Murdoch – fiul lui Rupert – și de directoarea generală a Fox News Suzanne Scott.
Prezentatorul a aflat însă de demiterea sa abia luni dimineață, în cadrul unui apel telefonic. El și echipa sa își petrecuseră weekendul făcând planuri pentru emisiunile de vară, potrivit unei persoane familiare cu conversația, care a vorbit sub protecția anonimatului. De fapt, Fox News difuza încă, luni dimineață, promouri pentru emisiunea lui Carlson.
O informație asemănătoare a fost publicată de Wall Street Journal, care a scris că moderatorul TV a aflat despre demiterea sa cu 10 minute înainte ca Fox News să facă public anunțul.
Relevant, scrie Washington Post, este că lui Carlson nu i s-a oferit șansa de a-și lua la revedere de la audiența uriașă pe care a acumulat-o în ultimii ani.
Luni, colegii de la Fox News erau uluiți de plecarea lui Carlson. „Tocmai am aflat acest lucru, la fel ca toată lumea”, a declarat un membru al personalului pentru Washington Post.
„E o veste uriașă. Ne arată că nici măcar omul cu cele mai mari audiențe nu va supraviețui acestui dezastru”, a declarat, sub anonimat, un moderator al Fox.
Bloomberg scrie că acțiunile Fox News au scăzut după anunțul plecării lui Carlson și că televiziunea a pierdut mai bine de 500 de milioane de dolari din valoarea de piață.
Problemele lui Carlson și ale Fox News
Demiterea lui Carlson a avut loc la mai puțin de o săptămână după ce Fox News a plătit 787,5 milioane de dolari pentru a evita un proces de defăimare intentat de Dominion Voting Systems. Compania producătoare de mașini de vot dăduse în judecată televiziunea pentru difuzarea unor afirmații false care o acuzau că ar fi colaborat la fraudarea alegerilor prezidențiale din 2020.
Carlson a evitat în mare măsură să se implice în aceste teorii specifice ale conspirației, dar mesajele sale private, care au fost făcute publice în cadrul procedurilor juridice dinaintea procesului, au pus postul de televiziune într-o situație delicată și mai ales au consolidat cauza acuzării.
Comentariile moderatorului despre colegii de la Fox, dezvăluite parțial în cazul Dominion, au jucat, de asemenea, un rol în plecarea sa, a declarat pentru Washington Post o persoană familiarizată cu modul de gândire al companiei.
Zeci de mesaje schimbate de Carlson și de alți membri ai personalului Fox au rămas necunoscute publicului, ele fiind cenzurate la cererea avocaților Fox, dar ele au fost totuși văzute de directorii Fox. Altele au strânit rumoare atunci când au fost făcute publice anul acesta, în cadrul dosarului juridic pregătit de Dominion.
Într-un astfel de mesaj, Carlson se declara nemulțumit de decizia experților electorali Fox de a estima că Joe Biden va câștiga alegerile în Arizona. „Înțeleg directorii cât de multă credibilitate și încredere am pierdut în fața publicului nostru?”, i-a scris Carlosn unui coleg.
Într-un alt mesaj, Carlson înjura conducerea postului, spunând: „Nenorociții ăștia ne distrug credibilitatea”.
Alte mesaje ale lui Carlson sugerau de asemenea că moderatorul nu crede de fapt în teoria furtului alegerilor, în vreme ce continuă să o promoveze la TV – un aspect care ajuta cazul Dominion, companie care a subliniat că jurnaliștii Fox News nu și-au făcut meseria cu bună credință.
De menționat că problemele juridice ale Fox legate de alegerile din 2020 nu s-au încheiat. Televiziunea se confruntă cu un proces de defăimare din partea unei alte companii care produce echipamente pentru votare, Smartmatic.
Cel mai important moderator al Fox News
Carlson, care acum are 53 de ani, a devenit relativ cunoscut publicului în anii 90 ca publicist pentru Weekly Standard, publicație de centru-dreapta, și contributor la reviste precum Esquire și Talk.
A devenit faimos ulterior în televiziune, în rolul de moderator conservator al emisiunii „Crossfire”, de la CNN. Ulterior, a fost gazda unei emisiuni în prime-time la postul de televiziune de orientare liberală MSNBC și a cofondat site-ul conservator Daily Caller.
A ajuns la Fox News, iar ascensiunea sa a început cu adevărat la scurt timp după alegerile din 2016, când televiziunea conservatoare i-a oferit un rol în prime-time. În câțiva ani, el l-a eclipsat pe Sean Hannity, prezentatorul de la ora 21.00, și a devenit omul cu cea mai urmărită emisiune a rețelei TV.
În plus, asemenea lui Hannity, Carlson a devenit un confident ocazional al lui Trump.
Carlson avea toate atributele necesare pentru o emisiune de succes în rândul conservatorilor. Abraziv și direct, el a susținut puternic cauza republicanilor radicali, insistând frecvent cu punctul său de vedere în cele mai aprinse dezbateri pe tema alegerilor din 2020, a insurecției din 2021, avortului, migrației, răboiului din Ucraina și nu numai.
Și a făcut-o cu succes. În 2022, emisiunea „Tucker Carlson Tonight” a avut o medie de 3,32 de milioane de telespectatori, cea mai mare audiență pentru o televiziune de știri.
Succesul său l-a satisfăcut pe Rupert Murdoch, dar unii directori ai companiei erau de ceva vreme nemulțumiți de relația lui Carlson cu Lachlan, fiul lui Murdoch, și de faptul că moderatorul își face propriile reguli în cadrul televiziunii.
O vedetă a conservatorilor
În timp, Carlson a devenit o forță dominantă nu numai în mass-media, ci și în politica republicană.
Washington Post scria în urmă cu doi ani că vedeta Fox a devenit practic „vocea nemulțumirii albilor” din SUA, cel mai cunoscut și influent susținător al politicilor extreme și nativiste popularizate de fostul președinte Donald Trump și preluate acum de alți lideri politici și strategi republicani.
Aceștia, scria cotidianul american, îmbrățișează o formă de naționalism deseori religios și implicit rasist, în vreme ce poartă un război împotriva „amenințării” multiculturalismului, a feminismului, a comunității LGBT și în general a liberalismului social.
Carlson a purtat cu mândire acest stindard. Vineri, spre exemplu, el a ținut un discurs incendiar la o aniversare a influentului think-tank conservator Heritage Foundation, în care a criticat operațiile pentru schimbarea de sex și a spus că avortul presupune uciderea copiilor – în aplauzele călduroase ale audienței.
În unele cazuri, el s-a poziționat de partea aripii radicale a partidului și împotriva establishmentului republican, spre exemplu atunci când a susținut în emisiunea sa că insurecția de la Capitoliu a fost de fapt în mare parte o demonstrație pașnică.
Iar în ultimul an a criticat frecvent susținerea oferită de administrația SUA pentru Kiev și a preluat cel puțin o parte din punctele de vedere ale Moscovei, pentru a ataca guvernul ucrainean.
Deloc surprinzător, Carlson și-a găsit un prieten și un aliat ideologic în Viktor Orban, premierul conservator maghiar, cu care s-a întâlnit la Budapesta în urmă cu doi ani. Carlson l-a lăudat pe Orban pentru că și-a apărat țara în fața presupuselor amenințări reprezentate de migranții musulmani și de tehnocrații de la Bruxelles.
Carlson a fost unul dintre apărătorii lui Trump în timpul mandatului acestuia și după alegerile pierdute din 2020, dar o serie de comentarii private dezvăluite cu ocazia procesului Dominion au arătat că situația era mai complicată.
În mesajele trimise în 2021, Carlson spunea că îl urăște pe Trump „cu pasiune” și că îl consideră „o forță demonică”. New York Times scrie că cei doi s-au întâlnit pentru a discuta despre aceste mesaje și că s-au împăcat, continuând relația relativ apropiată. Luni, Trump s-a declarat șocat de plecarea lui Carlson.
Derapajele lui Carlson
În tot acest timp, emisiunea lui Carlson și Carlson însuși au stârnit numeroase controverse.
În decembrie 2018, emisiunea sa a pierdut cel puțin 26 dintre companiile care își făceau reclamă după ce moderatorul a afirmat că imigrația face ca Statele Unite să fie „mai murdare”.
În 2019, organizația liberală de monitorizare Media Matters a evidențiat mai multe derapaje comise de Carlson în timpul emisiunii radiofonice „Bubba the Love Sponge”, unde, printre altele, a spus că legile antiviol sunt nedrepte, a descris femeile ca fiind „extrem de primitive” și a folosit cuvinte sexiste vulgare.
Carlson s-a confruntat, de asemenea, cu critici puternice în toamna anului 2021, când Fox Nation, divizia de streaming a companiei, a difuzat o emisiune specială prezentată de el, „Patriot Purge”, care a vehiculat o teorie potrivit căreia asaltul din 6 ianuarie a fost o operațiune „sub steag fals”, comisă de guvernul SUA.
Doi vechi comentatori ai Fox News, Jonah Goldberg și Stephen Hayes, au părăsit rețeaua în semn de protest. Dar Fox l-a susținut în mod repetat pe Carlson.
Carlson se confrunta, de asemenea, cu probleme legale din cauza comentariilor sale despre Ray Epps, un fost pușcaș marin care a participat la insurecția din 6 ianuarie. Avocatul lui Epps i-a cerut vedetei Fox să ceară scuze pentru insinuările potrivit cărora Epps ar fi fost un agent guvernamental plasat la locul faptei pentru a incita la violență.
Și nu a fost doar asta. Recent, o fostă angajată din echipa emisiunii a dat în judecată Fox News pentru discriminare, susținând că a îndurat un tratament sexist în timp ce lucra pentru Carlson.
Mazavalt • 25.04.2023, 13:42
Simplu. Au platit ca nu au fost aliniati. asta se intampla in Tara "libertatii" Ca doar de acolo vine de fapt lumina nu?