Propunerile, care au nevoie de aprobarea statelor membre, sunt cel mai recent efort al blocului de a aborda creșterea prețurilor la energie și criza aprovizionării cu combustibili care au cuprins Europa de când Rusia a redus fluxurile de gaze după invadarea Ucrainei.
Măsurile nu au inclus un plafon imediat asupra prețului gazelor, pe care majoritatea țărilor UE spun că îl doresc. Însă Comisia a solicitat aprobarea țărilor UE pentru a elabora o propunere de stabilire a unui „preț dinamic maxim” temporar, care servește drept preț de referință pentru tranzacționarea gazelor europene.
Peste 15 țări UE, inclusiv România, au cerut un plafon pentru prețul gazului în UE, dar nu sunt de acord cu privire la modul de implementare. Germania și Olanda avertizează că limitarea prețurilor la gaze ar putea lăsa țările să se lupte între ele să atragă combustibil de pe piețele globale în timpul unei ierni cu aprovizionare redusă din Rusia.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că acești noi pași ar îmbunătăți stabilitatea pe piețele europene de gaze în această iarnă și nu numai.
„Măsurile vor contribui, de asemenea, la atenuarea în continuare a presiunii asupra prețurilor resimțite de cetățenii europeni și de industrie, asigurând în același timp securitatea aprovizionării și o piață internă funcțională”, a transmis oficialul european.
Ea a subliniat că instituția va continua să lucreze pentru noi măsuri care să limiteze impactului prețurilor ridicate la gaze asupra prețurilor la electricitate.
Potrivit planurilor Comisiei Europene, statele membre ar trebui să achiziționeze în comun 15% din volumul necesar pentru a atinge obiectivul UE de a umple depozitele de gaze la 90% până la 1 noiembrie 2023. Ele vor fi responsabile pentru mobilizarea companiilor locale pentru a participa la planul comun.
„Știm că suntem puternici atunci când acționăm împreună. Statele membre și companiile energetice ar trebui să-și folosească puterea de cumpărare comună”, a spus președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Planurile ar redirecționa, de asemenea, aproape 40 de miliarde de euro din fonduri necheltuite de la bugetul UE pentru a ajuta cetățenii vulnerabili și întreprinderile afectate de prețurile ridicate ale energiei.
Este puțin probabil ca propunerile să mulțumească toate cele 27 de țări UE. Liderii le vor discuta la un summit care are loc joi și vineri. Miniștrii și diplomații vor încerca apoi să accelereze negocierile cu privire la propunerile pentru a conveni asupra prevederilor finale care să fie adoptate luna viitoare.