Multe zboruri care urmau să ajungă în Regatul Unit sau în Irlanda au fost deviate către aeroporturi cu condiții mai sigure din Europa continentală. Compania Ryanair a fost afectată în mod special, întrucât are sediul în Dublin, unde furtuna Isha a provocat mari probleme. 166 de zboruri ale Ryanair au fost anulate duminică, a precizat Kevin Cullinane, responsabil de comunicare pentru operatorul Aeroportului Dublin.
De asemenea, 36 de zboruri care urmau să aterizeze au fost deviate spre aeroporturi mai sigure din Europa continentală, în timp ce alte 34 au petrecut mai mult timp în aer înainte de a primi aprobarea de aterizare.
Un zbor Ryanair de la Lanzarote, în Insulele Canare, la Dublin a ajuns aproape până în capitala Irlandei, înainte de a se întoarce și a fi deviat spre Bordeaux, în Franța.
O altă aeronavă care efectua un zbor de la Manchester la Dublin a traversat înainte și înapoi Regatul Unit și Irlanda timp de peste trei ore, pentru ca în cele din urmă să renunțe să aterizeze în Dublin. Aeronava a mai încercat să ajungă la Belfast, unde iar nu a putut ateriza, a înconjurat și Glasgow înainte să aterizeze în Liverpool, la doar 50 de kilometri de aeroportul de plecare.
Probleme au fost și pentru pasagerii unui zbor care efectua o cursă scurtă de la aeroportul Shannon, din Irlanda, la Edinburgh. Aeronava a zburat până în Scoția și apoi a fost deviată spre Köln, în Germania. Pe lângă faptul că au ajuns foarte departe de locația inițială de aterizare, pasagerii au trebuit să îndure și o întârziere semnificativă.
„Isha și-a făcut simțită prezența în sudul Angliei și Irlandei, unde viteza vântului a atins la rafală peste 110 kilometri/oră, ceea ce a produs vânturi transversale pe aeroporturile noastre importante din sud, cu forfecarea vântului și turbulențele care au reprezentat provocări suplimentare pentru echipajele de zbor”, a precizat Steve Fox, șeful operațiunilor de rețea pentru NATS, principalul operator de control de trafic aerian din Marea Britanie.
„În nordul țării, vânturile au fost mai puternice, cu rafale de peste 140 de kilometri/oră, care au creat probleme nu doar pentru aviație, ci și pentru întreaga infrastructură de transport”, a explicat Steve Fox.
„Pe măsură ce aerodromurile din Marea Britanie au început să se umple cu aeronave fie incapabile să plece, fie deviate, pe tot parcursul serii am monitorizat situația, întrucât aeronavele au deviat de la Dublin la Deauville, de la Edinburgh la Köln și oriunde în Marea Britanie, iar spațiul încă disponibil pentru piloți înainte de a atinge un punct critic de decizie era foarte restrâns”, a explicat specialistul.
Pe lângă problemele cauzate industriei aeronautice, furtuna Isha a lăsat mii de oameni fără curent în Marea Britanie, după ce a lovit cu ploi abundente și vânt puternic. Două persoane au murit, un bărbat în Scoția, după ce mașina în care se afla a lovit un copac căzut, și un bărbat în Irlanda de Nord, după ce un copac a căzut peste mașina lui.
Aura1 • 24.01.2024, 09:17
Siguranța pasagerilor este mai presus de toate, cu vremea greu te duelezi.