Despre Cairo

Cairo este capitala Egiptului și cel mai mare oraș din Orientul Mijlociu, cu o populație de peste 16 milioane de locuitori. Cunoscut ca orașul celor o mie de minarete, Cairo se mândrește cu unele dintre cele mai frumoase arhitecturi islamice din lume, în special cu Moscheea Muhammed Ali și Al-Azhar.

Un alt punct de atracție îl reprezintă apropierea Cairo de orașele egiptene antice Giza și Memphis, ceea ce înseamnă că pe lista cu ce să vizitezi în Cairo este recomandat să incluzi excursii de o zi la Marea Piramidă din Giza și Sfinx și la Piramidele Saqqara și altele.

Alte atracții turistice de top includ Piața Khan El-Khalili, Turnul Cairo, înalt de 187 de metri, parcul Al-Azhar și Cetatea medievală.

Cairo se mândrește, de asemenea, cu mâncăruri grozave, cultură și divertisment.

Cairo nu a fost construit din întâmplare pe malul Nilului, locul pe care îl ocupă astăzi, la înălțimea insulelor Gezira și Roda, facilitează traversarea fără probleme a fluviului. Conducătorul arab Amr Ibn-el-As a cucerit cetatea bizantină ridicată aici în anul 642. Tabăra sa militară s-a transformat treptat în noua capitală a țării deja arabizate și a primit numele de Al-Fustat (vechiul Cairo). Cuceritorul a construit aici prima moschee din Egipt. În secolele care au urmat, autoritățile din Cairo, în frunte cu Dinastia Mamelucă și Ayyubidă, au acordat o deosebită atenție dezvoltării și înfloririi orașului. Din secolul al XIV-lea, Cairo a reprezentat un centru important al comerțului cu mirodenii.

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu

Descoperă și care sunt regulile de bună purtare în Egipt ca turist.

Ce poți să vizitezi în Cairo – obiective turistice

Piramidele din Giza

Ce poți să vizitezi în Cairo - obiective turistice
Piramidele din Giza
Ce poți să vizitezi în Cairo – obiective turistice
Piramidele din Giza

Piramidele din Giza pot fi trecute în fruntea listei cu ce poți să vizitezi în Cairo. Aflate chiar la marginea orașului, pe Platoul Gizeh, aceste temple funerare din dinastia a patra au impresionat călătorii de secole și continuă să fie unul dintre cele mai importante atracții ale Egiptului.

În ciuda căldurii, a prafului și a agitației turistice, nu poți rata o excursie la Piramidele din Giza.

Piramida lui Keops (numită și Marea Piramidă) este cea mai mare piramidă a grupului Gizeh, iar interiorul ei poate fi explorat.

Mai la sud, se află Piramida lui Chephren (cunoscută și sub numele de Piramida lui Khefre), cu o zonă internă de tunel, în care se poate pătrunde, și Piramida mai mică a lui Mycerinus.

Păzind aceste temple mortuare se află Sfinxul cu trup de leu și față de faraon; unul dintre monumentele emblematice ale lumii antice.

Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll

Platoul Giza este pregătit să întâmpine o altă atracție când Marele Muzeu Egiptean (GEM) este în sfârșit terminat.

Când va fi deschis, va fi cel mai mare muzeu din lume dedicat expunerii antichităților unei singure civilizații, afișând o bogăție de artefacte ale Egiptului Antic, dintre care multe nu au fost niciodată văzute de public înainte.

Turnul Cairo

Turnul Cairo- obiective turistice
Turnul Cairo – obiective turistice

Cu o înălțime de 187 de metri, Turnul Cairo sau Borg Al-Qahira a fost cea mai înaltă structură din Egipt timp de o jumătate de secol.

Construit din beton, situat pe insula Gezira și cu râul Nil curgând senin în jurul său, Turnul este o atracție turistică majoră. Localnicii spun că cel mai bun moment pentru a-l vizita este amurgul, pentru a admira iluminarea Turnului, luminile sclipitoare ale orașului și piramidele Giza și Sakkara din vest.

Moscheea Al-Azhar

Moscheea Al-Azhar din Cairo
Moscheea Al-Azhar din Cairo
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor

Moscheea Al-Azhar este una dintre cele mai vechi moschei ale orașului, finalizată în 972 d.Hr și unul dintre cele mai importante obiective turistice din Cairo.

Este, de asemenea, una dintre cele mai vechi universități din lume – Califul El-Aziz i-a acordat statutul de universitate în 988 d.Hr., iar astăzi, Universitatea Al-Azhar este încă cel mai important centru teologic al lumii islamice.

Moscheea Al-Azhar se află chiar în inima districtului islamic Cairo și este ușor de accesat cu taxiul. Strada Al-Azhar merge spre est de Midan Ataba, în centrul orașului, până în piața unde se află moscheea.

Orașul vechi Cairo

Orașul vechi Cairo
Orașul vechi Cairo

Acest grup de alei întortocheate se află în interiorul zidurilor vechiului Babilon, unde împăratul roman Traian a construit pentru prima dată o fortăreață de-a lungul Nilului. Părți din turnurile romane încă prezidează strada principală. Cu siguranță trebuie să incluzi acest obiectiv pe lista cu ce poți să vizitezi în Cairo.

Muzeul Copt de aici conține o mulțime de informații despre perioada creștină timpurie a Egiptului și găzduiește una dintre cele mai bune colecții de artă coptă din Egipt.

Alături, Biserica suspendată din secolul al IX-lea conține câteva exemple frumoase de arhitectură coptă. Fondată în secolul al IV-lea, biserica a fost construită inițial peste turnurile porții romane (de unde și numele) și a fost reconstruită substanțial în secolul al IX-lea.

Pentru mulți călători creștini, totuși, adevăratul punct culminant al unei vizite în acest district este Biserica Sf. Serghie și Bacchus, unde legenda locală spune că Fecioara Maria, pruncul Isus și familia au fost adăpostite în timpul masacrului de copii bărbați ordonat de către regele Irod.

Mai departe, ajungi la Sinagoga Ben Ezra, despre care se spune că ar fi construită lângă locul unde a fost găsit pruncul Moise. Chiar în afara cartierului, puteți vizita și Moscheea lui Amr Ibn al-As; prima moschee construită în Egipt, arată site-ul planetware.com.

Bazarul Khan el-Khalili

Bazarul Khan el-Khalili
Bazarul Khan el-Khalili

Khan el-Khalili este unul dintre cele mai impresionante centre de cumpărături din lume. Bazarul a fost construit ca un cartier comercial încă din 1400 d.Hr.

Chiar dacă străzile principale s-au predat cu mult timp în urmă comerțului turistic – cu o mulțime de poze ieftine din papirus și piramide de plastic expuse – este în continuare unul dintre cele mai bune locuri de vizitat în Cairo pentru a cumpăra produse tradiționale din Egipt. Aici veți găsi totul, de la antichități și abajururi metalice superbe până la textile țesute manual.

Tot aici se află cea mai faimoasă cafenea din Cairo, Fishawis, unde cafeaua arabă și ceaiul dulce sunt servite turiștilor și comercianților locali deopotrivă.

Atelierele de aur și argint se adună în cea mai mare parte a lor la nord, în timp ce secțiunea pieței de mirodenii este la sud.

Moscheea Sultan Hassan

Unul dintre cele mai importante exemple de arhitectură mamelucă din lume, Moscheea Sultan Hassan este o mostră incredibilă de artă islamică cu o abundență de detalii de stalactite și trăsături complicate de arabesc. A fost construită în 1356-63 pentru sultanul Hassan el-Nasir.

Ușa principală masivă din colțul de nord are aproape 26 de metri înălțime, iar minaretul din colțul de sud este cel mai înalt din Cairo, cu 81,5 metri.

Poarta principală duce într-un vestibul cu cupolă, dincolo de care se află o mică anticamera și un coridor care duce în curtea deschisă decorată, centrată în jurul unei fântâni.

De aici, o ușă de fier duce în mausoleul sultanului, unde încă supraviețuiesc stalactitice ale cupolei originale. În centrul camerei se află sarcofagul simplu al sultanului.

Vizavi de Moscheea Sultan Hassan se află Moscheea El-Rifai, construită în 1912 pentru a găzdui mormântul lui Khedive Ismail și construită pentru a reproduce monumentul vecin.

Muzeul Egiptean din Cairo

Muzeul Egiptean din Cairo
Muzeul Egiptean din Cairo

Colecția absolut uluitoare de antichități expusă în Muzeul Egiptean din Cairo îl transformă pe acesta în unul dintre marile muzee ale lumii.

Muzeul a fost fondat în 1857 de egiptologul francez August Mariette și s-a mutat în locația sa actuală – în centrul orașului Cairo – în 1897. Comorile expuse aici au fost multe găsite în mormântul lui Tutankhamon, ginerele și succesorul lui Amenophis al IV-lea (mai târziu Akhenaton), care a murit la vârsta de 18 ani.

Mormântul, descoperit de Howard Carter în Valea Regilor în 1922, conținea cel mai mare și mai bogat ansamblu de obiecte funerare găsite vreodată intacte într-un mormânt egiptean.

Printre punctele de atracție se numără masca morții și sarcofagele lui Tutankhamon (Sala 3), tronul leului faraonului (Sala 35) și colecția sa fascinantă de garderobă (Camera 9).

După aceea, nu ratați o plimbare prin colecția de bijuterii egiptene (Camera 4). Muzeul Egiptean se află chiar lângă Midan Tahrir, piața centrală din centrul orașului Cairo.

Cel mai simplu mod de a ajunge aici este să luați metroul din Cairo până la stația Sadat (pe Midan Tahrir) și să urmați indicatoarele de ieșire către muzeu.

Saqqara și Dahshur

Ce poți să vizitezi în Cairo - Saqqara și Dahshur
Ce poți să vizitezi în Cairo – Saqqara și Dahshur

Vasta necropolă din Saqqara și situl din apropiere Dahshur găzduiesc „celelalte piramide”, iar o excursie de o zi aici este la fel de plină de satisfacții ca o excursie la piramidele din Giza. Siturile se află la aproximativ 30 de kilometri sud de Cairo.

Piramida în trepte este cea mai populară atracție turistică din Saqqara, dar întreaga zonă este presărată de morminte superb pictate, la care merită să petreci câteva ore.

Saqqara este atât de mare, iar istoria sa atât de vastă, încât săpăturile de aici continuă să scoată la iveală descoperiri importante.

Așteptați-vă ca și cel mai scurt itinerar aici să dureze cel puțin o jumătate de zi.

Descoperă și cele mai frumoase stațiuni din Egipt.

Sursă foto – Shutterstock.com

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!  

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (24)

Timea97   •   20.01.2024, 21:02

Destinatie turistica plina de farmec.

Liviu015   •   14.01.2024, 22:40

Un loc in care imi doresc sa ajung...

Timea97   •   11.01.2024, 13:03

Foarte frumoase peisaje! Minunat

Vezi toate comentariile (24)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Știrileprotv.ro
Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Gabriel Cotabiță, plâns de nașii lui de cununie, Delia și Răzvan Munteanu. Dureros cum au reacționat aceștia după moartea artistului
Libertateapentrufemei.ro
Gabriel Cotabiță, plâns de nașii lui de cununie, Delia și Răzvan Munteanu. Dureros cum au reacționat aceștia după moartea artistului
Unde se pune bicarbonat de sodiu în mașina de spălat rufe ca să curețe petele eficient. Detaliul pe care multe gospodine nu îl iau în calcul când folosesc acest truc
FANATIK.RO
Unde se pune bicarbonat de sodiu în mașina de spălat rufe ca să curețe petele eficient. Detaliul pe care multe gospodine nu îl iau în calcul când folosesc acest truc
Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: „Alături de Nole am băut primul meu pahar de alcool”
GSP.RO
Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: „Alături de Nole am băut primul meu pahar de alcool”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Unica.ro
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Financiarul.ro
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Observatornews.ro
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată
HOROSCOP
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI