MENIU CAUTĂ
31 Mar. 2018 21:00

Vitiligo ar putea fi tratat cu UV și medicamente pentru artrită. Descoperire importantă în medicină

Distribuie

Vitiligo ar putea fi tratat cu UV și medicamente pentru artrită. Vitiligo este o boală autoimună în care e distrusă melanina (pigmentul pielii), pielea căpătând un aspect inestetic, cu regiuni foarte albicioase (decolorate). Deși există soluții, cum ar fi cremele cu steroizi, care dau rezultate în unele cazuri, nu s-a descoperit un leac pentru această boală. Cercetătorii au făcut însă pași importanți în direcția bună, dezvăluie cel mai recent număr al revistei Știință & Tehnică.

Doi cercetători americani, dr. Brett King (Universitatea Yale) și dr. John Harris (Universitatea din Massachusetts-Worcester), au făcut recent două descoperiri importante: medicamentul tofacitinib – pentru tratarea adulților cu artrită reumatoidă – împiedică sistemul imunitar să mai atace celulele care produc melatonina, iar lumina ultravioletă tip UVB de bandă îngustă ajută la regenerarea culorii pielii prin stimularea celulelor care fabrică pigment.

King a avut recent doi pacienți cu vitiligo în grad sever, care nu răspundeau la nici un tratament tradițional. După ce a testat pe ei combinația tofacitinib/UVB timp de câteva luni, a constatat că în ambele cazuri a avut loc o refacere aproape completă a culorii pielii în zonele afectate. Deși mai sunt necesare și alte studii și teste, cei doi cercetători sunt încrezători că descoperirea lor va defini în viitor tratamentul acestei boli.


EXCLUSIV/Cum a dispărut o muncă de cercetare de 12 ani la Măgurele. Aparatura care putea produce reactoare CANDU, distrusă după 1990

Loading...
Comentarii