Încă de dimineață Teatrul Odeon și-a deschis porțile pentru a-i primi în casă, inclusiv în culise, pe cei care au fost curioși să facă o călătorie în trecut cu ajutorul tehnologiei. Un efort de echipă – al teatrului, al companiei Samsung dar și al atelierului de creație al UNATC, Cinetic – au făcut că prezentarea să fie extrem de interesantă. Oameni de toate vârstele au pășit fascinați în cea mai nouă poveste spusă pe o scenă de la noi. Nu “înapoi în viitor” ci un fel de “înainte, în trecut”.
Turul a durat o oră, iar ghizi au fost actorii de la Odeon, îmbrăcați toți în tricouri inscripționate cu Ziua Internațională a Teatrului @Odeon. Pavel Bartoș și Alexandru Papadopol au fost, deasemenea prezenți la eveniment.
Proiectul a fost demarat în urmă cu două luni, din echipa lărgită făcând parte foarte mulți oameni – în special din domeniul IT. După cum spun ghizii, turul virtual propus de Odeon a avut un dublu scop – de a crea o punte între emoție și tehnologie și de a-i atrage pe tineri spre teatru cu ajutorul gadget-urilor și accesoriilor.
Primul pas al turului începe chiar în hol, pe ai cărui pereți sunt expuse câteva fotografii care la prima vedere nu spun absolut nimic. Sunt niște bucăți de hârtie cu pete pe ele, în rame. Ideea e să descarci aplicația Culturesc 100 și să apropii telefonul de ele. În acel moment intri în lumea teatrului, prin așa numita Augmented Reality, o tehnologie avansată prin care lumea reală devine …digitală interactivă. Vezi imagini video cu istoria Odeonului, vezi piese, actori. O lume întreagă într-un petec de hârtie. O altă atracție a holului este un loc de făcut fotografii pe care la plecare le poți lua acasă. Aici Pavel Bartoș a avut un rol însemnat, întrucât majoritatea vizitatorilor au dorit să se pozeze cu el. Răbdător, a acceptat.
Actorii Gabriel Pintilei și Mădălina Ciotea au fost ghizii noștri prin teatru. Ne-au prezentat tot ce ține de culise, ce e după ziduri, detalii din istoria clădirii. De la balerinele lui Carol al II-lea strecurate prin tunele, până la bombardamentele din 1944. De la gongul care anunță fiecare spectacol, până la echipa de mașiniști fără de care nicio cortină nu se ridică.
Un moment aparte în turul aniversar l-a constituit vizita în Laboratorul imaginar. Prezentarea unei instalații cu ajutorul căreia se poate vedea ce efect are asupra ta o piesă de teatru. Tehnica a fost folosită și la Târgul de carte Gaudeamus, la acea dată referindu-se la efectul unei lecturi asupra cititorului. Acum, cu ajutorul unei căști neuronale, s-a putut vedea în timp real câtă emoție a produs asupra unei tinere recitarea unui poem de actorul Marius Stănescu.O călătorie vizuală în…mintea ta, spun ghizii, parcă fascinați și ei de ce spun.
Expoziția de costume din piesa Richard al III-lea – a cărei premieră a avut loc acum 25 de ani – iată un alt popas interesant. Create de Doina Levintza, costumele arată și azi impecabil. De altfel, spectacolul a fost premiat și s-a bucurat de un mare succes la public, iar Marcel Iureș a luat trofeul pentru Cel mai bun actor pentru rolul său. Parte a turului, costumele au și ele un rol în mesajul de azi: Virtual Try on! Practic, te așezi în fața unei oglinzi și poți proba una dintre creațiile spectaculoase ale Doinei Levinzta. Te poți mișca îl costumul respectiv, poți dansa…Și mai ales poți vedea cum ai fi arătat dacă trăiai în epoca lui Richard al III-lea, adică pe la 1485.
Turul nu se putea încheia fără o surpriză! De data aceasta fără accesorii digitale, ba dimpotrivă- o demonstrație de măiestrie a arhitectului Grigore Cerchez: tavanul glisant.
Când a fost creat, în 1911, nici la New York nu găseai multe clădiri care să aibă așa ceva. Primele raze de soare ale acestei perioade au intrat așadar chiar peste scaunele catifelate ale sălii de spectacole, prin deschiderea magică a tavanului. Iar cei prezenți la Odeon au primit baloane și câte o cariocă cu care să scrie un mesaj pe balon, după care …le-au dat drumul. Noi, cei de la Libertatea, am scris pe balon ”La mulți ani, Odeon!”
FOTO ȘI VIDEO: Vlad Chirea
Citește și