60.000 de doze de vaccin Johnson & Johnson au ajuns în România pe 14 aprilie. Inițial, dozele au fost stocate în depozit, după ce compania farmaceutică anunțase suspendarea distribuirii acestui ser în Uniunea Europeană.
Prezent la inagurarea primului centru mobil de vaccinare din Ilfov, Valeriu Gheorghiță a declarat că dozele vor pleca din depozit săptămâna viitoare către centrele de vaccinare din țară.
„Vaccinul Johnson&Johnson a fost supus în cursul zilei de ieri unei evaluări a Comitetului de Farmacovigilență, de la Agenția Europeană a Medicamentului, s-a transmis foarte clar că beneficiile depășesc riscurile, există acest semnal de siguranță, exact cum se întâmplă la vaccinul de la AstraZeneca”, a transmis Valeriu Gheorghiță, potrivit Antena 3.
De asemenea, medicul militar a transmis că așteaptă un comunicat de la Johnson & Johnson în ce privește următoarele livrări de doze.
„Este importantă, la fel, informarea oamenilor vizavi de acele semnale de alarmă. Așteptăm un comunicat de la compania Johnson&Johnson în ceea ce privește livrările următoare de doze, tocmai pentru a avea o predictibilitate și a decide în ce formă vom folosi vaccinul, dar categoric, de săptămâna următoare vor fi puse în centre, foarte probabil că vor fi folosite în centre precum drive-thru, în centre mobile, și pot să fie alocate și către medicii de familie”, a mai precizat Valeriu Gheorghiță.
De asemena, premierul Florin Cîțu a mai transmis, miercuri, într-o conferință de presă de la Palatul Victoria că România va demara vaccinarea cu vaccinul Johnson&Johnson.
„După această decizie a EMA, vom demara vaccinarea șii cu Johnson&Johnson. Vom vedea dacă vom folosi la centrele mobile Johnson&Johnson”, a transmis premierul
Anunțul lui Valeriu autorităților vine după ce Agenția Europeană a Medicamentului a transmis, marți, prin intermediul unui comunicat de presă că vaccinul anti-Covid produs de compania americană Johnson & Johnson poate fi folosit în continuare în Uniunea Europeană.
Experții agenției de reglementare a UE au spus că aceste cheaguri de sânge trebuie considerate „efecte adverse foarte rare ale vaccinului” și incluse în prospectul produsului.
„Combinaţia între apariţia unor cheaguri de sânge şi trombocite scăzute din sânge este foarte rară, iar beneficiile generale ale vaccinului COVID-19 Janssen, produs de compania Johnson & Johnson, în prevenirea COVID-19 sunt mai mari decât riscurile de reacţii adverse”, a precizat Agenţia Europeană a Medicamentului.
Administrarea vaccinului Janssen dezvoltat de Johnson & Johnson a fost suspendată în SUA, săptămâna trecută, după semnalarea acestor cazuri de tromboză. Ulterior, Johnson & Johnson a sistat și livrările de vaccin către statele membre UE. Dozele care apucaseră să ajungă, inclusiv cele din România, nu au fost folosite deocamdată.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro