Mergi direct la conținut »
Ai hotărât să te lași de fumat? 5 plante care te scapă de sevraj
Relații Libertatea > Lifestyle > Relații > Ai hotărât să te lași de fumat? 5 plante care te scapă de sevraj

Ai hotărât să te lași de fumat? 5 plante care te scapă de sevraj

Gata, renunţi la ţigări! Decizia aceasta, excelentă pentru sănătatatea ta şi pentru portofelul tău, trebuie susţinută, acum, cu foarte multă voinţă. Pentru că vei avea de înfruntat temutele efecte ale sevrajului, îţi prinde bine un ajutor specializat: dr. Cristina Bălănescu (foto), medic specialist competenţă în medicină complementară, îţi dezvăluie taina plantelor antisevraj.  

De Gabriela Boceanu,

cristina_balanescu.jpg

Este vorba despre cinci plante ce conţin substanţe vegetale active care ajută persoanele dependente de nicotină să facă faţă simptomelor sevrajului tabagic – anxietate, iritabilitate, stări depresive, insomnii şi, cireaşa de pe tort, nevoia urgentă de… a aprinde o ţigară.

Bazează-te pe ajutorul acestor plante de leac, dar – atenţie! – numai cu recomandarea specialistului în medicină naturistă. Pentru că ele se administrează sub forma tratamentului fitoterapeutic sau homeopatic, urmat după o schemă riguroasă şi personalizată.

Sunătoare

”Pojarniţă”, cum i se mai spune popular (Hypericum perforatum – în botanică), sunătoarea este folosită în fitoterapie în tratamentul depresiilor moderate. Planta conţine principii active (în special hyperforine, flanonoide) care stimulează producţia de serotonină, dopamină şi noradrenalină (neurotransmiţători  implicaţi în reglarea stării de spirit).

Precauţii: fitoterapia cu sunătoare este contraindicată în cazul persoanelor care iau contraceptive orale, antidepresive şi alte medicamente (stabilite de către medic pentru fiecare pacient în parte).

Ion Țiriac nu mai este cel mai bogat român. Cine i-a luat locul
Recomandări

Ion Țiriac nu mai este cel mai bogat român. Cine i-a luat locul

Lobelia

Supranumită ”tutun indian” sau ”tutun sălbatic” (ştiinţific: Lobelia inflata), lobelia conţine mai mulţi alcaloizi care au proprietatea de a destinde muşchii bronşici (efect antispasmodic) şi de a ajuta la expulzarea mucusului.

Unul din principalii alcaloizi din compoziţia plantei, lobelina, ar avea asupra creierului aceleaşi efecte ca şi nocitina, dar fără a provoca dependenţă.

Se foloseşte, de regulă, în preparate homeopatice.

Precauţii: în doză prea mare, lobelia poate provoca o depresie respiratorie, stări de greaţă şi vomă.

Lumânărele

Cimicifuga racemosa, în terminologia ştiinţifică, este recomandată, de către cercetătorii americani, drept ”hormonul natural” care calmează simptomele menopauzei şi atenuează sindromul premenstrual. Iar potrivit centrului de sănătate American ” ”Institutes of Health Office of Dietary Supplements”, îi ajută şi pe fumători să depăşească nervozitatea şi stările tensionate care însoţesc sevrajul nicotinic.

Numai pile la ISU Dolj! Ce a făcut nora unui colonel pentru a fi scăpată de restructurări
Recomandări

Numai pile la ISU Dolj! Ce a făcut nora unui colonel pentru a fi scăpată de restructurări

Precauţii: administrată greşit, planta poate provoca ameţeli, afecţiuni gastrice, dureri de cap. Este contraindicată în ulcere gastrice, în perioada sarcinii şi a alăptării.

Verbină

Foarte eficientă în situaţii de stres şi tensiune nervoasă, verbina (Verbena officinalis) conţine principii active (verbinalină, verbenină, oleu eteric) ce acţionează direct asupra sistemului nevos, inducând un efect de relaxare în corp şi în spirit. Totoată, este un antispasmodic ce combate tusea nervoasă, un sedativ şi un somnifer uşor.

Precauţii: verbina este contraindicată femeilor însărcinate (risc de contracţii uterine) şi trebuie administrată cu mare prudenţă cardiacilor cu antecedente grave.

Ovăz

Ovăzul (Avena sativa) reduce senzaţia că ”ai o nevoie disperată să fumezi o ţigară”. Este un remediu verificat şi împotriva stresului şi a nervozităţii şi, datorită substanţelor conţinute (cupru, mangan, vitamine B şi E, fier, zinc, seleniu etc.), are efect energizant.

O IT-istă din Cluj a distrus mașinile vecinilor! Motivul uluitor: 'Le cumpăr altele, numai să...'
Recomandări

O IT-istă din Cluj a distrus mașinile vecinilor! Motivul uluitor: 'Le cumpăr altele, numai să...'

Precauţii: fulgii de ovăz pot fi consumaţi ca atare, în iaurt, lapte, suc etc. sau sub forma remediilor naturiste (decoct, tinctură etc.). Consumul ”pe cont propriu” în cantităţi exagerate (mai mult de 3 linguri de fulgi pe zi) şi supradozarea remediilor fiteterapeutice pot provoca flatulenţă şi peristaltism (contracţii ale musulaturii stomacului). Iar din cauza conţinutului mare de gluten, trebuie evitate de către personale cu suferă de boala celiac sau de obstrucţie intestinală.

Ulm roşu

Ulmus rubla (ştiinţific) este considerat, de asemenea, o plantă foarte eficientă în combaterea tusei, fortificarea sistemului imunitar şi ajută la eliminarea reziduurilor toxice din organism (inclusiv reziduurile din tutun).

Precauţii: se pare că nu s-au înregistrat reacţii adverse sau contraindicaţii ale tratamentului cu această plantă medicinal, dar paza bună trece primejdia rea: cere sfatul medicului tău!

 

 

 

 

 

Close
Închide
  Close