La cateva zile dupa solstitiul de vara are loc sarbatoarea Sanzienelor sau Dragaica. Potrivit traditiei populare, Sanziana sau Dragaica este o zeita frumoasa, protectoare a lanurilor de grau si a recoltelor bogate, dar si a femeilor maritate.
Sarbatoarea Sanzienelor este si un obicei popular legat de cultivarea pamantului. Dragaica este o zana care cutreiera satele impreuna cu alaiul ei de fecioare frumoase. Ea vindeca bolile oamenilor, da miros frumos plantelor iesite in cale si apara holdele de grindina. Pentru ca toate aceste minuni sa se intample, zeita trebuie sarbatorita cu dansuri si cantece, altfel starneste furtuni, imbolnaveste oamenii si lasa plantele fara leac.
In noaptea de 23 spre 24 iunie, fetele nemaritate isi pot visa ursitul daca dorm cu flori de sanziene sub perna. A doua zi ele impletesc cununi din flori si le arunca pe casa. Daca impletitura se opreste pe acoperis, tanara se va marita in acel an, daca aluneca si cade, atunci nunta mai are de asteptat. Un alt obicei spune ca fetele trebuie sa mearga in grajdul vitelor si sa arunce coronita peste animale. Daca aceasta se opreste in coarnele unei vite tinere si robuste, atunci viitorul sot va fi de asemenea tanar si bine facut, iar daca impletitura se va opri la o vita batrana, la fel va fi si mirele tinerei. Baietii si fetele se intalnesc in seara zilei de 23 iunie si incing hore, fac ruguri si aprind faclii.
Sanzienele sunt flori mici, galbene sau albe, care cresc prin fanete si livezi, pe marginea drumurilor si prin paduri. Planta infloreste in ziua solstitiului de vara si mai e cunoscuta si sub numele de Dragaica
Ortodocsii sarbatoresc nasterea Sfantului Ioan Botezatorul
Sanzienele marcheaza sarbatoarea ortodoxa a nasterii Sf. Ioan Botezatorul. Inainte-mergatorul si Botezatorul Domnului, Sfantul Ioan, s-a nascut in acelasi an cu Iisus Hristos, in satul Ein-Kerem de langa Ierusalim si era fiul rabinului Zaharia si al Elisabetei, verisoara Fecioarei Maria. La maturitate s-a retras in pustiu, unde se hranea cu lacuste si miere. Se acoperea cu o haina din par de camila si se incingea cu o curea din piele, ingrijindu-se doar de rugaciuni. Dupa anul 29 d.H., cand a auzit Cuvantul lui Dumnezeu, s-a stabilit in regiunea Iordanului, unde a inceput sa predice pocainta celor care veneau sa-l vada si sa-i ceara sfatul. El ii boteza in apele Iordanului pentru a-i curata de pacatele lor si pentru a-i pregati de primirea Mantuitorului in sufletele lor. Ioan este cel care L-a botezat pe Iisus in apa Iordanului si tot el este cel care l-a criticat vehement pe Irod Antipa, tetrarhul Galileii, care se casatorise cu vaduva fratelui sau. La porunca lui Irod, Ioan a fost inchis, iar la rugamintea fiicei sale vitrege, Salomeea, sfantului i-a fost taiat capul. Trupul lui Ioan a fost ingropat in orasul Samaria, iar capul a fost dus la Alexandria, in Egipt, apoi la Constantinopol; acum se afla in provincia Poitou, in Franta.