Timid, algele intră şi în bucătăria noastră. Sunt exotice, ideale pentru sănătatea ta şi uşor de preparat, iar restaurantele au din ce în ce mai multe mâncăruri în compoziţia cărora acestea se regăsesc.
Algele sunt bogate în proteine, grăsimi, hidrocarbonaţi, calciu, fier, caroten, vitaminele B1, B2 şi iod, sunt plante marine cu valoare nutritivă mare. Deşi se crede că sunt verzi, ele se împart de fapt în mai multe categorii, în funcţie de mineralele conţinute de fiecare soi în parte.
Algele roşii: Cele mai folosite în alimentaţie, dar şi în cosmetică, şi în industrie. Datorită fibrelor şi enzimelor, sunt recomandate în curele de slăbire. Reglează digestia, întăresc sistemul imunitar şi ajută la formarea anticorpilor.
Algele verzi: Iniţial necomestibile, acest tip de alge a fost modificat pentru a putea fi consumate. A meritat, pentru că sunt bogate în minerale, proteine, hidraţi de carbon, acizi graşi şi vitamine.
Algele verzi-albăstrui: Producătorii români le folosesc pentru a fabrica suplimente alimentare naturale, pentru că au un conţinut ridicat de proteine.
Algele brune: Există peste 1.800 de soiuri de astfel de alge. Ele nu se consumă ca atare, ci doar ca ingrediente în prepararea unor feluri de mâncăruri exotice. În cantităţi mari sunt folosite ca îngrăşăminte naturale pentru terenurile agricole.
Ingredient de bază pentru sushi
Sushi este cel mai cunoscut fel de mâncare specific japonez şi a devenit un simbol al alimentaţiei sănătoase din Asia. La prepararea lui se foloseşte orez (poate fi înlocuit cu tofu), peşte crud, legume şi alge presate, cu care se fac rulourile atât de cunoscute. Bucăţile de sushi se înmoaie în sosul de soia şi se servesc cu ghimbir murat sau cu Wasabi, o pastă picantă, de culoare verde, cu gust asemănător hreanului.
Articol preluat din revista “Lumea femeilor”