Autorităţile ungare au decis luni să crească intervalul dintre cele două doze ale vaccinurilor Pfizer/BioNTech şi Oxford/AstraZeneca pentru a imuniza, cel puţin parţial, cât mai repede un număr cât mai mare de oameni.
În cazul vaccinului Pfizer/BioNTech, a doua doză va fi administrată la 35 de zile după prima, faţă de cele 25 de zile până acum. În cazul AstraZeneca, a doua doză va fi administrată după 12 săptămâni.
Anunțând noua strategie, șefa departamentului de sănătate publică din Ungaria, Cecilia Mueller, a anunțat că aceasta este necesară deoarece un număr cât mai mare de oameni pot primi cel puţin prima doză.
Motivul? Așteptata creștere în intensitate a pandemiei.
„Datele arată o creștere exponențială (a infectărilor)”, a spus Muller. „Săptămânile următoare vor fi dificile”, a adăugat ea.
Autoritățile au depistat o creștere a concentrației virusului în apa menajeră din întreaga țară, Budapesta fiind în mod special expusă, ceea ce ar putea necesita noi restricții, dacă vaccinarea nu va reuși să tempereze pandemia.
Printre măsurile luate în calcul se află închiderea școlilor elementare, a spus Muller.
Ungaria a intrat în cel de-al treilea val al pandemiei, cu o medie zilnică de 3.897 de noi cazuri şi o medie de peste 100 de decese zilnice, raportate în ultimele 7 zile. Numărul total al deceselor de COVID a ajuns la 15.000.
Deocamdată, autoritățile au reușit să vaccineze 6,9% din populaţie.
Ungaria este deocamdată singura țară din Uniunea Europeană care utilizează vaccinurile Sinopharm din China şi Sputnik V din Rusia, care nu au primit autorizaţie de la Bruxelles.
Serurile au permis grăbirea ritmului campaniei de imunizare, în condițiile reducerii temporare a livrărilor de la ceilalți producători.
Budapesta și-a crescut și numărul de doze contractate de la Pfizer, la 10,8 milioane, de la 6,5 milioane, cât comandase anterior.
Ungaria are, de asemenea, doze contractate de la Moderna și AstraZeneca și așteaptă să comande și vaccinuri de la Johnson & Johnson, odată ce serul acestei companii va primi undă verde de la Agenția Europeană pentru Medicamente.