Mergi direct la conținut »
12 lucruri pe care oamenii le decid în câteva secunde după ce te-au cunoscut
Lifestyle Libertatea > Lifestyle > 12 lucruri pe care oamenii le decid în câteva secunde după ce te-au cunoscut

12 lucruri pe care oamenii le decid în câteva secunde după ce te-au cunoscut

Impresia despre oameni se formează în primele clipe de când îi cunoști, în funcție de anumite caracteristici care nu sunt pe deplin conștientizate, scriu cei de la Business Insider.

De Petre Dobrescu,

Spre exemplu, bărbații care au trăsături mai feminine, precum sprâncene subțiri sau bărbia mai ascuțită sunt percepuți ca fiind mai de încredere. La fel de important este și limbajul corpului.

Iată o serie de lucruri care sunt decise la prima privire de către cei care ne cunosc:

 1. Dacă ai un statut înalt. Un studiu olandez din 2011 a concluzionat că cei care purtau haine de firme precum Lacoste sau Tommy Hilfiger erau percepuți ca având un statut social mai înalt decât cei cu haine obișnuite.
 2. Dacă ești de încredere. Cercetătorii de la Princeton au făcut un studiu pe două loturi de persoane. Primului i s-a cerut să spună care este gradul de încredere pe care îl au în anumite persoane în funcție de fotografii care le-au fost arătat timp de numai 100 de milisecunde. Celuilalt grup li s-au prezentat aceleași fotografii, dar pe care au putut să le vizioneze pe îndelete. Rezultatele celor două grupuri au fost similare
 3. Dacă ești carismatic. Subiecților unui studiu de la Universitatea din Toronto li s-a cerut să spună cât de carismatice consideră mai multe persoane în funcție de o filmare fără sonor a acestora în timpul unui discurs. Cercetătorii au concluzionat că sunt considerați carismatici bărbații albi, fără ochelari și care își priveau publicul în ochi.
 4. Dacă ești făcut să fii leader. Un studiu făcut în 2012 realizat de două universități americane a concluzionat că subiecții erau înclinați să considere persoanele cu timbru vocal mai jos ca fiind lideri mai buni, fapt ce ar explica și de ce sunt mai puține femei în funcții de conducere.
 5. Dacă ești promiscuu. Un grup de cercetători britanici a constatat că femeile care au tatuaje la vedere au fost considerate de către subiecți ca având o înclinație mai mare către promiscuitate și consum de alcool, fiind considerat, totodată, mai puțin atrăgătoare.
 6. Dacă ești deștept. Se pare că inteligența este percepută și în funcție de criterii extra-intelectuale: dacă îți privești interlocutorul în ochi, dacă porți ochelari sau ai o voce expresivă ai șanse mari să fii considerat mai isteț.
 7. Dacă ești dominator. În 2012, cercetători de la Universitatea din Pennsylvania au descoperit că bărbații cu chelie sunt percepuți dominatori, mai înalți și mai puternici.
 8. Dacă ești o persoană de succes. Potrivit unui studiu turco-britanic, bărbații în costum sunt considerați ca fiind cu mai multe reușite în viață decât cei îmbrăcați casual.
 9. Dacă ai șansa unei promovări în carieră. Un costum te poate ajuta să dai impresia unui viitor strălucit în viața profesională, aceasta fiind concluzia unui studiu canadian din 2012.
 10. Dacă ești un tip aventuros. Ținuta la patru ace nu te ajută în schimb atunci când este vorba să fii judecat dacă ai sau nu simțul aventurii. La Universitatea din Durham s-a observat că subiecții unui studiu au desemnat pe cei la costum ca fiind mai interiorizați și nevrotici decât cei în ținută mai lejeră, văzuți ca mai extrovertiți și mai înclinați către aventură.
 11. Dacă ești interesant pentru o întâlnire. O analiză a fotografiilor pe site-urile de dating a arătat că oamenii sunt mai înclinați să accepte o întâlnire în funcție de fotografie și mai puțin de descrierea pe care și-o face fiecare pe aceste site-uri. Astfel, dacă fotografia arată o persoană expansivă, șansele de a obține o întâlnire sunt mai mari.
 12. Dacă ești un potențial prieten sau un potențial dușman. Potrivit cercetărilor psihologului italian Mariella Pazzaglia, mirosul pe care îl are noua cunoștință are un rol esențial. Dacă acel miros are ceva familiar, insul respectiv este văzut ca un potențial prieten. Un miros neobișnuit are tendința să pună oamenii în gardă.
Close
Închide
  Close