Diademele prințesei Diana. Povestea bijuteriilor făcute celebre de Lady D

08 august 2017 15:45

De-a lungul apariților sale publice, prințesa Diana a purtat de multe ori diamante, fie că era vorba de unele provenind de la familia Spencer sau din Bijuteriile Coroanei, scrie Daily Mail.

În ziua nunții sale cu prințul Charles, moștenitorul coroanei britanice, Diana a purtat neprețuita diademă Spencer, aflată în familia sa din perioada reginei Victoria. Cu toate că era, practic, obligatoriu la anumite evenimente să poarte diademe, Diana nu era încântată de acestea deoarece îi făceau părul să se ridice la tâmple.

Colierele și cerceii erau cu totul și cu totul altceva. Prințesa adora să poarte diamante cu fiecare ocazie. De la bijuteriile familiei sale până la unele primite de la regină sau altele împrumutate de la bijutierul familiei Spencer, Collingwood, prințesa de Wales avea întotdeauna cel puțin o piesă memorabilă la evenimentele la care participa.

Ceva împrumutat… Diadema care a salvat ziua

În ziua nunții sale, în iulie 1981, Diana avea relativ puține bijuterii din care să aleagă ce să poarte. Salvarea a venit datorită tiarei Spencer, o diademă cu modele florale, care se afla în familia ei de mai bine de 60 de ani, din perioada reginei Victoria. Acesta i-a fost primită de bunica Dianei, Cynthia, Viscountess Althorp, de către o rudă îndepărtată, pe nume Lady Sarah Spencer, drept cadou de nuntă în 1919.

Tiara, care a fost modificată în anii 30, este făcută din frunze mari, împodobite cu lalele, stele și o inimă centrală, fiecare decorată cu diamante și montată în argint. Forma sa curbată și designul capricios o deosebesc de stilul mai formal al diademelor purtate în mod normal de membrii familiei regale.

Considerată diadema preferată a Dianei, a fost purtată și de surorile ei mai mari, Jane și Sarah, cu ocazia nunților (în 1978 și, respectiv, 1980).

Valoarea tiarei este necunoscută, însă, la începutul acestui an, familia Spencer a vândut o altă diademă, cu peste 800 de diamante, pentru 185.000 de lire sterline, cumpărată de o persoană care a dorit să rămână anonimă.

Diadema Windsor care i-a dat dureri de cap

Cea mai spectaculoasă diademă purtată de Diana este, fără îndoială, celebra Cambridge Lover’s Knot Tiara, care face parte din bijuteriile Coroanei. Aceasta a fost purtată de toate tinerele familiei regale britanice de la intrarea ei în posesia Casei de Windsor. Cu o valoare estimată la o jumătate de milion de lire sterline, mai este cunoscută și ca Queen Mary Lover’s Knot.

Diadema i-a fost dată Dianei de către regina Elizabeta a II-a drept cadou de nuntă, atunci când aceasta s-a căsătorit cu Charles.

Istoria diademei poate fi urmărită până în 1818, când a fost prezentată ca un cadou de nuntă pentru mireasa germană a ducelui Cambridge, cel de-al șaptelea fiu al regelui George al III-lea. Tiara cuprinde diamante și perle din colecția personală a reginei Maria, montate în argint și dispusă în 19 arcade prinse fiind de niște fundițe, numite ”lovers knots” (nodurile iubiților), de unde vine și numele bijuteriei. La moartea reginei Mary în 1953, diadema a trecut la nepoata ei, actuala regină Elisabeta a II-a, iar de la aceasta la Diana, pentru ca în prezent să se afle în posesia ducesei de Cambridge, Kate Middleton.

Cu toate că Diana a purtat tiara de mai multe ori, la banchete prezidențiale, mese festive și portrete oficiale, pentru că simțea că îi oferă un aer regal adecvat, în particular s-a plâns că este foarte grea și că îi provoacă dureri de cap după ce o poartă.

După divorțul de Charles în 1996, tiara a revenit Casei de Windsor, iar în decembrie 2015 a fost purtată pentru prima dată în public de către Kate Middleton, soția prințului William.

Loading...
Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro