Mergi direct la conținut »
Leo Iorga, condus pe ultimul drum! Solistul Compact a fost aplaudat pentru ultima oară Galerie foto
8imagini
Muzică și Filme Libertatea > Entertainment > Muzică și Filme > Leo Iorga, condus pe ultimul drum! Solistul Compact a fost aplaudat pentru ultima oară

Leo Iorga, condus pe ultimul drum! Solistul Compact a fost aplaudat pentru ultima oară

Ieri a fost o zi în care liniștea a învins în muzica românească. Solistul adulat de generații, Leo Iorga, a fost aplaudat pentru ultima oară, de această dată la despărțire, de marea parte a colegilor cu care a împărțit scena în ultimele patru decenii, dar și de admiratori cărora melodiile artistului le-au bucurat sufletele.

De Florian Gheorghe,

A fost o zi de doliu pentru lumea artistică, de toamnă ruginie parcă descrisă de succesul care pe Leo Iorga l-a făcut celebru, ”Toamnă în sufletul meu” („Nori de ceață mă apasă greu/ Toamnă în sufletul meu / Prin parcuri goale-mi pare că mă plimb mereu”).

Pentru mulți dintre cei veniți să-l conducă pe ultimul drum pe legendarul solist al trupelor Compact, Compact b, Cargo ori Pacifica, Leo Iorga părea să fie acolo, lângă fiecare, în parcul din fața capelei Cimitirului Bellu, prin rememorarea povestioarelor amuzante din concerte, căci viața a fost un turneu permanent pentru el.

Leo Iorga rămâne un exemplu unic în istoria muzicii românești, un om care s-a dăruit publicului și care a urcat pe scenă cu doctorul după el, chiar și când nu și-a mai putut folosi picioarele.

Cu un singur plămân – unul îl pierduse acum nouă ani –, cântând sprijinit în cârje ori așezat în scaun rulant, Leo a continuat să bucure publicul cu piese pe care vocea sa le-a făcut celebre: ”Singur în noapte”, ”După ani și ani”, ”Trenul pierdut”, ”Să te gândești la mine”, ”Toamnă în sufletul meu” ori Povestiri din gară” (Cargo).

Luna viitoare artistul ar fi împlinit 55 ani!

Colegii de breaslă nu l-au uitat

Întristați de faptul că, în ultima perioadă, întâlnirile sunt provocate doar de înmormântări, lui Leo Iorga i-au fost alături nenumărați artiști și oameni din showbiz care l-au apreciat: Mircea Baniciu, Mircea Vintilă, Edi Petroșel (Holograf), Costi Sandu (Iris), Mihai Alexandru, Gabriel ”Guriță” Nicolau, actorul Flavius Crișan, Adriana Andoni, Silvia Dumitrescu, Connect-R, trupeții alături de care și-a petrecut ultimii ani, este vorba despre Teo Boar, cu care a cântat din adolescență, și foștii și actualii Compact – Vlady Cnejevici, Adrian Ordean, Adrian Coco Tinca, Costi Cămărășan, Leluț Vasilescu. De asemenea, au venit să-și ia rămas-bun de la inegalabilul rocker Ovidiu Ioncu Kempes, Flavius Buzilă (Hara), Vali Crăciunescu, Tony Șeicărescu (ex-Direcția5), Dan Iliescu (Timpuri Noi), Valeriu Ionescu (Voltaj), Ștefan Mihalache (Connect-R), Manea Mihai, Mihai Georgescu (Bere Gratis), Aurel Moga, impresari, organizatori de evenimente de ieri și de astăzi.

„Isterici și paranoici”. Jignirile unui director de spital din Cluj la adresa medicilor care vor echipament de protecție: „Acum vor să fie cosmonauți”
Recomandări

„Isterici și paranoici”. Jignirile unui director de spital din Cluj la adresa medicilor care vor echipament de protecție: „Acum vor să fie cosmonauți”

 
”Suntem pregătiți”, spune Klaus Iohannis. Rezultatul licitației pentru 1,6 milioane de măști, derulată marți, trebuia anunțat imediat, dar s-a împotmolit
Recomandări

”Suntem pregătiți”, spune Klaus Iohannis. Rezultatul licitației pentru 1,6 milioane de măști, derulată marți, trebuia anunțat imediat, dar s-a împotmolit

 

Buna-dispoziție și pozitivismul pe care le răspândea Leo Iorga (artistul s-a stins înainte să împlinească 55 de ani) i-au făcut până și pe doctorii care l-au tratat de crunta boală și care s-au luptat în ultimii nouă ani pentru a-i reda sănătatea să regrete, la rândul lor, dispariția artistului și să fie prezenți la înmormântare.

Mai mult, printre preoții care au oficiat slujba s-a numărat și prietenul său Dan Bădulescu, în tinerețe fost chitarist în trupele Iris, Sfinx, Roșu și Negru.

Înmormântat în ropote de aplauze

Dorind ca Leo Iorga să rămână în amintirea celor care l-au iubit așa cum era, vesel și plin de viață, ceremonia s-a ținut cu sicriul închis. După procesiune, soția artistului, Paula, care i-a fost alături 30 de ani, și cei doi fii ai săi, Edy și Paul, au mai rămas o vreme singuri alături de tatăl lor, parcă nedorind să accepte despărțirea. Momentul a sleit-o de puteri pe Paula, care s-a așezat în fața capelei, nemaiputând să stea în picioare.

La final, cortegiul funerar a fost însoțit de aplauze furtunoase, în semn de omagiu adus marelui artist. Aplauzele publicului său, care l-a iubit, l-au însoțit și inspirat de-a lungul carierei, iar în ultimii ani, tot ele l-au ținut în viață pe Leo Iorga, dându-i puterea să îndure chimioterapia și tratamentele medicale chinuitoare.

Close
Închide
  Close