Cuprins:
De obicei acestea au caracter formal și implică redactarea anumitor tipuri de lucrări cum ar fi un eseu, o lucrare de diplomă, o disertație, un articol, o carte ori o cerere adresată unei instituții publice.
Știm cu toții că tastaturile laptopurilor sau PC-urilor nu dispun de taste specifice pentru diacriticele din limba română și acest lucru face dificilă redactarea unor texte care să conțină diacritice.
În cele ce urmează îți vom dezvălui cum poți introduce diacritice într-un text mare în doar câteva minute. Care este secretul, vei afla citind acest articol.
Ce sunt diacriticile și de ce este important să le folosim?
Diacriticile sunt acele semne grafice care se adaugă la anumite litere pentru a indica o diferență de pronunție sau pentru a deosebi sensurile a două cuvinte care altfel se scriu identic.
În limba română, semnele diacritice se plaseză de obicei deasupra sau dedesubtul unei litere. Există cinci litere cu semne diacritice: ă, â, î, ș, ț.
Dacă nu utilizezi diacriticile specifice riști ca mesajul pe care vrei să-l transmiți să nu fie înțeles având în vedere acțiunea exprimată prin verb, care reprezintă o parte esențială în comunicare.
Spre exemplu, dacă vrei scrie la modul indicativ, timpul prezent Ea își caută geanta nu va fi același lucru cu Ea își căuta geanta (modul indicativ, timpul imperfect) sau cu Ea își căută geanta (modul indicativ, timpul perfect simplu).
De aceea, folosirea semnelor diacritice este obligatorie deoarece literele care formează cuvintele cu acele semne au o anumită valoare fonetică.
Dacă vei înlocui o literă cu un semn diacritic cu o literă fără semn diacritic sau cu una formată cu un alt diacritic se va schimba total sensul cuvântului. Iată câteva exemple: râmă/ramă, șoc/soc, râu/rău, ține/tine, țipă/tipă, mâță/mată, fisă/fișă, cos/coș, etc.
Citește și: Unde a apărut primul alfabet și cine a inventat primul alfabet cu litere
Cum scrii direct cu diacritice?
Aceasta este cea mai simplă și la îndemână metodă, iar tot ceea ce trebuie să faci este să parcurgi câțiva pași, și anume:
- Acceseză secțiunea Settings;
- selectează Time & Language;
- alege opțiunea Language;
- fă click pe Add preffered language;
- alege Romanian (standard).
Atenție! Dacă nu există limba română trebuie să apeși pe Add a language. Ți se va deschide o bară de căutare unde trebuie să tastezi numele limbii pe care vrei să o instalezi.
După ce ai selectat limba română apasă pe butonul Next situat în partea de jos. Selectează Language pack și Handwriting (în mod normal, acestea sunt deja selectate). La final, apasă butonul Install, situat în partea de jos.
Odată activată limba română vei putea să scrii cu diacritice folosind tastele [ ] ; ‘ \ .
Cum introduci diacriticile într-un text în Word?
Microsoft Word are opțiunea de a introduce într-un text diferite simboluri, între acestea numărându-se și semnele diacritice.
Pentru a ajunge în secțiunea unde poți selecta diacriticile va trebui să dai click pe butonul Insert din meniul principal, să selectezi opțiunea Symbol și apoi să alegi More symbols. Această metodă necesită foarte mult timp și poate fi folosită dacă nu ai alternative.
De asemenea, poți corecta textul automat de la butonul AutoCorrect care se găsește tot în secțiunea Symbols. Această setare se găsește în multe versiuni de Word în partea de jos a documentului.
Cum introduci online diacriticile într-un text?
În cazul în care ai scris un text mare fără să folosești diacritice vei putea face asta în mod automat folosind diverse platforme online dedicate.
Spre exemplu, https://diacritice.opa.ro este foarte ușor de folosit și are o interfață extrem de simplă. Tot ce ai de făcut este să introduci textul, iar aplicația îl va interpreta și va pune diacriticele automat acolo unde trebuie. Aceasta are acum și versiune pentru telefonul mobil și oferă funcția de undo & redo.
O altă platformă de acest gen este https://www.diacritice.ro/, care este la fel de intuitivă și oferă posibilitatea de a converti un text fără diacritice într-unul cu semne diacritice în limita a 100.000 de caractere.
Mai există site-ul https://www.diacritice.com, care este foarte popular în rândul internauților și este accesat de milioane de utilizatori. Interfața este la fel de simplă ca la precedentele două site-uri.
În sfârșit, platforma diacritice.com te ajută să adaugi în mod automat, simplu și rapid, diacriticele într-un text care are maximum 3.000 de caractere. Dacă textul tău este mai mare, poți să-l modifici doar după ce îl împarți în două sau mai mult texte care să aibă cel mult acest număr de de semne.
Foto: 123rf.com
Vezi și: Care sunt cele mai bune 10 aplicații prin care poți transforma vocea în text
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Rasturnoiu • 06.10.2022, 19:28
AutoCorect - Editor Word Românesc - Gratuit descarca din https://www.idownload.ro/modules/wfdownloads/singlefile.php?cid=120&lid=1982 AutoCorect este un editor de texte în adevăratul sens al cuvântului, putând crea sau edita profesional cele mai importante format e de fişiere existente. Este un adevarat Word romanesc, poate adauga automat diacritice si poate modifica cuvinte scrise incorect,