Profesorul Howard Jenkinson, de la Universitatea din Bristol, susţine că şi în cazul unor persoane sănătoase tun, există riscul apariţiei de maladii cardiace. Asta atunci când starea dinţilor nu este foarte bună. Persoanele care nu îşi spală dinţii în mod regulat riscă apariţia unei leziuni la nivelul gingiilor, porţiunile sângerânde permiţând intrarea în organism a 700 de bacterii.
700 de bacterii intră în organism prin gingii
Procesul e următorul: gingiile care sângerează permit bacteriilor să acceadă la vasele sangvine, unde se colează pe plachete şi împiedică sângele să revină în inimă, determinând astfel creşterea riscului unui atac de cord.
Salata de rucola, bună împotriva aterosclerozei
Rucola (sau „Voinicica”) este o plantă cu o aromă puternică, fiind utilizată îndeosebi la prepararea salatelor. Ea mai poate fi folosită şi ca medicament, printre altele contribuind considerabil la combaterea aterosclerozei.
Bogată în vitamina C şi în multe substanţe minerale, rucola poate fi folosită în scop terapeutic. Salata tradiţională de rucola constituie un excelent medicament pentru vasele de sânge, deoarece reglează nivelul colesterolului, previne sclerozarea pereţilor coronari, măreşte flexibilitatea şi permeabilitatea vaselor de sânge. Totodată, această plantă ajută la prevenirea şi combaterea aterosclerozei, a ischemiei cardiace şi a accidentelor vasculare. Numeroase studii arată că persoanele care consumă frecvent această salată răcesc mai rar şi sunt mai puţin predispuse la cistită sau colită. Rădăcinile uscate ale rucolei sunt folosite pentru prepararea unei infuzii cu proprietăţi diuretice. E fortifiantă şi redă vitalitatea psihică.
Consumul de frunze de rucola apără organismul de infecţii şi îi sporeşte capacitatea de apărare.