Adolescentii cu varste cuprinse intre 15 si 18 ani pot munci doar in anumite conditii. Potrivit reglementarilor din Codul Muncii, acestia beneficiaza de anumite drepturi la locul de munca. Agentii economici care nu respecta prevederile legale in ceea ce priveste incadrarea in munca a tinerilor risca sa suporte consecintele legii.
Cecilia Voicu, sef birou la Serviciul Control Relatii de Munca din cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca Bucuresti, ne-a spus care sunt conditiile in care pot fi angajati tinerii de pana la 18 ani.
– In primul rand, este bine sa se stie ca adolescentii care au 15 ani nu pot fi angajati fara acordul parintilor. In situatia in care ei au implinit varsta de 16 ani, nu mai este nevoie de consimtamantul familiei pentru a putea sa lucreze.
– Adolescentii nu pot fi pusi sa munceasca cot la cot cu adultii. Ei pot fi angajati doar in domeniile care nu le pun in pericol sanatatea si viata. Acest lucru inseamna ca nu pot lucra, sub nici o forma, in locuri de munca grele sau periculoase, cum ar fi, de exemplu, industria mineritului.
– De asemenea, conform legii, tinerii care nu au implinit inca 18 ani nu trebuie sa ridice greutati sau sa presteze activitati care sunt nepotrivite varstei si pregatirii lor.
– O alta prevedere importanta se refera la orele de lucru. Potrivit reglementarilor din Codul Muncii, tinerii care nu au ajuns la varsta majoratului nu trebuie tinuti la munca opt ore pe zi. Programul de lucru al acestora nu trebuie sa depaseasca sase ore pe zi sau 30 de ore pe saptamana.
Adolescentii nu pot munci in ture de noapte
– In plus, angajatorii sunt obligati sa nu-i cheme la serviciu in turele de noapte sau sa-i tina sa lucreze peste program.
– Un alt drept al adolescentilor care isi castiga painea prin propria munca se refera la concediul de odihna. Ei beneficiaza de trei zile de concediu in plus fata de restul angajatilor. Acest lucru inseamna ca anual au 24 de zile de concediu.
“Este bine ca agentii economici sa stie ca incadrarea in munca a adolescentilor sub 15 ani constituie infractiune”, ne-a spus Cecilia Voicu, reprezentantul Inspectoratului Teritorial de Munca Bucuresti. Potrivit acesteia, angajatorii care nu incheie contracte individuale de munca risca amenzi cuprinse intre 15 si 20 de milioane de lei vechi, pentru fiecare persoana depistata ca munceste “la negru”. De asemenea, potrivit prevederilor Legii 130/1999, cu modificarile si completarile ulterioare, repetarea acestei abateri se considera infractiune si se pedepseste penal.
Persoanele care lucreaza fara contracte sau care considera ca nu le sunt respectate drepturile la locul de munca pot face sesizari in scris, la inspectoratele teritoriale din judetele de care apartin. In Bucuresti, sediul Inspectoratului Teritorial de Munca se afla pe strada Radu Voda nr.
26-26A, sector 4.