Judecătorul a arătat o mare înțelegere pentru frustrarea brutarului și a făcut o declarație dură: „Politicienii fac legi pentru a ține oamenii departe de închisoare cât mai mult posibil și noi trebuie să acceptăm asta cu consternare”. „La început nu am vrut să vin aici, pentru că am puțină încredere în dreptate”, a spus brutarul, când și-a început mărturia.
Au vrut să fure geanta soției sale din bucătărie, dar au fost prinși în flagrant delict și Vanderveken a reușit să-i învingă. Cei doi suspecți, un bărbat și o femeie, aveau la ei unelte pentru intrare prin efracție și erau în fața camerei de supraveghere, care i-a filmat.
„Am sunat apoi la poliție, dar asta nu părea să-i deranjeze”, a spus brutarul în instanță. „Au continuat să vorbească în liniște între ei. A doua zi se pare că fuseseră deja eliberați și au venit să râdă de mine. M-am simțit foarte nesigur și poliția nu a intervenit. Cum este posibil?”.
Cei doi suspecți s-au dovedit a fi români care nu aveau domiciliu permanent în Belgia. „Am decis să emitem o citație directă”, a spus procurorul în instanță. „Este, deci, o procedură accelerată, care arată că am început să lucrăm la acest caz. Sunt fapte foarte condamnabile și autorii nu își dau seama de impactul pe care le au faptele asupra victimelor lor. Prin urmare, cer instanței să îi pedepsească și să îi condamne la 12 luni de închisoare și o amendă de 400 de euro”.
Niciunul dintre cei doi români nu a fost prezent la procesul lor și, prin urmare, riscă să fie condamnați în lipsă. Puțină consolare pentru Vanderveken, care spune că și-a pierdut încrederea în sistemul juridic.
„Într-adevăr, am senzația că poți face tot ce vrei aici, în Belgia. Nu sunt în siguranță în propria mea casă. Lucrez 12 până la 15 ore pe zi și apoi primesc asta”, spune el. „Nu cred că ceva din toate astea este corect”.
Impactul întâmplării îl resimte la aproape trei luni de la jaf: „Vrem să lăsăm asta în urmă, dar ne ține ocupați. Când vorbesc despre asta, mă doare stomacul, transpir. Nu dispare, continui să te simți inconfortabil”.
Nu e prima dată pentru Vanderveken când s-a trezit cu hoții în casă: „Acum optsprezece ani am fost victimele unei intrări în acasă. Soția mea era însărcinată la acea vreme, iar vinovații erau lângă patul nostru. Nu au fost prinși niciodată. Acum avem autorii, dar rezultatul este același. Cred că acest sistem este de-a dreptul ridicol. Cer doar ca acei oameni să fie pedepsiți și să nu mai facă asta altora și ca noi, cetățenii, să fim protejați. Sunt bărbat cu o familie cu trei copii și am avut sentimentul că nu mai pot să-i protejez”.
Judecătorul a înțeles frustrarea brutarului Stijn, dar i-a spus bărbatului că executarea pedepsei este o chestiune politică: „Vara aceasta s-au făcut noi reguli, care îi împiedică pe oameni să intre în închisoare. Ceea ce facem este să încercăm să impunem pedepse adecvate, cu resursele de care dispunem. Este foarte frustrant să constatăm că nu sunt executate. Politicienii fac legi pentru a ține oamenii cât mai mult afară din închisoare, trebuie respectăm asta și atunci ne frustrează și pe noi”.
Brutarul Stijn Vanderveken și soția sa Cindy au prins hoții români în flagrant delict în casa lor luni, 13 noiembrie 2023. Stijn a reușit să-i prindă și să-i țină sub control, până când poliția i-a încătușat. Cei doi suspecți au fost reținuți, după care au fost audiați de poliția locală, la solicitarea parchetului Halle-Vilvoorde, iar apoi au fost eliberați.
„În urma audierii, s-a decis citarea imediată a acestora în contextul procedurii sumare. Suspecții vor trebui să răspundă în fața instanței penale de la Bruxelles la sfârșitul lunii ianuarie 2024”, a declarat după două zile purtătorul de cuvânt al parchetului, răspunzând acuzațiilor că justiția a eșuat în acest dosar.
În acest caz s-a hotărât citarea suspecților pentru o procedură sumară și, între timp, eliberarea acestora. După care cei doi s-au dus relaxați să-și ia mașina, care era parcată lângă brutăria lui Stijn și Cindy. „Mi-au râs în față”, spune bărbatul, care nu a ascuns că este dezamăgit de justiție, relata în urmă cu mai bine de două luni GVA.
În cazul celor doi români se așteaptă o sentință pe 27 februarie.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
durban22 • 01.02.2024, 09:04
Ma gandeam ca sentinta belgiana sa vina pe 30 Februarie, la cum decurg treburile si in justitia belgiana !!.
bog53dan • 01.02.2024, 07:43
S-au inmultit hotii datorita esuatului sistem "democrat" impus prin aberantele legi europene...