În noaptea de Revelion, fiecare gospodină vrea să pună pe masă, celor dragi, fel şi fel de bunătăţi. De aceea, indiferent de “combinaţiile” culinare pe care aveţi de gând să le faceţi, e bine să ştiţi că puteţi gusta din fiecare produs tradiţional, cu condiţia să vă încadraţi în cele 2.200 de kcal recomandate zilnic pentru o bună funcţionare a organismului.
Iată ce puteţi consuma pentru a vă încadra în acest număr de calorii şi a vă meţine, astfel, greutatea: trei sarmale, cinci felii de caltaboş, o porţie piftie (100 g), o porţie salată bţuf (100 g), un păhărel de votcă, o jumătate de pahar de vin roşu şi una de vin alb, o friptură de porc (100 g), una de vită (100 g) şi un pahar de şampanie. Specialiştii în nutriţie ai revistei “Libertatea pentru femei” vă spun câte kilocalorii conţin produsele ce vor fi pe masa de Anul Nou, pentru a şti exact cât trebuie să mâncaţi.
Principalele greşeli alimentare
Mâncatul în exces;
Mâncatul pe fugă;
Consumarea alimentelor foarte grase sau foarte dulci;
Consumarea alimentelor semipreparate sau conservate cu mulţi aditivi.
Cum aranjaţi masa de Revelion
Puteţi decora masa cu accesorii în nuanţele specifice sărbătorilor de iarnă: roşu, verde, albastru, auriu şi argintiu. Atenţie însă să nu aveţi mai mult de două culori. Dacă aţi optat pentru o faţă de masă roşie, e suficient să alegeţi vesela într- o nuanţă de verde şi şerveţelele în tonuri de roşu şi verde, apoi să adăugaţi câteva globuleţe şi fundiţe în aceleaşi culori. Iată şi alte sfaturi:
pentru a da mesei rafinament puteţi să folosiţi tacâmuri din argint, dar şi pahare fine din cristal; în dreptul fiecărei farfurii adăugaţi o crenguţă de brad şi un globuleţ;
pe mijlocul mesei aşezaţi o fructieră cu: banane, portocale, mandarine, kiwi, mere;
pentru a crea o atmosferă romantică, nu uitaţi de sfeşnice;
alegeţi o vază pe care să o coloraţi cu spray argintiu şi pe care să o umpleţi cu gheaţă. O puteţi folosi ca suport pentru şampanie, dar şi pentru aspectul ei frumos.
(Anca Ardeleanu)