Actul normativ care prevede transferul unor terenuri în valoare de câteva sute milioane de euro către Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a fost printre ultimele pe ordinea de zi a Comisiei Juridice a Senatului la ședința din data de 26 mai.

Legea a fost retrimisă în Parlament de președintele Klaus Iohannis la finalul lunii martie. Senatul este prima Cameră sesizată, iar Comisia juridică și cea pentru economie urmează să întocmească un raport comun.

Reprezentanții PNL au fost singurii care au depus amendamente, iar acestea au fost adoptate, în ciuda opoziției reprezentanților USR-PLUS, singurii care au votat împotrivă.

Problema: modificările propuse nu împiedică trecerea terenurilor gratuit din proprietatea statului în posesia CCIR și nici nu impun vreo condiție pentru organizarea unei licitații transparente pentru proiectul imobiliar care urmează să fie realizat în zona Romexpo.

„Parlamentul s-a pronunțat o dată pe oportunitate, nu putem să refacem legea dincolo de limitele de revizuire cerute de președinte, altfel cei care au susținut legea inițial s-ar putea plânge că modificarea este neconstituțională”, au declarat pentru Libertatea surse liberale din Comisia Juridică.

Miza o reprezintă peste 40 de hectare de teren în București aflate în proprietatea statului. Camera de Comerț, o entitate privată, are drept de folosință asupra terenului până în anul 2053 printr-un act din anul 2004 al guvernului Năstase. CCIR are deja un proiect imobiliar imens pe acest teren, de circa 2,8 de miliarde de euro, cu grupul Iulius, patronat de omul de afaceri Iulian Dascălu. Pentru realizarea acestui proiect Camera de Comerț trebuie să intre în posesia terenului.

Ce a solicitat președintele Iohannis

Președintele Iohannis a scris în cererea de reexaminare că „valoarea economică foarte mare a terenurilor vizate de legea supusă reexaminării impune din partea Parlamentului o analiză cu atât mai riguroasă, astfel încât activitatea de administrare a proprietății private a statului să fie una diligentă, judicioasă, conformă interesului public general, să respecte normele legale în vigoare și să nu fie ea însăși generatoare de prejudicii”.

USR a votat împotrivă

PNL continuă operațiunea prin care terenurile de sute de milioane de euro de la Romexpo sunt trecute gratuit la Camera de Comerț
Simona Spătaru, senatoare USR-PLUS și vicepreședintă a Comisiei Juridice, a votat împotriva amendamentelor PNL | Sursa foto: Senat.ro

Cei doi reprezentanți ai USR în Comisia Juridică a Senatului s-au opus amendamentelor.

„Cele două voturi ale USR-PLUS din comisie au fost pe respingere, atât pe amendamente, cât și pe raport. În rest, toate voturile au mers pentru, inclusiv de la AUR”, a declarat pentru Libertatea Simona Spătaru, senatoare USR-PLUS și vicepreședintă a Comisiei Juridice.

Anterior, USR a cerut realizarea unei licitații. „USR-PLUS susține dezvoltarea și investițiile, dar nu în defavoarea cetățenilor. Dacă se dorește valorificarea terenului și dezvoltarea acolo a unor proiecte imobiliare, trebuie organizată o procedură transparentă de licitație”, arăta USR, în data de 3 martie, în comunicatul în care îi cerea președintelui Iohannis să nu promulge legea.

  • Amendamentele adoptate de Comisia Juridică nu au fost făcute publice. Proiectul de lege urmează să fie dezbătut și în Comisia Economică, iar după întocmirea unui raport comun se va merge în plen. De la Senat va pleca apoi la Camera Deputaților, unde va urma același traseu.

Se cer garanții de la Camera de Comerț

Amendamentele incluse de PNL vizează impunerea unor condiții ce trebuie respectate de către Camera de Comerț. 

Mai exact, aceasta primește terenurile cu scopul realizării unui proiect de dezvoltare durabilă, iar dacă acesta nu este realizat, terenurile revin automat în proprietatea statului, potrivit unor surse prezente la ședință. 

De asemenea, Camera de Comerț are o serie de interdicții: să nu vândă, să nu ipotecheze, să nu dea în plată terenurile, să nu le doneze și să nu le includă în capitalul social al vreunei firme, au mai spus sursele pentru Libertatea.

„Au fost introduse garanțiile cerute de către președinte. Pe de o parte, nerealizarea scopului într-un anumit termen duce la anularea transferului și, pe de altă parte, trebuie să rezulte clar că aceste terenuri se dau în scopul dezvoltării durabile. Termenul este de 40 de ani de când intră legea în vigoare. În plus, orice teren inclus în proiect care nu este valorificat se întoarce automat la stat”, au arătat sursele.

Daniel Fenechiu: Mii de companii au primit gratuit terenuri

PNL continuă operațiunea prin care terenurile de sute de milioane de euro de la Romexpo sunt trecute gratuit la Camera de Comerț
Senatorul PNL Daniel Fenechiu crede că CCIR are dreptul de a primi gratuit cele 42 de hectare de la Romexpo

Amendamentele adoptate aparțin liberalului Daniel Fenechiu. Senatorul PNL consideră că CCIR are tot dreptul să primească cu titlu gratuit terenurile de la Romexpo.

„Acel teren a aparținut Camerei de Comerț (înainte de 1989 – n.r.) și din acest punct de vedere eu consider că aceasta are drept de preempțiune. A existat ulterior o hotărâre care a permis tuturor întreprinderilor să primească cu titlu gratuit terenurile din proximitatea lor și de pe urma căreia au beneficiat mii de întreprinderi din țara asta. Dar în cazul Camerei de Comerț s-a decis altfel în 1991, astfel că aceasta nu a putut beneficia de prevederi”, a spus Daniel Fenechiu.

În momentul de față, Parlamentul poate să decidă într-un fel sau altul, eu nu am spus că amendamentele mele sunt imuabile. Dacă obiectivul de dezvoltare se realizează, eu consider că este un câștig pentru toți românii.

Daniel Fenechiu, senator PNL:

Guvernul va detalia condițiile

După ce legea este aprobată în plen, promulgată și publicată în Monitorul Oficial, Executivul trebuie să inițieze o hotărâre de guvern privind transferul.

În aceasta urmează să precizeze clar care sunt condițiile ce trebuie respectate de Camera de Comerț în privința proiectului, precizează sursele citate.

Practic, statul poate impune condiții într-un mod asemănător cerințelor de la privatizarea unor companii, doar că aici e vorba de terenuri și construcții.

„Criteriile de evaluare privind proiectul le va face Guvernul, nimic nu împiedică Guvernul să nu impună ținte finale și intermediare. Terenurile trebuie să fie în folosință, să nu fie revendicate în instanță și să nu fie din domeniul public, ci din cel privat al statului”, au mai spus sursele citate.

Anterior, Camera de Comerț a afirmat că proiectul său, realizat în comun cu grupul Iulius, va genera 30.000 de locuri de muncă, 404 milioane de euro la bugetul de stat în perioada de construcție de 5 ani și 345 de milioane de euro la buget în fiecare an de operare.

Scurt istoric al legii catalogate drept un „tun imobiliar transpartinic”

  • Legea privind camerele de comerț a fost adoptată inițial de către PMP, PNL și PSD în toamna anului trecut și a generat un adevărat scandal, deoarece Camera de Comerț și Industria a României (CCIR) primea gratuit terenuri în valoare de 300 de milioane de euro. 
  • CCIR are deja un proiect imobiliar cu dezvoltatorul Iulius Group, în valoare de 2,86 de miliarde de euro.
  • USR și UDMR au atacat legea la Curtea Constituțională, acuzând un „tun imobiliar transpartinic”.
  • Curtea Constituțională a respins contestațiile
  • Grupul NEPI Rockastle, care deține mai multe mall-uri în România, a cerut anterior ca terenurile să fie scoase la licitație. Acesta a făcut plângere la Comisia Europeană, acuzând că rivala Iulius, care deține, la rândul său, centre comerciale, va beneficia de ajutoare de stat ilegale.
  • Comisia Europeană a cerut ulterior informații autorităților de la București. 
  • La finalul lunii martie, legea a fost întoarsă în Parlament de președintele Klaus Iohannis.
 
Citeşte şi:

Copiii care își arată abuzatorii. S-a întors la școala din Bacău și l-a confruntat pe administratorul care a agresat-o sexual pe când avea 12 ani

De ce pașaportul de vaccinare e bun pentru societate. Opinia a trei experți britanici

Român prins în timp ce livra cititoare de carduri în Asia. Cum erau ascunse mecanismele care copiau date bancare

     
Povestea incredibilă a voleibalistului care a crezut timp de 15 ani că e iubitul unui fotomodel. Lumea lui s-a năruit când a aflat adevărul
PARTENERI - GSP.RO
Povestea incredibilă a voleibalistului care a crezut timp de 15 ani că e iubitul unui fotomodel. Lumea lui s-a năruit când a aflat adevărul
ȘOC! De ce s-a despărțit Adela Popescu de cel mai bogat bărbat din viața ei. Vedeta nu a mai vrut să audă de el
Playtech.ro
ȘOC! De ce s-a despărțit Adela Popescu de cel mai bogat bărbat din viața ei. Vedeta nu a mai vrut să audă de el
Ucisă de betonieră în timp ce traversa strada. Accidentul înfiorător a fost filmat în Popești - Leordeni
Observatornews.ro
Ucisă de betonieră în timp ce traversa strada. Accidentul înfiorător a fost filmat în Popești - Leordeni
Horoscop 4 decembrie 2021. Balanțele au energie cât să mai dea și altora, dar ca să obțină și rezultate, e nevoie de disciplină
HOROSCOP
Horoscop 4 decembrie 2021. Balanțele au energie cât să mai dea și altora, dar ca să obțină și rezultate, e nevoie de disciplină
Accident cumplit în Popești-Leordeni. O femeie a murit călcată de un camion pentru transportul betonului
Știrileprotv.ro
Accident cumplit în Popești-Leordeni. O femeie a murit călcată de un camion pentru transportul betonului
Un nou finanţator milionar în Liga 1: ”Omul pare destul de serios”. Ce avere are şi primele mutări pe care le-a făcut
Telekomsport
Un nou finanţator milionar în Liga 1: ”Omul pare destul de serios”. Ce avere are şi primele mutări pe care le-a făcut
Ciocolată cu tiramisu sau pralinele Happy Barrels? 170 de ani de bucurii dulci de la E.Wedel!
PUBLICITATE
Ciocolată cu tiramisu sau pralinele Happy Barrels? 170 de ani de bucurii dulci de la E.Wedel!