De Ileana Ilie,

 

Dacă aleg a doua variantă, cel mic trebuie să fi împlinit un an. În rest, se ocupă alții să-l învețe cât mai multe lucruri bune. Prin urmare, dacă opțiunea este o creșă de stat, părintele trebuie să scoată din buzunar în medie 12 lei pe zi pentru mâncare. La un calcul simplu, creșa copilului ajunge să coste circa 252 de lei pe lună.

În cazul unei creșe particulare, unde copiii se bucură de muzică, plimbări și jocuri logice, costurile pot să depășească 1.200 de lei, în funcție de opțiunile suplimentare. În aceşti bani sunt incluse cinci mese și diverse activităţile instructiv-educative. Marele avantaj este că personalul are studii de specialitate, mâncarea atent controlată și jucăriile, verificate să fie sigure. În plus, programul este flexibil – scurt, normal sau prelungit. Poți lăsa copilul fie și numai o oră, fie pentru toată ziua. Evident, contra cost! Creșele sunt dotate și cu webcam-uri, așa că părinții își pot vedea oricând micuții pe internet după ce primesc o parolă de acces.

Ludovic Orban anunță concedieri masive și interzicerea cumulului pensiei cu salariul
Recomandări

Ludovic Orban anunță concedieri masive și interzicerea cumulului pensiei cu salariul

Dacă nu ai o mamă, o soacră sau o rudă apropiată cu care să-ţi laşi copilul, dar vrei sa-l ții acasă… atunci îți rămâne varianta să angajezi o bonă. De cele mai multe ori, bona nu are nicio pregătire ca educator sau îngrijitor. Se mândrește că și-a crescut bine propriii copii și, în cel mai bun caz, vine cu câteva referințe. Odată găsită, venitul familiei se va uşura cu câteva mii de lei. Pentru un program de opt ore pe zi, de luni până vineri, bona poate costa şi 1.500 de lei. ”Eu plătesc bona cu 800 de lei pe lună, pentru că are grijă de copil patru ore pe zi și face şi menaj simplu, adică ordine în casă sau pregărirea unei gustări”, spune mămică unei fetițe de un an.

În altă ordine de idei, creșa particulară și bona au costuri similare. Dilema de mămă care trebuie să se întoarcă la serviciu devine astfel: ”Îmi doresc ca micuțul meu să crească acasă, într-un mediu sigur şi familiar, și să se bucure exclusiv de atenţia unei persoane, fie ea și bonă? Sau mai bine să-l duc într-o creşă de bună calitate, cu un personaj grijuliu şi iubitor, într-o atmosferă plină de veselie?”.

Statele Unite, traversate cu mașina de la Est la Vest în 27 de ore. Drumul de la Nădlac la Constanța, o distanță de 5 ori mai mică, durează peste 10 ore!
Recomandări

Statele Unite, traversate cu mașina de la Est la Vest în 27 de ore. Drumul de la Nădlac la Constanța, o distanță de 5 ori mai mică, durează peste 10 ore!

În fiecare an, din totalul angajatelor din România, 2,5% rămân, în medie, însărcinate, arată un sondaj recent. Dintre acestea, 42% optează pentru concediu de creștere a copilului de doi ani, restul de 58% alegând varianta de un an.

Indemnizația de creștere a copilului reprezintă 85% din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni, dar în limita maximă de 3.400 lei în cazul concediului pentru creșterea copilului de până la un an (3 ani în cazul copilului cu handicap) și 1.200 lei în cazul concediului de până la doi ani. Potrivit analizei, care a luat în considerare perioada 2012-2014 și a inclus 3.330 de angajați intrați în concediu de îngrijire a copilului, majoritatea din companii multinaționale, şi că bărbaţii optează, la rândul lor, pentru un concediu de creştere a copilului. Astfel, în perioada de referinţă, din totalul angajaților care au intrat în concediu de creștere a copilului, 4,5% au fost bărbați.

De ce oamenii care îngrijesc pacienți aflați pe moarte se deschid către viață
Recomandări

De ce oamenii care îngrijesc pacienți aflați pe moarte se deschid către viață

În cele mai multe cazuri în care tatăl alege să stea acasă cu nou-născutul, mama este cea care are venitul mai mare sau nu își dorește o pauză în carieră. Există însă și alte situații, în care tatăl poate beneficia de avantaje dacă optează pentru concediu de creștere a copilului.

„Spre exemplu, dacă un salariat lucrează cu jumătate de normă, este plătit cu salariul minim pe economie, iar indemnizația primită de minimum 600 de lei este mai mare decât salariul. Sau o persoană care se teme pentru siguranța jobului își poate asigura locul de muncă pentru cel puțin 2 ani și jumătate după nașterea copilului, deoarece angajatorul are interdicție de concediere”, menționează Raluca Peneș, coordonatorul studiului.

Aceleași date arată că procentul persoanelor care revin din concediu și își reiau activitatea este destul de mare, de aproximativ 95%. Există și situația în care salariatele/salariații care au fost în concediu de creștere copil aleg să nu se întoarcă la locul de muncă inițial și să opteze pentru un alt job.

Benny scos din sărite: „M-am uitat pe Instagramul Cristinei Neagu și mi-era rușine, frate!”
GSP.RO

Benny scos din sărite: „M-am uitat pe Instagramul Cristinei Neagu și mi-era rușine, frate!”

Horoscop 8 decembrie 2019. Vărsătorii își fac griji legate de bani
HOROSCOP

Horoscop 8 decembrie 2019. Vărsătorii își fac griji legate de bani