Asigură-te că ai unul dintre ele la îndemână de Crăciun şi de Revelion.
Mesele îmbelşugate de Crăciun şi de Revelion se lasă de multe ori cu probleme digestive. Dacă nu te poţi abţine şi guşti din toate bunătăţile ori mănânci prea mult dintr-un fel care-ţi place, te vei alege cu indigestie.
Indigestia, cunoscută şi sub numele de dispepsie, e un termen folosit pentru a descrie unul sau mai multe simptome: senzaţiile de saturaţie şi de greaţă, de balonare la sfârşitul mesei, de arsură ori durere în partea de sus a abdomenului. Toate aceste neplăceri pot fi combătute pe cale naturală, susţine dr. Lawrence Chukwudi Nwabudike, cu ajutorul unor plante folosite pentru tratarea indigestiei din cele mai vechi timpuri.
• Curcuma e o plantă de culoare galbenă, din familia ghimbirului. În medicina chineză e folosită pentru a ajuta digestia. Specialiştii în homeopatie o recomandă în caz de diaree, balonare şi dureri de stomac. Pentru tratarea indigestiei se iau 5 g de curcumă de trei ori pe zi.
• Seminţele de chimen acţionează ca un calmant la nivelul in-testinelor, reducând spasmele şi ajutând la eliminarea gazelor. Sunt indicate şi în caz de colici. Se beau două-trei căni de infuzie pe zi.
• Ghimbirul acţionează direct la nivelul stomacului şi este recomandat în stările de greaţă şi de vomă. Se administrează 1-4 g de praf de ghimbir zilnic, împărţit în două sau patru doze.
• Menta relaxează muşchii încordaţi din cauza gazelor digestive şi îmbunătăţeşte fluxul biliar. De asemenea, reduce flatulenţa, durerea abdominală şi balonarea. Se recomandă 750 ml de infuzie pe zi, preparată din 15 g de plantă uscată.
• Ardeiul roşu iute (Cayenne) calmează durerile de stomac generate de indigestie, tratează stările de vomă şi balonarea. Se administrează 0,5-1 g de praf de ardei roşu înainte de mese.
• Frunzele de anghinare sunt folosite ca diuretic, pentru stimularea funcţiei rinichilor şi în cazul indigestiei. Cantitatea recomandată zilnic e de 6 g de pulbere din frunze de anghinare, împărţită în trei doze.