Dániel Németh, fotoreporter din Budapesta, a încercat să rămână în afara atenției publice pentru a investiga și documenta într-un stil inovator stilul de viață al elitei conducătoare a Ungariei. Jurnalistul a reușit să-și folosească dronele și a urmărit aplicații de monitorizare a zborurilor și a navelor pentru a găsi și fotografia politicieni și afaceriști pro-guvernamentali, expunând viața lor luxoasă ascunsă, cum ar fi iahturile și vacanțe în locații exotice.

Deși a încercat pe toată durata activitatății sale fie cât mai puțin vizibil, jurnalistul de 46 de ani a fost urmărit la rândul său. O anchetă efectuată de Direkt36, o publicație media de investigații parte a Proietului Pegasus, a dezvăluit că două dintre telefoanele lui Németh au fost recent piratate de un client guvernamental al companiei israeliene de spyware.

Analiza criminalistică a telefoanelor lui Németh, efectuată de cercetătorii de la Citizen Lab de la Universitatea din Toronto și confirmată de cercetătorii de la laboratorul de securitate al Amnesty International, a constatat că telefoanele au fost infectate cu software-ul de supraveghere Pegasus al NSO Group, care permite utilizatorilor să monitorizeze conversațiile telefonice, mesajele, imagini și locație fizică. De asemenea, programele spion pot transforma un telefon mobil într-un dispozitiv de ascultare acționat de la distanță.

Atacurile cibernetice au avut loc în iulie 2021, în timp ce Németh scria despre unul dintre prietenii din copilărie ai lui Viktor Orbán, Lőrinc Mészáros, fost instalator care a devenit unul dintre cei mai bogați oameni din Ungaria în ultimii ani.

Mészáros a construit un imperiu de afaceri care se întind pe mai multe sectoare de când Orbán a venit la putere în 2010, iar companiile sale câștigă deseori licitații guvernamentale profitabile. În 2019, Forbes l-a numit cea mai bogată persoană din Ungaria.

Orbán a refuzat în repetate rânduri să comenteze cu privire la creșterea meteorică a averii lui Mészáros, spunând că politica și afacerile ar trebui menținute separat. Mészáros evită atenția presei, dar într-un interviu din 2014 i-a atribuit succesul lui „Dumnezeu, norocului și lui Viktor Orbán”.

Un purtător de cuvânt al companiei lui Mészáros a susținut că „domnul Mészáros nu acordă atenție nici lui Dániel Németh, nici activităților, locației sau incidentelor legate de acești paparazzi”.

Noile dezvăluiri vin într-o perioadă în care guvernul condus de Viktor Orban se confruntă cu o supraveghere tot mai intensă de la Bruxelles pentru presupusa sa utilizare a instrumentului de spionaj Pegasus împotriva jurnaliștilor, proprietarilor de mass-media și opoziției politice.

Didier Reynders, comisarul pentru justiție al Comisiei Europene, a declarat recent că blocul „a condamnat în totalitate” pretinsele încercări ale serviciilor de securitate națională de a accesa ilegal informații despre oponenții politici prin intermediul telefoanelor. Reynders a spus că UE urmărește îndeaproape o investigație a autorității ungare pentru protecția datelor cu privire la afirmațiile că Guvernul Orban utilizează în mod necorespunzător instrumentul de spionaj.

Un fost ofițer de securitate care a lucrat pentru unul dintre serviciile de informații din Ungaria a declarat pentru Direkt36 că, potrivit cunoștințelor sale, serviciile maghiare au început să folosească Pegasus în 2018. Guvernul ungar nu a negat că folosește Pegasus și nici nu a negat supravegherea persoanelor despre care a scris Direkt36 .

Ce este și cum a fost folosit softul Pegasus

„Proiectul Pegasus”, o investigație jurnalistică condusă de organizația franceză de jurnalism nonprofit Forbidden Stories, a analizat o scurgere de informații care sugerează că un număr important de persoane a fost selectat ca potențiale ținte înainte de o posibilă încercare de atac cibernetic cu un soft special cumpărat de la o companie din Israel.

Spyware-ul produs de compania israeliană NSO și vândut guvernelor din întreaga lume poate infecta telefoanele pentru a înregistra convorbirile, copia fotografiile și extrage toate datele posibile, inclusiv mesaje și date GPS. Softul joacă un rol crucial în strategia diplomatică a Israelului, pe măsură ce acesta încearcă să curteze țări din Golf sau din alte colțuri ale planetei, inclusiv Europa.

O amplă investigație publicată de mai multe surse media arată că acest soft a fost folosit de regimuri din mai multe țări, inclusiv Ungaria sau Arabia Saudită, pentru supravegherea jurnaliștilor sau a activiștilor și a disidenților.

Investigația a dezvăluit, în luna iulie, că premierul Viktor Orban a spionat telefoanele jurnaliștilor de investigație. Prin intermediul softului, au fost vizate persoane care sunt legitim ținte ale serviciilor de securitate sau vizate de anchete penale, dar au fost vizați și cel puțin 10 avocați, un politician de opoziție și cel puțin cinci jurnaliști.

Peste 400 de britanici, printre care membri ai Camerei Lorzilor din Parlamentul britanic, apar în baza de date care a stat în centrul Proiectului Pegasus. Potrivit datelor analizate de presă, principalul guvern responsabil de selectarea numerelor de telefon din Marea Britanie este cel din Emiratele Arabe Unite.

Președintele francez Emmanuel Macron și-a schimbat telefonul și numărul de telefon în contextul scandalului legat de programul spyware „Pegasus”, după ce dezvăluirile consorțiului media Forbidden Stories au dezvăluit că o agenție de informații marocană a pus sub urmărire în 2019 telefonul lui Macron, împreună cu cele ale altor câțiva membri ai guvernului francez, cu ajutorul programului spyware.

Citeşte şi:

O româncă de 27 de ani candidează pentru Parlamentul german. Ce a convins-o să intre în politică

INTERVIU | Octavian Berceanu, după demiterea de la Garda de Mediu: „Baronii locali s-au obișnuit să dicteze pe cine nu ai voie să controlezi”

Enervarea unui scriitor că „am putut compara ce s-a întâmplat în pandemie cu ce li s-a întâmplat celor din comunism”

EXCLUSIV „Aveam mentalitate de român infect!! Bani, mașini, femei” 😮 - Mărturie ȘOCANTĂ a unui mare talent al fotbalului românesc
PARTENERI - GSP.RO
EXCLUSIV „Aveam mentalitate de român infect!! Bani, mașini, femei” 😮 - Mărturie ȘOCANTĂ a unui mare talent al fotbalului românesc
ȘOC! Vestea INCREDIBILĂ pentru România din decembrie! Valeriu Gheorghiță a făcut anunțul!
Playtech.ro
ȘOC! Vestea INCREDIBILĂ pentru România din decembrie! Valeriu Gheorghiță a făcut anunțul!
ANIMAŢIE GRAFICĂ | Filmul accidentului din Botoşani, în care un bărbat a murit  la două zile de la nuntă. O decizie pe care a luat-o la patru dimineaţa l-a costat viaţa
Observatornews.ro
ANIMAŢIE GRAFICĂ | Filmul accidentului din Botoşani, în care un bărbat a murit la două zile de la nuntă. O decizie pe care a luat-o la patru dimineaţa l-a costat viaţa
Horoscop 26 octombrie 2021. Leii sunt foarte implicați emoțional în anumite relații pe care ar trebui să le abordeze altfel
HOROSCOP
Horoscop 26 octombrie 2021. Leii sunt foarte implicați emoțional în anumite relații pe care ar trebui să le abordeze altfel
Tragedie la o zi după nuntă. Mirele a murit în mașina condusă de cavalerul de onoare
Știrileprotv.ro
Tragedie la o zi după nuntă. Mirele a murit în mașina condusă de cavalerul de onoare
Surpriză. Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Telekomsport
Surpriză. Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele
PUBLICITATE
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele