Situația incredibilă în Parlamentul României. Un interpret în limbajul mimico-gestual a fost invitat, miercuri, la dezbaterea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Viorica Dăncilă, pentru a transmite dezbaterile pentru persoanele cu deficiențe de auz.
Invitația a fost făcută pe grupul parlamentar PNL, potrivit unor surse liberale și au fost depuse toate documentele necesare accesului.
Cu toate acestea, persoana nu a fost lăsată să intre în Parlament.
Adriana Săftoiu: ”Îmi cer iertare doamnei care a bătut atâta drum ca să fie oprită la ușa Casei Poporului”
Informația a fost confirmată de deputatul PNL Adriana Săftoiu, într-o postare pe Facebook.
”Ne-am adresat oficial conducerii Camerei Deputaților să permită accesul unei persoane autorizate care sa interpreteze (pro bono) în limbaj mimico-gestual dezbaterile de la moțiunea de cenzură. Mi se pare normal ca persoanele cu dizabilități de auz să poată fi informate. Dar conducerea Camerei Deputaților nu s-a sinchisit să răspundă la solicitare. A decis că nimeni, în afară de deputați si angajați, nu mai are acces în această instituție. Îmi cer iertare doamnei care a bătut atâta drum ca să fie oprită la ușa Casei Poporului.
La dezbaterile din plenul reunit, susținătorii PSD s-au aflat în balcon, în Parlament, în timp ce Opoziția a avut interzis la invitați în Casa Poporului.
Un deputat PNL a urcat la balcon, unde erau invitații PSD și a încercat să vorbească cu ei. ”Doamnele sunt susținătoare și prietene cu Viorica Dăncilă de 15 ani. Au venit să aplaude. E o discriminare între ele și ceilalți care stau în stradă”, a precizat deputatul PNL Pavel Popescu, pentru Libertatea.
Nu este singura decizie controversată a conducerii Parlamentului. Miercuri, în ziua votului moțiunii de cenzură, PSD a decis să modifice Regulamentul Camerei Deputaților, astfel încât să nu mai fie permise protestele în plen sau comportamentele neadecvate.
Social-democratul Eugen Nicolicea a inițiat un proiect de lege prin care cei care încalcă aceste prevederi vor fi sancționați.
Măsurile vin după ce, săptămâna trecută, între deputați și jurnaliști s-a produs o busculadă, asta în timp ce câțiva protestatari își strigau nemulțumirile, pe holul Camerei Deputaților.
Momentul din iarnă, când legile justiției au fost adoptate, iar USR a făcut opoziție cu bannere, portavoci și boxe, i-a deranjat pe social-democrați, așa că acum iau măsuri.
Restricții au fost introduse și împotriva jurnaliștilor acreditați la Parlament. Jurnaliștii au fost strânși în țarcuri, iar unele lifturi nu mai sunt accesibile pentru ei, ci doar pentru parlamentari. Mai mult, accesul dintre Camera Deputaților și Senat este și el restricționat. Secretariatul General al Camerei Deputaților susține că a fost o dispoziție doar telefonică și că ”oricum așa e normal”. Până acum, asemenea măsuri nu au fost luate nici când oficiali internaționali au venit în Parlamentul României.
Grupul USR nu mai are voie să aducă invitați în Parlament, printr-o decizie a conducerii celor două Camere. Asta după ce PSD a cerut sancțiuni pentru scandalul din urmă cu o săptămână.
Nici măcar consilierul de comunicare al USR, Ioana Lupea, nu are voie să intre în Parlament, nefiind angajată la Casa Poporului, ci la partid.
Citește și: EXCLUSIV / Portretistul Florin Lăzău ”îmbătrânește” copii dispăruți și redă identitate cadavrelor mutilate. Polițistul român a fost ofertat de FBI