UE și-a schimbat abordarea

Anchetatorii europeni au luat cu asalt marți birourile olandeze și poloneze ale companiei Nuctech, un producător de scanere de securitate, condus, la un moment dat, de Hu Haifeng, fiul predecesorului președintelui Xi Jinping, Hu Jintao. Verificările au avut loc într-un caz legat de una dintre cele mai vechi nemulțumiri ale Europei față de China – subvențiile de stat generoase care ajută firmele chineze să submineze rivalii europeni.

Misiunea Chinei pe lângă UE a precizat atunci că raidul „evidențiază deteriorarea în continuare a mediului de afaceri din UE și trimite un semnal extrem de negativ tuturor companiilor străine”.

Acțiunea care, notează Politico, marchează o schimbare definitivă în modul în care Europa este pregătită să abordeze problemele sale comerciale cu China a avut loc în contextul în care președintele chinez Xi Jinping se pregătește să facă, luna viitoare, o călătorie în Europa. Este prima deplasare pe continent din ultimii cinci ani a liderului de la Beijing, care va ajunge în Franța, Serbia și Ungaria.

După ani la rând în care UE a avut un ton blând față de China, căutând dialogul în locul unei confruntări directe și a unui război comercial, „acum, mănușile au fost scoase”, scrie publicația citată. Totul, în condițiile în care crește consensul politic că Europa trebuie să protejeze tehnologiile esențiale.

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu

„Concurență da, dumping nu”, spune șefa Comisiei Europene

În octombrie anul trecut, Bruxelles-ul a lansat o anchetă privind sprijinul de stat acordat de China pentru vehiculele electrice, iar acum, UE continuă cu investigații privind turbinele eoliene și echipamentele spitalicești pentru a „reechilibra parteneriatul UE-China”.

„Ne place concurența loială. Ceea ce nu ne place este când China inundă piața cu mașini electrice subvenționate masiv. Împotriva acestui lucru ne luptăm. Concurență da, dumping nu. Acesta trebuie să fie mottoul nostru”, a subliniat, miercuri, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

În ultimii aproape zece ani, Comisia Europeană a pregătit un arsenal mai puternic de apărare comercială, care include instrumentul internațional de achiziții publice și urmărește să ia măsuri împotriva Chinei dacă aceasta exclude companiile europene de la licitațiile publice.

„Pentru o lungă perioadă de timp, am vorbit despre faptul că Comisia Europeană are această cutie de instrumente. Dar am pus la îndoială capacitatea Comisiei Europene de a utiliza eficient această cutie de instrumente. Acum vedem că, de fapt, Comisia Europeană este capabilă și dispusă să o folosească”, a declarat Francesca Ghiretti, analist senior în geoeconomie la Adarga Research Institute.

Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll

Avantaje și pericole

Atitudinea mai dură a Europei față de China vine cu o serie de avantaje și pericole, mai notează Politico, precizând că poziția fermă a UE poate fi o veste bună pentru cei dezamăgiți de abordarea blândă de până acum. În același timp însă, „Europa trebuie să fie pregătită pentru un contraatac din partea Beijingului și pentru o perioadă furtunoasă de conflicte comerciale”, adaugă sursa citată.

Totodată, Statele Unite privesc cu atenție planurile UE în relația cu China, la scurt timp după anunțul de săptămâna aceasta privind o investigație asupra dispozitivelor medicale, Katherine Tai, reprezentanta SUA pentru comerț, declarând că urmărește cu „interes” situația.

Pe lângă investigațiile referitoare la subvenții, există o presiune din ce în ce mai mare în interiorul UE pentru a răspunde proiectelor masive de investiții în infrastructură ale Chinei din cadrul Belt and Road (Noul Drum al Mătășii), prin care aceasta ajută la construirea de porturi și drumuri pentru a lega Asia de piețele europene.

Un document intern al Comisiei Europene, obținut de Politico, arată că blocul comunitar trebuie să se concentreze mai serios pe interesele strategice din domeniul minier și energetic din Africa și Asia Centrală.

Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor

De asemenea, în domeniul confecțiilor, UE trebuie să facă față impactului comercial provocat de aplicația chineză Shein.

În acest context, două surse au declarat pentru Politico că Bruxelles-ul este aproape de a desemna în zilele următoare Shein drept „platformă online foarte mare”, ceea ce înseamnă că aceasta poate fi supusă unei analize suplimentare în baza legii europene privind moderarea conținutului.

Este așteptată reacția Beijingului

China tinde să vină cu un răspuns de fiecare dată când Europa crește miza în materie de comerț, precizează publicația citată, amintind că, în mai multe situații, Beijingul și-a dovedit abilitatea de a folosi strategia „dezbină și cucerește” în legătură cu țări europene. A amenințat, de exemplu, că va favoriza avioanele Boeing în detrimentul Airbus sau că nu va cumpăra vin franțuzesc și spaniol.

De asemenea, în 2013, l-a forțat pe comisarul european pentru comerț Karel De Gucht să renunțe la ofensiva sa împotriva telecomunicațiilor și a industriei solare chinezești și, mai recent, a luat măsuri împotriva aprovizionării cu galiu și germaniu, două materiale folosite în fabricarea cipurilor. Mișcarea a venit după ce SUA au făcut presiuni asupra Olandei pentru a bloca o parte din vânzările companiei ASML de echipamente avansate către China.

La scurt timp după ce șefa Comisiei Europene a lansat investigația referitoare la vehiculele electrice fabricate în China, Beijingul a lovit exporturile de băuturi alcoolice ale Europei, vizând în mod special sectorul coniacului din Franța, în condițiile în care Parisul a fost principalul susținător al cazului vehiculelor electrice.

„Dacă von der Leyen nu apasă pe trăgaci acum, atunci când?”, a declarat un diplomat UE, referindu-se la alegerile europarlamentare din 9 iunie în urma cărora se va schimba conducerea de la Bruxelles, iar Ursula von der Leyen speră să obțină un nou mandat la șefia executivului comunitar.

„Întotdeauna există riscul unor represalii”

„Disponibilitatea de a acționa mai dur cu China vine, de asemenea, în contextul în care Europa își regândește dependențele față de autocrații după invazia rusă în Ucraina”, mai notează Politico.

Secretarul general al NATO a declarat joi, la Berlin, că „în trecut, am făcut greșeala de a deveni dependenți de petrolul și gazele rusești”.

„Nu trebuie să repetăm această greșeală cu China, depinzând de banii, materiile prime și tehnologiile sale”, a subliniat șeful alianței.

Gunnar Wiegand, fost diplomat pentru Asia la Serviciul European de Acțiune Externă și membru al German Marshall Fund, spune că „întotdeauna există riscul unor represalii”, dar acest lucru „nu ar trebui să descurajeze pe nimeni din UE să se folosească de instrumentele atent concepute, care sunt toate pe deplin compatibile cu OMC (Organizația Mondială a Comerțului)”.

„Ar fi o greșeală dacă nu s-ar face uz de aceste instrumente de teama represaliilor”, subliniază Wiegand.

Foto: Hepta

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (19)

Catalin08   •   27.04.2024, 16:06

Rusia la apusul existentei sale se razboieste cu toata lumea, nu stiu cum sa ma porneasca razboaie, are tradatori pusi prin toate tarile, gata, gata sa porneasca conflicte. Asasinatele in cotetul Rusia sunt la un nivel astronomic, sute de asasinate politice aproape an de an de cand a invadat Ucraina...

dante69   •   27.04.2024, 15:45

Europa la apusul civilizatie sale opare ca se războiește cu toată lumea sperând ca bocancul sau hegemonic va dăinui pe grumazul celor pe care i-a spoliat timp de secole. Însă istoria nu iartă iar de ironiile și pedepsele ei nu scapă absolut nimeni.

    VolodimirZelenski   •   27.04.2024, 16:43

    dante69   •  27.04.2024, 15:45

    Europa la apusul civilizatie sale opare ca se războiește cu toată lumea sperând ca bocancul sau hegemonic va dăinui pe grumazul celor pe care i-a spoliat timp de secole. Însă istoria nu iartă iar de ironiile și pedepsele ei nu scapă absolut nimeni.

    Ruzzia si China sunt la apusul civilizatiei.

      viola_sempre   •   27.04.2024, 17:33

      VolodimirZelenski   •  27.04.2024, 16:43

      Ruzzia si China sunt la apusul civilizatiei.

      ***

      Acest comentariu a fost moderat pentru: încalcă regulile site-ului.

vudejea   •   27.04.2024, 14:45

Mr Wizzard, mai lasa Oz si alte fapte si taramuri imaginare.De la prize la telefon si tv, precum si toate componentele ce fac sa functioneze frigiderul si tot ce se baga in priza la tine in casa, mai toate sunt facute in China,inclusiv sarma de bobinaj or alte fire ! Contrazici shua ce a prezentat Congresului un raport ce releva ca shua mai intrece China doar in 5 domenii esentile din 25 totale.Apropo, saracii vor in Europa, bogatii vor sa plece de aici,cu bani cu tot, in China, Dubai, etc.

Vezi toate comentariile (19)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Știrileprotv.ro
Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Ce conține șunca Pikok vândută în magazinele Lidl, de fapt. Are mereu un preț special, dar mulți români nici măcar nu citesc eticheta
FANATIK.RO
Ce conține șunca Pikok vândută în magazinele Lidl, de fapt. Are mereu un preț special, dar mulți români nici măcar nu citesc eticheta
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Unica.ro
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Observatornews.ro
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții
HOROSCOP
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI