• Fondul imobiliar NEPI Rockastle, care deține mai multe centre comeciale în România, critică amendamentele adoptate de către Comisia Juridică a Senatului.
  • În schimb, grupul imobiliar Iulius, care avea un proiect imobiliar de aproape 3 miliarde de euro cu Camera de Comerț refuză să comenteze pe motiv că „nu are nicio calitate în acest demers“: „În acest moment nu avem un parteneriat cu CCIR“.
  • Liderul USR Dan Barna a reiterat în această săptămână că nu susține legea. Potrivit surselor Libertatea, trecerea gratuită a terenului este susținută de către parlamentarii PNL și PSD.

Robert Ioniță, directorul juridic al NEPI, spune că lipsa licitației pentru unele dintre cele mai valoroase terenuri din București este principala problemă, iar amendamentele adoptate nu rezolvă problema ajutorului de stat deoarece terenul este dat tot gratis.

Amendamentele adoptate de către Comisia Juridică nu rezolvă problema ajutorului de stat, subiect în prezent analizat de către Comisia Europeană. Pe lângă lipsa consultării Consiliului Concurenței, există și aspectul, de altfel cel mai important, că un transfer gratuit nu este o soluție aceptabilă, pentru motivele deja semnalate și expuse de diverși reprezentați ai mediului politic și de afaceri, inclusiv NEPI Rockcastle.


Robert Ioniță, directorul juridic al NEPI Rockastle:

Proiect de aproape 3 miliarde de euro

Un fond imobiliar care deține mai multe mall-uri în România critică modificările la legea Romexpo: „Nu rezolvă problema ajutorului de stat”
Proiectul de la Romexpo
Cum ar răspunde sistemul de sănătate din România la un cutremur de magnitudinea celui din Turcia. Două mari spitale din București ar pica
Recomandări
Cum ar răspunde sistemul de sănătate din România la un cutremur de magnitudinea celui din Turcia. Două mari spitale din București ar pica
  • Camera de Comerț a prezentat un proiect imobiliar de 2,87 de miliarde de euro pentru terenurile de la Romexpo care ar urma să fie realizat de Iulius Group, patronat de către omul de afaceri Iulian Dascălu.
  • Proiectul de la Romexpo va duce la modernizarea pavilionului central, dar Camera de Comerț și Iulius vor construi și un complex gigantic, cu 14 clădiri noi având destinații diverse: birouri, locuințe, hoteluri, spații comerciale și muzee, plus 12.000 locuri de parcare.
  • Camera de Comerț are deja dreptul de a folosi terenurile din anul 2004 până în anul 2053.
  • Iulius este un concurent direct al NEPI în zona imobiliară. NEPI a făcut plângere la Comisia Europeană, acuzând un ajutor de stat ilegal. Aceasta investighează deja problema.

Acum, NEPI cere ca Parlamentul să consulte Consiliul Concurenței înainte de adoptarea legii, „pentru a preveni încălcarea dreptului național și al UE privind ajutorul de stat‟.

Lipsa licitației, principala problemă

Lipsa unei licitații transparente pentru terenurile în cauză este principala problemă arătată de NEPI.

„Un alt exemplu flagrant în materie de concurență este absența oricărei prevederi care să impună organizarea unei licitații în cazul în care CCIR ar folosi terenul Romexpo, direct sau indirect (cum ar fi în asociere sau transferând o parte din teren/drepturile necesare dezvoltării) în vederea unei dezvoltări comerciale având un scop diferit de cel pentru care dreptul de folosință a fost acordat CCIR în 2004‟, mai spune Robert Ioniță.

Nemulțumirea unei românce de origine siriană, cu rude în zonele afectate de cutremur: „Toată lumea trimite ajutoare în Turcia. În Siria afectată deja de război situația e și mai dramatică”
Recomandări
Nemulțumirea unei românce de origine siriană, cu rude în zonele afectate de cutremur: „Toată lumea trimite ajutoare în Turcia. În Siria afectată deja de război situația e și mai dramatică”

40 de ani pentru realizarea de „proiecte de dezvoltare durabilă”

Potrivit amendamentelor aprobate, terenurile se transmit gratuit Camerei de Comerț, iar aceasta are termen 40 de ani pentru a realiza „proiecte de dezvoltare durabilă‟ pe terenurile respective.

În cazul în care proiectele nu se realizează, atunci terenul revine automat la stat, conform amendamentelor.

Nu se precizează însă nicăieri în actul normativ ce înseamnă „proiecte de dezvoltare durabilă‟.

„Avantaj ilegal”

NEPI aduce ca argument faptul că celelalte companii care vor să realizeze proiecte imobiliare trebuie să plătească la prețul pieței pentru terenurile necesare.

„O astfel de dezvoltare imobiliară ar fi avantajată în mod ilegal întrucât ar concura alți jucători (dezvoltatori) care nu au primit terenuri gratuite de la stat. Jucători care, spre deosebire de CCIR/partenerul/beneficiarului final al terenului Romexpo au plătit un preț de piață pentru terenurile pe care au dezvoltat proiectele, care acum vor fi concurate în mod incorect de ceea ce urmează a se dezvoltă pe terenul Romexpo”, punctează oficialul NEPI.

NEPI Rockcastle este un fond sud-african care are un portofoliu de peste 20 de proiecte imobiliare dezvoltate în România, estimate la o valoare de circa 2 miliarde de euro. În București, NEPI deține centrele comerciale Mega Mall și Promenada Mall.

Cele mai devastatoare cutremure din istoria recentă. Cinci seisme au provocat împreună aproape 1,3 milioane de decese
Recomandări
Cele mai devastatoare cutremure din istoria recentă. Cinci seisme au provocat împreună aproape 1,3 milioane de decese

Iulius: „În acest moment nu avem un parteneriat cu CCIR”

Libertatea a solicita un punct de vedere din partea grupului Iulius referitoare la modificările aduse legii în Parlament. Acuzat indirect că va beneficia de terenuri, acesta susține că nu are „nicio calitate în acest demers” și că în acest moment nu mai are niciun proiect comun cu Camera de Comerț.

Am răspuns și anterior, când am menționat că nu avem nicio calitate în acest demers, pentru că el nu aparține și nu vizează activitatea companiei noastre. Cu alte cuvinte, în acest moment, compania Iulius nu are un parteneriat cu CCIR, proiectul de dezvoltare la care faceți referire nefiind unul de actualitate. Ca atare, demersul legislativ nu are legătură cu Iulius.

Reprezentanții Iulius:

Grupul Iulius este deținut de către omul de afaceri Iulian Dascălu și deține o serie de mall-uri în Iași, Timișoara, Cluj-Napoca și Suceava.

Potrivit ZF, Iulius a investit un miliard de euro în ultimii 20 de ani în România.

Din 2017, fondul sud-african Atterbury a devenit investitor în proiectele Iulius, cu o cotă de 50%.

Barna: Legea nu poate fi susținută

VIDEO Scandal între PNL-USR-PLUS și UDMR. Cum a reușit Dan Barna să irite PNL și UDMR cu o singură declarație. „Am convenit să nu facem așa ceva public!”
Copreședintele USR PLUS Dan Barna

Dan Barna, președintele USR PLUS, a scris pe Facebook în această săptămână că statul român are o „practică învechită” de a acorda gratuit clădiri și terenuri și că aceasta trebuie să înceteze.

În momentul de față, când tema importantă pentru România este cum facem reforma pensiilor, cum realizăm un fond prin care să reușim să generăm resursele economice prin care să echilibrăm și să facem sustenabil sistemul de pensii, actuala inițiativă din Parlament prin care vorbim de oferirea cu titlu gratuit a unui imobil în nordul Bucureștiului, la Romexpo, fără niciun fel de licitație, este o inițiativă care nu poate fi susținută.

Dan Barna:

Potrivit surselor Libertatea, USR a ridicat problema „legii Romexpo” în coaliție, însă există viziuni diferite legate de aceasta.

PNL susține legea cu amendamentele aprobate în comisia juridică, în timp ce USR vrea licitație pentru terenuri.

Istoricul proiectului

  • Legea privind terenurile de la Romexpo a fost adoptată în toamna anului trecut.
  • Aceasta a fost inițiată de către parlamentari ai PMP, partid care nu a mai ajuns în Parlament la alegerile din decembrie 2020. Alături de aceștia, au votat însă legea și reprezentanți ai PNL și PSD.
  • Legea a fost însă criticată virulent de către USR, care a caracterizat-o drept un „tun imobiliar transpartinic‟, deoarece terenurile respective valorează între 200 și 300 de milioane de euro.
  • Actul normativ a fost atacat la Curtea Constituțională de către USR și UDMR, dar aceasta a respins contestația.

Iohannis a cerut ca legea să nu producă prejudicii

Președinele Klaus Iohannis a retrimis însă legea în Parlament în luna martie. Acesta a cerut cerut reexaminarea actului normativ, astfel încât statul să aibă o serie de garanții că aceasta nu generează prejudicii.

„Valoarea economică foarte mare a terenurilor vizate de legea supusă reexaminării impune din partea Parlamentului o analiză cu atât mai riguroasă, astfel încât activitatea de administrare a proprietății private a statului să fie una diligentă, judicioasă, conformă interesului public general, să respecte normele legale în vigoare și să nu fie ea însăși generatoare de prejudicii”, a scris șeful statului.

USR a votat împotriva amendamentelor de la comisie. Anterior, USR a cerut realizarea unei licitații pentru terenurile în cauză.

Amendamente la legea CCIR by Daniel Ionascu on Scribd


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

„Am sărit din lac în puț”. Un tânăr venit tocmai din Capul Verde a rămas șocat de cum vorbesc românii și peste ce a dat aici
GSP.RO
„Am sărit din lac în puț”. Un tânăr venit tocmai din Capul Verde a rămas șocat de cum vorbesc românii și peste ce a dat aici
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Câteva pahare de vin i-au fost fatale: trista dispariție a marelui Aurelian Andreescu, vocea unică a muzicii ușoare românești
Playtech.ro
Câteva pahare de vin i-au fost fatale: trista dispariție a marelui Aurelian Andreescu, vocea unică a muzicii ușoare românești
Neurochirurgul Leon Dănăilă trăiește la limita sărăciei, la 89 de ani: 'Mă simt ca un boschetar. N-am nicio avere, n-am nimic, am vândut tot'
Viva.ro
Neurochirurgul Leon Dănăilă trăiește la limita sărăciei, la 89 de ani: 'Mă simt ca un boschetar. N-am nicio avere, n-am nimic, am vândut tot'
Timp de 17 ore, prinsă sub dărâmături, o copilă şi-a protejat fratele mai mic cu propriul său trup. Când au venit salvatorii, le-a mulţumit cu un zâmbet trist
Observatornews.ro
Timp de 17 ore, prinsă sub dărâmături, o copilă şi-a protejat fratele mai mic cu propriul său trup. Când au venit salvatorii, le-a mulţumit cu un zâmbet trist
Siria: O fetiță de 7 ani și-a protejat fratele mai mic cu propriul trup, timp de 17 ore, sub dărâmături
Știrileprotv.ro
Siria: O fetiță de 7 ani și-a protejat fratele mai mic cu propriul trup, timp de 17 ore, sub dărâmături
Alertă alimentară. Toți românii care au cumpărat acest produs nu trebuie să-l mănânce. E periculos pentru sănătate
FANATIK.RO
Alertă alimentară. Toți românii care au cumpărat acest produs nu trebuie să-l mănânce. E periculos pentru sănătate
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Orangesport.ro
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Horoscop 8 februarie 2023. Fecioarelor le surâde ideea de a intra în contact apropiat cu o persoană care este capabilă să le deschidă multe uși
HOROSCOP
Horoscop 8 februarie 2023. Fecioarelor le surâde ideea de a intra în contact apropiat cu o persoană care este capabilă să le deschidă multe uși
Când trebuie să mergi cu cei mici la doctor și ce analize recomandă medicii în funcție de vârstă
PUBLICITATE
Când trebuie să mergi cu cei mici la doctor și ce analize recomandă medicii în funcție de vârstă