„Tocmai am terminat o convorbire telefonică cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg. Am reafirmat faptul că guvernul ungar susține aderarea la NATO a Suediei. Am subliniat, de asemenea, că vom continua să îndemnăm Adunarea Națională Maghiară să voteze în favoarea aderării Suediei și să încheiem ratificarea cu prima ocazie posibilă”, a transmis miercuri Orban într-un mesaj pe rețeaua X, fostul Twitter.
Just finished a phone call with @NATO Secretary General @jensstoltenberg. I reaffirmed that the Hungarian government supports the NATO-membership of #Sweden. I also stressed that we will continue to urge the Hungarian National Assembly to vote in favor of Swedens accession and…
— Orbán Viktor (@PM_ViktorOrban) January 24, 2024
La rândul său, șeful alianței a scris, tot pe X, că a avut „o bună discuţie telefonică cu Viktor Orban”.
„Salut sprijinul clar al prim-ministrului și al guvernului său pentru aderarea Suediei la NATO. Aștept cu nerăbdare ratificarea de îndată ce parlamentul se va reuni din nou”, a mai precizat Stoltenberg.
Good call with @PM_ViktorOrban of #Hungary. I welcome the clear support of the Prime Minister and his government for #Swedens #NATO membership. I look forward to the ratification as soon as parliament reconvenes.
— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) January 24, 2024
Deputații ungari se vor reuni la jumătatea lunii februarie, însă pe ordinea de zi a acestora nu figurează deocamdată ratificarea aderării Suediei la NATO.
Discuția dintre Viktor Orban și Jens Stoltenberg vine la o zi după ce Parlamentul Turciei a ratificat solicitarea Suediei de a se alătura alianței, astfel că Ungaria rămâne acum singura țară membră care nu a dat undă verde pentru Stockholm.
Ungaria cere Suediei să oprească politica de „denigrare” a guvernului de la Budapesta pe care îl acuză de derivă autoritaristă, relatează AFP.
Premierul suedez Ulf Kristersson a fost invitat marți de Viktor Orban în Ungaria, liderul de la Budapesta precizând că este nevoie de a „construi o încredere reciprocă solidă” printr-un „dialog politic mai intens”.
Kristersson a afimat că Suedia nu are „niciun motiv” să negocieze acum cu Ungaria.
În schimb, ministrul suedez al externelor, Tobias Billström, a spus că este pregătit pentru „discuţii”, vorbind despre „numeroase puncte comune” şi „cooperarea militară” dintre între cele două ţări.
Suedia a depus cerea de aderare la NATO, alături de Finlanda, în mai 2022, în contextul invaziei declanșate de Rusia în Ucraina.
Între timp, Finlanda a devenit membră a alianței în aprilie 2023.
Foto: Hepta
Alex.59 • 25.01.2024, 10:30
Bine pentru Suedia, dacă luăm în considerare faptul că se plănuia mai de mult asta, înainte de "Operațiunea Militară Specială" din Ucraina a lu ' Putin..!